Iatropedia

Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Πάνω από 200 ασθενείς βρήκαν ανακούφιση στο νεοσύστατο Ιατρείο Πόνου

Στο ιατρείο εφαρμόζονται σύγχρονες τεχνικές καταπολέμησης του πόνου, όπως η νευρόλυση με ραδιοσυχνότητες

Δεκάδες ασθενείς που βασανίζονται από χρόνιο πόνο βρήκαν ανακούφιση στο νεοσύστατο Ιατρείο Πόνου & Παρηγορικής Φροντίδας του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου στη Θεσσαλονίκη. Από τον Οκτώβριο που άρχισε να λειτουργεί έως τώρα, οι εξειδικευμένοι ιατροί που το στελεχώνουν έχουν χορηγήσει θεραπεία σε 208 ασθενείς.

Στους 22 από αυτούς εφαρμόστηκε νευρόλυση. Είναι μία μη-επεμβατική θεραπεία με την οποία αδρανοποιούνται τα νευρικά κύτταρα που μεταδίδουν το ερέθισμα του πόνου στον εγκέφαλο.

Η νευρόλυση χρησιμοποιείται σε ασθενείς με χρόνιο άλγος ανεξαρτήτως αιτιολογίας, όταν άλλες θεραπείες δεν έχουν αποδώσει. Εφαρμόζεται επίσης σε ασθενείς οι οποίοι δεν επιθυμούν, δεν μπορούν ή δεν ενδείκνυται να χειρουργηθούν.

Τα παραπάνω αναφέρθηκαν σε ημερίδα με θέμα «Πόνος: ένα «δώρο» που δεν αγάπησε κανείς!», που διοργάνωσε πρόσφατα το Αναισθησιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου Παπαγεωργίου.

Όπως εξήγησε η κυρία Ελένη Κοράκη, αναπληρώτρια συντονίστρια και διευθύντρια του Αναισθησιολογικού Τμήματος στο Παπανικολάου, η νευρόλυση διενεργείται με ειδικές βελόνες που τοποθετούνται διαδερμικά.

«Οι βελόνες είναι ενωμένες με γεννήτρια που εκπέμπει ραδιοσυχνότητες», είπε. «Οι ραδιοσυχνότητες κάνουν νευρόλυση των μικρών αισθητήριων νεύρων, που ευθύνονται για τον έντονο πόνο σε μια συγκεκριμένη ανατομική περιοχή».

Στη διάρκεια της ημερίδας πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια στο Ιατρείο Πόνου, στο οποίο υπεύθυνες είναι η κυρία Κοράκη και η διευθύντρια Αναισθησιολογικού Μαριάνθη Βαρβέρη. Και οι δύο είναι αναισθησιολόγοι με εξειδίκευση στην Αλγολογία.

«Στη δύσκολη εποχή που ζούμε, με την έλλειψη των αναισθησιολόγων στη χώρα μας, το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου δείχνει το κοινωνικό του πρόσωπο, στηρίζοντας τη λειτουργία του», τόνισε η κυρία Βαρβέρη.

Κάθε Τρίτη και Πέμπτη

Το Ιατρείο Πόνου του Παπανικολάου λειτουργεί κάθε Τρίτη και Πέμπτη (εκτός των ημερών γενικής εφημερίας) στον χώρο του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών. Από τον περασμένο Οκτώβριο όταν άρχισε η λειτουργία του έως σήμερα, το έχουν επισκεφθεί 208 ασθενείς. Όσο, δε  οι πολίτες ενημερώνονται για την ύπαρξή του, ολοένα περισσότεροι αναζητούν τις υπηρεσίες του.

Ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου Μιχάλης Καραβιώτης υπογράμμισε ότι η διαχείριση του χρόνιου πόνου και η παροχή παρηγορικής φροντίδας αποτελούν έμπρακτη απόδειξη, ότι είναι απαραίτητη η πολυδιάστατη προσέγγιση των ασθενών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ