Iatropedia

Νοσοκομείο Μυτιλήνης: Μακάβρια «φάμπρικα» με εμπλοκή τραυματιοφορέων – ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν έχουν θέση ανάμεσά μας»

Στη σύλληψη δύο τραυματιοφορέων προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία. Κατηγορούνται ότι διέρρεαν πληροφορίες για την κατάσταση της υγείας ασθενών σε γραφείο τελετών.

Μακάβρια «επιχείρηση» είχαν στήσει δύο τραυματιοφορείς στο Νοσοκομείο Μυτιλήνης. Σύμφωνα με την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, είχαν στενή «συνεργασία με ιδιοκτήτη γραφείου τελετών, στον οποίο διοχέτευαν πληροφορίες σχετικά με νοσηλευόμενους ασθενείς, αλλά και τους συγγενείς τους, τους οποίος έσπευδαν να προσεγγίσουν όταν συνέβαινε … το μοιραίο.

Αποδείχθηκε, ότι οι τραυματιοφορείς είχαν αποκτήσει πρόσβαση στα ηλεκτρονικά αρχεία γιατρών από τα οποία ενημερώνονταν σχετικά με την πορεία της υγείας ασθενών και στη συνέχεια ενημέρωναν το συνεργαζόμενο γραφείο τελετών.

Άμεση ήταν η παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

«Οι τραυματιοφορείς του νοσοκομείου Μυτιλήνης εάν αποδειχθεί από την εισαγγελική και διοικητική έρευνα ότι διέπραξαν ένα τέτοιο αδίκημα δεν έχουν θέση ανάμεσά μας. Είναι αδιανόητο όμως οι διάφοροι με γραφεία κηδειών, ιδιωτικά ασθενοφόρα, αποκλειστικοί κ.α.λ. να εκμεταλλεύονται την πλημμελή φύλαξη των νοσοκομείων λόγω έλλειψης φυλάκων να εισέρχονται λαθραία να γεμίζουν κάρτες τα νοσοκομεία», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.

Μακάβριες πληροφορίες έναντι… αμοιβής!

Το θέμα αποκαλύφθηκε μετά από καταγγελία, στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας .Τα στελέχη της υπηρεσίας την περασμένη Τρίτη 10 Οκτωβρίου, εξέτασαν με την αυτόφωρη διαδικασία την υπόθεση και προέβησαν στη σύλληψη ενός εκ των δύο τραυματιοφορέων, καθώς και του ιδιοκτήτη του γραφείου τελετών.

Και οι δύο κρατούνται μέχρι αύριο, Παρασκευή 13 Οκτωβρίου, οπότε θα απολογηθούν στον ανακριτή, κατηγορούμενοι κατά περίπτωση για σοβαρές πλημμεληματικές και κακουργηματικές πράξεις.

«Στα Νοσοκομεία όταν καταλήγει ένας ασθενής η κλινική ειδοποιεί τους συγγενείς για το συμβάν και οι συγγενείς ρυθμίζουν την τελετή της ταφής», εξηγεί ο Μιχάλης Γιαννάκος και συνεχίζει:

«Δεν έχουν καμία δουλειά να ασχολούνται με αυτή τη διαδικασία οι τραυματιοφορείς ή οι νεκροτόμοι. Η δουλειά τους είναι να παραλαμβάνουν τους νεκρούς από τις κλινικές και να τους μεταφέρουν στους νεκροθαλάμους. Τίποτα άλλο. Το πρωτόκολλο είναι αυστηρό και πρέπει να ακολουθείται από όλους».

Από την έρευνα που έγινε σε σπίτια και επαγγελματικούς χώρους, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν συνολικά: το χρηματικό ποσό των 18.240 ευρώ, 3 συσκευές κινητών τηλεφώνων, καθώς και έγγραφα και ιδιόχειρες σημειώσεις.

ΠΟΕΔΗΝ: «Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να μας συκοφαντεί»

Μέχρι στιγμής έχουν διαπιστωθεί 74 περιπτώσεις παραβίασης υπηρεσιακού απορρήτου, από τις οποίες οι 54 αφορούσαν ασθενείς που κατέληξαν, ενώ για τις 26 από αυτές τη διαδικασία ταφής είχε αναλάβει το γραφείο τελετών του ιδιώτη.

Οι δύο τραυματιοφορείς και ο ιδιοκτήτης του γραφείου τελετών αντιμετωπίζουν κατηγορίες για δωροληψία και δωροδοκία υπαλλήλου, παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε παραβίαση υπηρεσιακού απορρήτου, ενώ στη σχετική δικογραφία περιλαμβάνεται ακόμα μία υπάλληλος του νοσοκομείου.

«Εάν υπάρχει κάποιος που εκμεταλλεύεται την θλίψη, την απόγνωση των οικογενειών θα πρέπει να τιμωρείται παραδειγματικά. Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να συκοφαντεί την μεγάλη προσπάθεια που κάνουμε να σώζουμε ζωές ασθενών, σε αντίξοες συνθήκες. Δεν ανεχόμαστε από κανέναν να μας διασύρει, να μας συκοφαντεί ότι εκμεταλλευόμαστε τον πόνο των ανθρώπων», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.