Iatropedia

Νοσοκομείο Σάμου: Πόσες εφημερίες αναγκάστηκε να κάνει η μοναδική παιδίατρος πριν καταρρεύσει

Πάνω από 20 συνεχόμενες ημέρες αναγκάστηκε να εφημερεύει η μοναδική παιδίατρος του Νοσοκομείου Σάμου, πριν καταρρεύσει και εισαχθεί στο νοσοκομείο με εγκεφαλικό, όπως μαρτυρούν οι συγγενείς της.

«Διαλύθηκε το κορίτσι μας γιατί έκανε 23 εφημερίες τον μήνα», αναφέρει εξοργισμένος συγγενής της παιδιάτρου του νοσοκομείου της Σάμου, η οποία νοσηλεύεται στο Τζάνειο με συμπτώματα εγκεφαλικού, λόγω εξαντλητικών ωραρίων, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών του νησιού.

«Τώρα θυμηθήκατε ότι είναι έτσι τα πράγματα στο Ε.Σ.Υ. και στην Σάμο; Ρωτήστε τους όλους γιατί δεν έκαναν προκηρύξεις θέσεων; Το κορίτσι μας, έκανε 23 εφημερίες τον μήνα, γι’αυτό διαλύθηκε», τονίζει μιλώντας στο newsit.gr, στενός συγγενής της.

Και προσθέτει ότι η παιδίατρος «ήρθε από την Γερμανία, άφησε την Γερμανία, με άριστο βιογραφικό, για να βρει εδώ ποιότητα ζωής. Είναι από εκείνους που επαναπατρίστηκαν και προσελήφθησαν τον Απρίλιο… Και να τα αποτελέσματα», δηλώνει, ξεσπώντας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο αριθμός των εφημεριών που έκανε η -νοσηλευόμενη πια- παιδίατρος από την 1η έως και τις 18 Αυγούστου, δηλαδή μέχρι την ημερομηνία που η ίδια αρρώστησε, ήταν έξι ενεργές 24ωρες εφημερίες και τέσσερις με κάλυψη-ετοιμότητα, που σημαίνει ότι είναι από το σπίτι και καλύπτει άλλον γιατρό-ανειδίκευτο- και έρχεται μόνο σε περίπτωση ανάγκης. Μάλιστα το πρόγραμμα των εφημεριών το έχει στα χέρια της και η Εισαγγελέας Σάμου, ωστόσο ο αριθμός των εφημεριών που έκανε η γιατρός κατά την διάρκεια του Ιουλίου δεν έχει γίνει ακόμα γνωστός.

H παιδίατρος ασθένησε την περασμένη Κυριακή (18.08.2024) και λίγο αργότερα, εξαιτίας του ότι το νοσοκομείο της Σάμου δεν διαθέτει μαγνητικό τομογράφο, διακομίστηκε στην Αθήνα. Πλέον η εικόνα της υγείας της παιδιάτρου είναι καλύτερη, με τους γιατρούς να συνεχίζουν αδιάκοπα την προσπάθειά τους για την πλήρη αποκατάστασή της.

Λόγω της έλλειψης μόνιμων γιατρών, το νοσοκομείο της Σάμου προσπαθεί να καλύψει αρκετές εφημερίες με άλλους γιατρούς που έρχονται από Αθήνα και για τον μήνα Αύγουστο έγιναν τρεις μετακινήσεις από άλλα νοσοκομεία. Και πιο συγκεκριμένα, δύο γιατροί μετέβησαν στο νησί από την Αθήνα και μία γιατρός από την Θεσσαλονίκη. Επίσης είναι άλλη μία γιατρός που καλύπτει με παροχή υπηρεσιών αυτή την στιγμή την κλινική στο Γενικό νοσοκομείο της Σάμου.

Νοσοκομείο Σάμου: Σοκάρει ο αριθμός των κενών θέσεων

Οι αριθμοί σοκάρουν καθώς σύμφωνα με το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδα (ΟΕΝΓΕ), Γιάννη Γαλανόπουλο, που μίλησε στο newsit.gr, «το νοσοκομείο της Σάμου κανονικά έχει 75 θέσεις μονίμων γιατρών σε κάθε ειδικότητα, αλλά αυτή την στιγμή υπηρετούν μόλις 30, εκ των οποίων οι 2 είναι σε παραίτηση, ένας είναι 70χρονος σε παράταση και άλλοι δύο φεύγουν τον Σεπτέμβριο γιατί συμπληρώνεται η πενταετία τους στην παραμεθόριο».

Μάλιστα όπως αναφέρει ο κ.Γαλανόπουλος, «από τους 30 που υπηρετούν, οι δύο γιατροί είναι σε μακροχρόνια αναρρωτική άδεια για σοβαρούς προσωπικούς λόγους. Επιπλέον, υπάρχουν πέντε επικουρικοί γιατροί των οποίων έχει λήξει η σύμβασή τους, οι 4 σε παράταση και είναι σε παράταση ενώ την ίδια ώρα αξιοσημείωτο είναι ότι από τις 32 θέσεις ειδικευομένων, εργάζονται στο νοσοκομείο μόνο δύο». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «στην ΜΕΘ είναι μόνο ένας μόνιμος, ο δεύτερος φεύγει τον Σεπτέμβριο καθώς κλείνει η πενταετία του. Δεν έχουν καθόλου ωτορινολαρυγγολόγους, οφθαλμίατρους και γαστρεντερολόγους και μία σειρά από ειδικότητες».

Το μέλος ΕΓ της ΟΕΝΓΕ επισημαίνει ότι «το θέμα της παιδιατρικής της Σάμου δεν προέκυψε τώρα. Είναι ζήτημα τουλάχιστον οκτώ χρόνων. Η Σάμος έχει και hotspot με πολλούς μετανάστες, εκ των οποίων πάρα πολλά παιδάκια. Προκύπτουν πολλά ζητήματα ειδικά για την παιδιατρική, τώρα που έγινε το περιστατικό με την γιατρό».

Προσθέτει δε ότι «είτε δεν προκηρύσσονται θέσεις είτε όταν προκηρύσσονται γίνεται με απωθητικό τρόπο για τους γιατρούς. Εάν ξέρεις ότι θα είσαι μόνος σου δεν θα πας. Έχουμε θίξει το θέμα το στεγαστικό με το ενοίκιο στους γιατρούς και το μισθολογικό. Συγκεκριμένο επίδομα υπολογίζεται με βάση τον μισθό του επιμελητή Β’ το 1983, δηλαδή κάνουν αναγωγή σε δραχμές και δίνουν το ποσοστό, και είναι 20 ή 30 ευρώ επίδομα. Το μόνο κίνητρο που υπάρχει είναι εκείνο της πενταετίας, αλλά δεν υπάρχει μέριμνα ούτως ώστε να υπάρχει συνέχεια για να μην ‘’χηρεύει’’ ποτέ μία ειδικότητα» καταλήγει ο Γιάννης Γαλανόπουλος.

Ρεπορτάζ: Αννα Τριανταφυλλια Τσουτσα, Πηγή: Newsit.gr