Νοσοκομείο Σερρών: Πάνω από 5 στις 10 οργανικές θέσεις παραμένουν ακάλυπτες – Σε κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι
«Σκούρα» τα έχει βρει το Υπουργείο Υγείας με τις ελλείψεις προσωπικού στην καρδιά του καλοκαιριού και για τον λόγο αυτό ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθεί να βρει λύσεις -έστω και την τελευταία στιγμή. Το Νοσοκομείο Σερρών είναι μέσα στα 14 νοσοκομεία που παρουσιάζουν τα μεγαλύτερα κενά σε προσωπικό, καθώς οι θέσεις προκηρύσσονται παραμένουν ακάλυπτες, λόγω μειωμένου ενδιαφέροντος των υγειονομικών να εργαστούν στο ΕΣΥ.
Το υπουργείο Υγείας έχει αποφασίσει να πιέσει με κάθε μέσο τους ιδιώτες γιατρούς να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα Υγείας και για τον λόγο αυτό τις επόμενες μέρες αναμένεται θεσμοθέτηση της υποχρεωτικής στελέχωσης του ΕΣΥ από τους ιδιώτες, σε περιφερειακές ενότητες που έχουν τα μεγαλύτερα κενά. Στις προθέσεις του υπουργείου Υγείας είναι να χαρακτηρίζονται «άγονες» οι περιοχές στις οποίες οι προκηρύξεις πέφτουν στο κενό και στη συνέχεια να επιτάσσονται οι ελευθεροεπαγγελματίες γιατροί.
Νοσοκομείο Σερρών: Σε εργασιακή εξόντωση οι γιατροί και το προσωπικό
Οι αριθμοί στο νοσοκομείο Σερρών είναι αμείλικτοι:
- 56% των Οργανικών Θέσεων παραμένουν κενές
- Κλειστά παραμένουν τα εξωτερικά Ιατρεία της Παθολογικής, το Διαβητολογικό, το Υπερτασιολογικό, το Ουρολογικό και το Ιατρείο Πόνου
- Μεγάλη αναμονή για τακτικά Χειρουργεία
- Η Ουρολογική Κλινική έχει αναστείλει τη λειτουργία της, καθώς έχουν παραιτηθεί όλοι οι Ουρολόγοι
- Δεν υπάρχουν ειδικότητες στο Νοσοκομείο που υπάρχουν στον Οργανισμό, όπως Νευροχειρουργός, Ενδοκρινολόγος, Ρευματολόγος.
Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) οι εργασιακές συνθήκες των γιατρών στο ΓΝ Σερρών είναι απαράδεκτες:
- Εργάζονται πολύ περισσότερο από το ασφαλές ωράριο που ορίζουν οι μελέτες και οι Νόμοι του Κράτους.
- Παραβιάζεται το ανώτερο όριο εργασίας που είναι οι 48 ώρες/εβδομάδα.
- Γιατροί συγκεκριμένων ειδικοτήτων εφημερεύουν περισσότερες από 10 εφημερίες τον μήνα, όπως οι Αναισθησιολόγοι, οι γιατροί στη ΜΕΘ, οι Ακτινολόγοι.
- Οι περισσότεροι γιατροί του Νοσοκομείου εφημερεύουν περισσότερες από 7-8 εφημερίες/μήνα.
Στην Παθολογική Κλινική:
- Την τελευταία 4ετια έχουν παραιτηθεί 7 γιατροί για τις συνθήκες εργασίας στο Νοσοκομείο.
- Το τελευταίο έτος έχουν παραιτηθεί 4 γιατροί λόγω των μετακινήσεων στο Νοσοκομείο Δράμας και την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας.
- Από τον Ιούνιο του 2024, μετά τις παραιτήσεις, έμειναν 5 Παθολόγοι και πλέον τις καθημερινές εφημερεύει μόνο ένας ειδικός για το ΤΕΠ και για τα δύο Τμήματα της Παθολογικής, που αριθμούν συνολικά 68 κλίνες.
- Παρόλη την συνεχή υποβάθμιση στη λειτουργία της Παθολογικής, η 4η ΥΠΕ συνεχίζει τις μετακινήσεις Παθολόγων στη Δράμα και με ευθύνη της οδηγεί στη μη ασφαλή λειτουργία την Παθολογική.
«Η κυβέρνηση, που δήθεν κόπτεται για την υποστελέχωση και επιδίδεται σε συνεχείς λεονταρισμούς δια του υπουργού υγείας (βλέπε ιδιώτες γιατρούς κλπ.), έχει ακέραιη την ευθύνη για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα δημόσια νοσοκομεία. Ευθύνεται για την τραγική υποστελέχωση, την εντατικοποίηση, τις συνεχείς μετακινήσεις γιατρών από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, τους καθηλωμένους μισθούς», σημειώνουν οι νοσοκομειακοί γιατροί οι οποίοι δηλώνουν πως στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των γιατρών.
«Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Σερρών. Ήδη δεκάδες φορείς (23 μέχρι στιγμής) αγκαλιάζουν την πρωτοβουλία. Εδώ και τώρα η κυβέρνηση να ικανοποιήσει τα αιτήματα τους πριν το νοσοκομείο Σερρών προστεθεί στη λίστα με τα άγονα. Καλούμε το λαό των Σερρών να πάρει την υπόθεση της υπεράσπισης της υγείας και της ζωής του στα χέρια του», καταλήγουν οι γιατροί.