Νόσος mpox: Πέντε κρούσματα από το νέο επιθετικό στέλεχος στην Κίνα

  • Ρούλα Τσουλέα
mpox
Τα κρούσματα σχετίζονται μεταξύ τους. Σε ποιες άλλες χώρες έχουν αναφερθεί περιστατικά.

Στην Κίνα έφτασε το νέο, επιθετικό στέλεχος του ιού MPXV που προκαλεί τη νόσο mpox. Όπως ανακοίνωσαν οι υγειονομικές Αρχές της χώρας, ανιχνεύθηκε συρροή κρουσμάτων από το στέλεχος clade 1b, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει διεθνή συναγερμό.

Σύμφωνα με το Κινεζικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών, η συρροή άρχισε με έναν αλλοδαπό ο οποίος είχε ιστορικό ταξιδιού και παραμονής στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (ΛΔΚ).

Η ΛΔΚ είναι η χώρα όπου πρωτοανιχνεύθηκε πέρυσι το στέλεχος clade 1b. Η Κίνα είναι η 10η χώρα εκτός αφρικανικής ηπείρου όπου ανιχνεύεται αυτή η νέα φυλογενετική ομάδα. Έχουν προηγηθεί:

  • Στην Ευρώπη: Σουηδία, Βρετανία, Γερμανία, Βέλγιο, Γαλλία
  • Στην Αμερική: ΗΠΑ, Καναδάς
  • Στην Ασία: Ταϋλάνδη, Ινδία

Στην Αφρική, το στέλεχος clade 1b της mpox κυκλοφορεί σε επτά χώρες, σύμφωνα με το Αφρικανικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (Africa CDC). Είναι οι:

  1. Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό
  2. Μπουρούντι
  3. Κένυα
  4. Ρουάντα
  5. Ουγκάντα
  6. Ζάμπια
  7. Ζιμπάμπουε

Η τρίτη συρροή κρουσμάτων εκτός Αφρικής

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, τέσσερα επιπλέον κρούσματα της mpox διαγνώστηκαν σε στενές επαφές του ασθενούς στην Κίνα. Τα συμπτώματά τους είναι ήπια και συμπεριλαμβάνουν το χαρακτηριστικό εξάνθημα της νόσου.

Είναι η τρίτη συρροή κρουσμάτων που καταγράφεται εκτός Αφρικής και η οποία αρχίζει από ταξιδιώτη από ή προς τρίτες χώρες. Οι άλλες δύο συρροές έχουν καταγραφεί στη Βρετανία και στη Γερμανία. Και στις δύο περιπτώσεις νόσησαν από τέσσερα άτομα (ο ταξιδιώτης και τρεις οικείοι του).

Διαβάστε ακόμα Ευλογιά των πιθήκων (mpox): Πόσο πρέπει στ’ αλήθεια να μας ανησυχεί κάθε νέο κρούσμα

Η νόσος mpox μεταδίδεται κυρίως με τη στενή επαφή με ασθενή. Προκαλεί συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης και χαρακτηριστικό δερματικό εξάνθημα στο σώμα. Συνήθως είναι ήπια, αλλά σε μερικές περιπτώσεις αποβαίνει μοιραία.

Ο ΠΟΥ κήρυξε διεθνή συναγερμό τον περασμένο Αύγουστο για το στέλεχος clade 1b, διότι μεταδίδεται πιο εύκολα, προσβάλλοντας και μικρά παιδιά.

Φωτογραφία: iStock