Νόσος mpox: Πρώτο κρούσμα από το νέο, επικίνδυνο στέλεχος στη Νέα Υόρκη

Το πρώτο κρούσμα από το νέο, επικίνδυνο στέλεχος που έχει δημιουργήσει ο ιός που προκαλεί τη νόσο mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων), επιβεβαιώθηκε στη Νέα Υόρκη.
Είναι το τέταρτο κρούσμα από το στέλεχος clade 1b που έχει ανιχνευθεί έως στιγμής στις ΗΠΑ. Τα προηγούμενα τρία είχαν αναφερθεί σε Καλιφόρνια, Τζώρτζια και Νιού Χάμσαϊρ. Όλα ήταν άτομα που επέστρεψαν από ταξίδι στην Αφρική.
Το πρώτο κρούσμα στις ΗΠΑ ήταν αυτό της Καλιφόρνιας και είχε αναφερθεί στα μέσα του περασμένου Νοεμβρίου. Το Υπουργείο Υγείας της Νέας Υόρκης δεν έχει έως στιγμής δώσει περισσότερες πληροφορίες για το νέο περιστατικό.
Το στέλεχος clade 1b της mpox πρωτοανιχεύθηκε στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Έκτοτε έχει εξαπλωθεί σε αρκετές γειτονικές της χώρες, ενώ σποραδικά κρούσματα σε ταξιδιώτες αναφέρονται και σε άλλες χώρες. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται και ευρωπαϊκές, όπως η Βρετανία, το Βέλγιο, η Γερμανία κ.λπ. Μάλιστα έχουν αναφερθεί και περιστατικά συγγενών των ταξιδιωτών που μολύνθηκαν από αυτούς.
Δύο φυλογενετικά στελέχη
Η νόσος mpox προκαλείται από τον ομώνυμο ιό. Μεταδίδεται με την επαφή με μολυσμένα ζώα, ανθρώπους ή υλικά. Ο ιός έχει δύο κύρια φυλογενετικά στελέχη (clades): τα clade Ι και clade ΙΙ.
Η παγκόσμια προσοχή στη νόσο εντάθηκε μετά το 2022, όταν άρχισε να διασπείρεται παγκοσμίως το στέλεχος clade II. Έκτοτε έχουν αναφερθεί κρούσματα σε 123 χώρες του κόσμου (μεταξύ αυτών στην Ελλάδα). Έως και τον περασμένο Νοέμβριο είχαν ξεπεράσει τις 109.700.
Το φυλογενετικό στέλεχος clade 1 (a και b) έχει εξαπλωθεί ραγδαία στην Αφρική. Έως και τις 3 Νοεμβρίου 2024 είχαν αναφερθεί 46.794 ύποπτα κρούσματα και 11.148 επιβεβαιωμένα. Είχαν επίσης αναφερθεί 1.081 θάνατοι (θνησιμότητα 1,8%).
Τα περισσότερα κρούσματα και θύματα εντοπίζονταν στην Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τα ύποπτα κρούσματα στη χώρα ξεπερνούσαν τις 39.000 και τα επιβεβαιωμένα ήταν 8.662. Οι 1.073 από τους ασθενείς είχαν χάσει τη ζωή τους.
Αυτό το στέλεχος της mpox διασπείρεται πολύ πιο εύκολα από το clade II, ενώ μολύνει συχνότερα μικρά παιδιά.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε τον περασμένο Αύγουστο πως αποτελεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης διεθνούς ενδιαφέροντος για τη δημόσια υγεία (PHEIC). Και αυτό διότι μπορεί να απειλήσει άλλα κράτη.
Φωτογραφία: iStock