Μόνο κατά το τελευταίο 24ωρο οι νοσηλευόμενοι ασθενείς με κορονοϊό στο λεκανοπέδιο Αττικής, έφτασαν από τους 990 στους 1.075. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, από 215 αυξήθηκαν σε 225 και οι διασωληνωμένοι από τους 185 στους 198.
Την ίδια στιγμή, o Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του νοσοκομείου, Άγγελος Πεφάνης, περιγράφει στο iatropedia.gr την πίεση που υπάρχει στο μεγαλύτερο νοσοκομείο για τη νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό, το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος “η Σωτηρία”.
Στις 11 κλινικές Covid και τις 7 Μονάδες Εντατικής (ΜΕΘ) Covid του “Σωτηρία” νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή 330 ασθενείς και η πληρότητα αγγίζει ποσοστό, που υπερβαίνει το 95%, όπως λέει:
“Στο 95% είναι κάλυψη στο νοσοκομείο μας και στις ΜΕΘ και στις απλές κλινικές Covid. Είναι καλυμμένες και οι 330 κλίνες. Αυτή τη στιγμή είμαστε σε ένα οριακό σημείο και δεν έχουμε άλλη δυνατότητα πλέον, για ανάπτυξη νέων κλινών. Μετατροπές δεν μπορούμε να κάνουμε άλλες. Έχουμε καλυμμένες 11 κλινικές Covid και τις 7 Μονάδες Εντατικής (ΜΕΘ) Covid. Πόσες παραπάνω κλίνες να αναπτύξουμε; Υπάρχουν μόνο κάποια λίγα τμήματα που δεν είναι Covid”, τονίζει.
Η κατάσταση στο νοσοκομείο είναι δύσκολη, όπως αναφέρει ο γιατρός και ιδιαίτερα στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, στις οποίες από τις 84 κλίνες Covid είναι κατειλημμένες από ασθενείς, οι 81.
Δείτε επίσης: Αττική: 3.516 νέα κρούσματα στο λεκανοπέδιο από τις 15 Φεβρουαρίου – Έκτακτο σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΣΥ
Μικρότερης ηλικίας ασθενείς – λιγότεροι οι θάνατοι
Πολλοί νοσηλευόμενοι προέρχονται από ενδοοικογενειακή διασπορά, αλλά και από άστοχη διαχείριση της εξάπλωσης του ιού σε χώρους εργασίας, σύμφωνα με τον κ. Άγγελο Πεφάνη. Ωστόσο, οι περισσότεροι ασθενείς είναι μικρότερης ηλικίας, προσθέτει, γεγονός το οποίο εξηγεί και τον σταθερό αριθμό θανάτων. Το τελευταίο διάστημα σημειώνονται καθημερινά 25 θάνατοι.
“Έχουμε οικογένειες από ενδοοικογενειακή διασπορά και περιστατικά από διασπορά στους χώρους εργασίας. Έχουμε και πιο μικρές ηλικίες τώρα. Κάποια περιστατικά δηλαδή είναι πιο ελαφρά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν έχουμε και βαριά, έχουμε. Απλώς είναι νεαρές ηλικίες και αντέχουν πιο πολύ και γι’ αυτό δεν έχουμε μεγάλη θνητότητα. Είναι, επίσης, πιο μικρός ο χρόνος νοσηλείας σε σχέση με το προηγούμενο κύμα, που ήταν οι περισσότεροι ηλικιωμένοι”, σημειώνει ο γιατρός.
Το γεγονός αυτό δεν αποκλείεται να εξηγείται κι από τη μείωση που εντοπίζουν οι επιστήμονες στα κρούσματα των πολιτών που εμβολιάζονται αυτήν την περίοδο και συγκεκριμένα στους άνω των 75 ετών. Η επέκταση του εμβολιασμού θα προστατεύσει ακόμα περισσότερο αυτές τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, όπως λένε, κι αυτό είναι ένα ιδιαίτερα ελπιδοφόρο μήνυμα.
Δείτε επίσης: Εμβολιασμοί Covid: Μείωση κρουσμάτων στους άνω των 75 ετών χάρη στον εμβολιασμό – Δείτε τη θέση της Ελλάδας παγκοσμίως
Σωτηρία: Υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε γιατρούς
Δύσκολη είναι, ωστόσο, η διαχείριση του μεγάλου όγκου των ασθενών που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, καθώς σημειώνονται σημαντικές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό. Οι κενές οργανικές θέσεις στο νοσοκομείο “Σωτηρία”, σύμφωνα με τον γιατρό, και παρά τις προσλήψεις αγγίζουν ακόμη και το 40%, ποσοστά που υπήρχαν και πριν από την πανδημία.
“Γιατρούς δεν έχουμε πολλούς, υπάρχει μεγάλη έλλειψη. Νοσηλευτικό προσωπικό έχουμε περισσότερο. Ξεκινήσαμε την πανδημία με 30% με 40% κενές οργανικές θέσεις. Τώρα έχουμε ελλείψεις σε παρόμοια ποσοστά. Παρ’ ότι έχει έρθει νέο προσωπικό, αυτό έχει επανδρώσει τις νέες Μονάδες που έχουν δημιουργηθεί. Δεν έχουν πάει στα τμήματα”, επισημαίνει ο Διευθυντής της Κλινικής Παθολογίας Λοιμώξεων του “Σωτηρία”.
Δείτε επίσης: Νοσοκομειακοί γιατροί: Καταγγέλλουν διάταξη για «ημέτερους» αγροτικούς γιατρούς
“Δεν θα ζήσουμε στην Αττική καταστάσεις Θεσσαλονίκης”
Παρά τον μεγάλο όγκο των περιστατικών που καλούνται να αντιμετωπίσουν καθημερινά οι γιατροί στο λεκανοπέδιο, “Δεν νομίζω ότι θα ζήσουμε στην Αθήνα καταστάσεις Θεσσαλονίκης”, σημειώνει ο γιατρός κ. Πεφάνης και εξηγεί:
“Πρώτα απ’ όλα έχουμε πολλά νοσοκομεία στην Αθήνα, πιο μεγάλα νοσοκομεία, πιο μεγάλη εμπειρία και δεύτερον δεν θα χαθεί ο έλεγχος, όπως έγινε στη Θεσσαλονίκη. Άλλο, επίσης, να έχεις 100 ασθενείς στο “Σωτηρία” και άλλο στο νοσοκομείο μιας άλλης μικρής πόλης. Δηλαδή είναι κάπως σταθεροποιημένη η κατάσταση. Είμαστε μεν στην κόψη του ξυραφιού, αλλά δεν θα φτάσουμε σε καταστάσεις Βόρειας Ελλάδας”, τονίζει.
Δείτε επίσης – Κορωνοϊός: Με αντισώματα οι μισοί 85χρονοι μετά την πρώτη δόση από το εμβόλιο
Οι γιατροί είναι αισιόδοξοι. Παρά την μεγάλη πίεση που υπάρχει -όπως λένε- από το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας και μετά, αναμένεται μείωση στις νοσηλείες.
“Θα έχουμε κλινικές Covid μέχρι το καλοκαίρι τουλάχιστον. Πιστεύω, όμως, ότι από το τέλος της άλλης εβδομάδας θα αρχίσουμε να βλέπουμε περισσότερες κενές κλίνες στα νοσοκομεία”, καταλήγει ο κ. Άγγελος Πεφάνης.