Σε επιστολή που έστειλε σήμερα η ΕΝΙΚ στα μέσα μαζικής ενημέρωσης καταγγέλλει ότι ελλείψεις προσωπικού (ιατρικού και παραϊατρικού κυρίως), αλλά και υλικών, λόγω της ελλιπούς χρηματοδότησης, δημιουργούν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας στο νοσοκομείο Κιλκίς. Η ΕΝΙΚ επισημαίνει ότι στο νοσοκομείο Κιλκίς το ποσοστό υπηρετούντων ιατρών είναι υποδιπλάσιο από τις οργανικές θέσεις (οργανικές θέσεις 86 υπηρετούντες 43) και αναφέρει χαρακτηριστικά ότι λόγω της έλλειψης ιατρών η χειρουργική κλινική οδηγήθηκε σε αναστολή της λειτουργίας των τακτικών εξωτερικών ιατρείων και των τακτικών χειρουργικών επεμβάσεων.
Σύμφωνα με την ΕΝΙΚ στη χειρουργική κλινική έχει απομείνει μία επιμελήτρια που είναι σε άδεια κύησης και χρησιμοποιούνται τρεις επικουρικοί επιμελητές ενώ λόγω έλλειψης διευθυντή τα χρέη του τα εκτελεί ο διευθυντής της Ορθοπαιδικής Κλινικής.
«Οι όποιες ελλείψεις προσωπικού οφείλονται στο ότι μέχρι το 2016 δεν γίνονταν προσλήψεις ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Είναι απόνερα προηγούμενων πολιτικών επιλογών» απαντά ο διοικητής του νοσοκομείου Κιλκίς, Θεόδωρος Ρεβενάκης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Όσον αφορά το θέμα στη χειρουργική κλινική, ο κ. Ρεβενάκης επισημαίνει ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρξε αναστολή λειτουργίας στη χειρουργική κλινική, και διευκρινίζει ότι η Κλινική λειτουργούσε με τέσσερις επικουρικούς ιατρούς, εκ των οποίων η μια μονιμοποιήθηκε αλλά απουσιάζει λόγω εγκυμοσύνης, ενώ από αύριο αναλαμβάνει καθήκοντα νέα επικουρική ιατρός και η κλινική θα λειτουργεί κανονικά.
Πως προέκυψε το πρόβλημα
Σύμφωνα με τον κ. Ρεβενάκη το πρόβλημα προέκυψε από την αδικαιολόγητη συνεχή απουσία του διευθυντή της κλινικής από τον Οκτώβριο του 2018 (σε βάρος του οποίου εκκρεμεί πειθαρχική διαδικασία), και από την αποχώρηση δύο μόνιμων επιμελητών τους τελευταίους μήνες του 2018.
Ο κ. Ρεβενάκης σημειώνει ότι στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου θα γίνει η κρίση για την πρόσληψη επιμελητή Α’ στην εν λόγω κλινική και προσθέτει ότι υπάρχει απροθυμία επικουρικών ιατρών για ανάληψη καθηκόντων. Για τη θέση του διευθυντή της Χειρουργικής αναφέρει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο της κάλυψής της από αναλόγων προσόντων ιατρό άλλου Νοσοκομείου που θα δεχτεί να την αναλάβει.
Η ΕΝΙΚ καταγγέλλει ακόμη ότι στο Ακτινολογικό Τμήμα για διάφορους λόγους (είτε τεχνικούς είτε κυρίως έλλειψης χειριστών) δεν λειτουργεί ο αξονικός τομογράφος σε καθημερινή βάση για όλο το 24ωρο, ενώ παράλληλα υπογραμμίζει ότι το νοσοκομείο Κιλκίς είναι ένα από τα λίγα επαρχιακά Νοσοκομεία που δεν διαθέτει Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), παρότι υπάρχει ο χώρος και ο εξοπλισμός και εκκρεμεί η διαδικασία αγοράς μηχανημάτων υποστήριξης της ζωής.
«Ο αξονικός τομογράφος ξεκίνησε τη λειτουργία του άρον- άρον προεκλογικά τον Οκτώβριο του 2005 χωρίς να προβλέπονται οι αντίστοιχες οργανικές θέσεις ιατρών και χειριστών για να υποστηρίξουν τη λειτουργία του. Αυτές οι θέσεις δεν προβλέφθηκαν στον ισχύοντα Οργανισμό, ο οποίος είναι του 2012, με αποτέλεσμα ο αξονικός να λειτουργεί με το ήδη υπάρχον προσωπικό του Ακτινολογικού Τμήματος σε πρωινό ωράριο όλες τις εργάσιμες και σε απογευματινό 15 ημέρες τον μήνα» αναφέρει ο κ. Ρεβενάκης. Σε ό,τι αφορά το θέμα της ΜΕΘ επισημαίνει ότι στον ισχύοντα Οργανισμό του Νοσοκομείου δεν προβλέπεται λειτουργία ΜΕΘ , αλλά προβλέπεται στον νέο Οργανισμό που έχει κατατεθεί προς έγκριση.