Iatropedia

Νοσοκομείο Λήμνου: ‘Εφτασαν οι νέοι παθολόγοι και ξεκίνησαν οι χημειοθεραπείες

Ομαλοποιείται σταδιακά η έκρυθμη κατάσταση στην οποία βρέθηκαν εργαζόμενοι και ασθενείς στο νοσοκομείο της Λήμνου, με τις μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Ελλείψεις που είχαν ως αποτέλεσμα, όχι μόνο την εργασιακή εξουθένωση των γιατρών, αλλά ακόμα και τη διακοπή των χημειοθεραπειών των ογκολογικών ασθενών.

Οι δύο ιδιώτες παθολόγοι που κλήθηκαν εκτάκτως από τον υπουργό Υγείας να καλύψουν προσωρινά τα κενά των εφημεριών στο νοσοκομείο Λήμνου μέχρι το τέλος καλοκαιριού -ώστε να δώσουν “χείρα βοηθείας” στη μοναδική παθολόγο που εφημέρευε μόνη της καθημερινά– ανέλαβαν ήδη καθήκοντα από το περασμένο Σάββατο, όπως υποσχέθηκε ο Βασίλης Κικίλιας.

Δείτε επίσης – Βασίλης Κικίλιας: «Σάββατο πρωί φτάνουν οι πρώτοι 2 παθολόγοι στο νοσοκομείο Λήμνου»

‘Ετσι, από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησαν και οι χημειοθεραπείες, οι οποίες είχαν διακοπεί εξαιτίας της άρνησης της εξουθενωμένης μοναδικής παθολόγου του νοσοκομείου να επιφορτιστεί επιπλέον εργασία, η οποία, μάλιστα -όπως είχε δηλώσει- ήταν “εκτός των καθηκόντων της” . Για την αντιμετώπιση της κρίσης, υπήρξε την προηγούμενη εβδομάδα και έκτακτη γενική συνέλευση των φορέων του νησιού, κατά την οποία οι ασθενείς έκαναν έκκληση για λύση, στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, η οποία ανταποκρίθηκε άμεσα.

Δείτε επίσης – Νοσοκομείο Λήμνου: Δραματική έκκληση καρκινοπαθούς προς το Υπουργείο Υγείας, για την διακοπή των χημειοθεραπειών

Νοσοκομείο Λήμνου: Οι νέοι παθολόγοι δέχθηκαν να κάνουν τις χημειοθεραπείες των ασθενών

Η άρνηση της μόνιμης παθολόγου να χορηγεί τις χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών, καθώς ο μοναδικός ογκολόγος του νοσοκομείου βρίσκεται σε άδεια, εδώ και … πέντε χρόνια, άνοιξε συζήτηση στο νοσοκομείο Λήμνου, για το εάν είναι στα καθήκοντα της ειδικότητας της παθολογίας η συγκεκριμένη ιατρική πράξη.

Η απάντηση δόθηκε μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που υπήρξε, μεταξύ του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Λήμνου, κ. Θωμά Λούκα και του προέδρου της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), κ. Ιωάννη Μπουκοβίνα, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι δύναται μία χημειοθεραπεία να πραγματοποιηθεί παρουσία παθολόγου ιατρού και εν απουσία ογκολόγου.

Αφού υπήρξε σχετική επιβεβαίωση και από τον εκτελών χρέη αναπληρωτή Διοικητή του Νοσοκομείου Λήμνου, οι χημειοθεραπείες των ογκολογικών ασθενών ξεκίνησαν κανονικά από τη Δευτέρα, από τους δύο ιδιώτες παθολόγους που ανέλαβαν ήδη καθήκοντα.

Ωστόσο, τις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει και η προκήρυξη του διαγωνισμού για τον διορισμό τριών μονίμων παθολόγων στο νοσοκομείο Λήμνου, ώστε να δοθεί οριστική λύση στις ελλείψεις, τουλάχιστον στη συγκεκριμένη ειδικότητα.

Δείτε επίσης – ΟΕΝΓΕ: «Συνεχίζει να εφημερεύει η παθολόγος στη Λήμνο για 37η μέρα»

Η απουσία κινήτρων είναι η μεγαλύτερη “πληγή” για τις προσλήψεις γιατρών στο νοσοκομείο Λήμνου

Η απουσία ουσιαστικής διοίκησης στο νοσοκομείο Λήμνου, αλλά και η χρόνια κατάσταση της μη θέσπισης κινήτρων στους γιατρούς από την πολιτεία -κίνητρα τα οποία θα έκαναν ευκολότερη την στελέχωση του νοσοκομείου με προσωπικό- τονίστηκαν ιδιαίτερα από τους φορείς που συμμετείχαν στην σύσκεψη την προηγούμενη εβδομάδα με τη συμμετοχή ασθενών και κατοίκων. Οπως τόνισαν, οι ανάγκες των κατοίκων και των επισκεπτών για υπηρεσίες υγείας είναι αυξημένες , ενώ παρά την υπερπροσπάθεια των νοσοκομειακών ιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού, είναι αδύνατη η παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών υγείας.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στο limnosreport.gr ο ανεξάρτητος δημοτικός συνδυασμός “Νίκη για τη Λήμνο”:

“Εν έτει 2019 είναι απαράδεκτο να εξαναγκαζόμαστε σε ταξίδια για να υποβληθούμε σε χειρουργεία ρουτίνας. Είναι απαράδεκτο καρκινοπαθείς να ξεσπιτώνονται , να ταλαιπωρούνται σωματικά, ηθικά και οικονομικά για να ακολουθήσουν το σχήμα της χημειοθεραπείας τους. Είναι απαράδεκτο γιατρός και μάλιστα ογκολόγος  να βρίσκεται σε άδεια επί πέντε συνεχή χρόνια”.

Για την αντιμετώπιση αυτών των χρόνιων προβλημάτων, το σωματείο εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου-Κέντρου Υγείας Λήμνου και ο Ιατρικός Σύλλογος του νησιού, τόνισαν την ανάγκη συγκρότησης επιτροπής, που θα παλέψει για την οριστική επίλυσή τους.