Ακόμα ένα κρούσμα της νόσου mpox (πρώην ευλογιά των πιθήκων) από το νέο, επιθετικό στέλεχος που δημιούργησε ο υπαίτιος ιός, εντοπίστηκε στη Βρετανία, αυξάνοντας σε 4 τον συνολικό αριθμό των ασθενών.
Όλοι είναι μέλη της ίδιας οικογένειας. Η νόσηση του ενός μετά τον άλλο αποδεικνύει πόσο εύκολα μεταδίδεται το στέλεχος clade 1b, για το οποίο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έχει κηρύξει «διεθνή κατάσταση έκτακτης ανάγκης».
Το νέο περιστατικό στη Βρετανία επιβεβαίωσε η Αρχή Ασφαλείας της Υγείας της χώρας (UKHSA). Όπως εξήγησε, ο τέταρτος ασθενής βρισκόταν ήδη στην απομόνωση ως επαφή του πρώτου κρούσματος. Έτσι, δεν απαιτείται περαιτέρω ιχνηλάτηση των επαφών του.
Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε χθες πως τα περιστατικά σε αυτή την οικογένεια αποτελούν τα πρώτα εγχωρίως μεταδιδόμενα κρούσματα του νέου ιού στην Ευρώπη. Αποτελούν επίσης την πρώτη συρροή κρουσμάτων εκτός Αφρικής.
Οι Αρχές δεν έχουν ακόμα προσδιορίσει με βεβαιότητα πως μολύνθηκε από την mpox ο πρώτος ασθενής. Το πιθανότερο είναι πως το δέρμα του ήρθε σε επαφή με εκείνο ενός πάσχοντος στην Αφρική, απ’ όπου επέστρεψε στο Λονδίνο στις 21 Οκτωβρίου. Με ανάλογο τρόπο πρέπει να μολύνθηκαν και οι οικείοι του.
Μπορεί να υπάρξουν και άλλα
Ένα 24ωρο μετά την επιστροφή του στην Αγγλία ο πρώτος ασθενής ανέπτυξε συμπτώματα σαν της γρίπης. Δύο ημέρες αργότερα παρουσίασε δερματικό εξάνθημα για το οποίο πήγε τελικά στο νοσοκομείο στις 27 Οκτωβρίου.
Οι γιατροί τον υπέβαλλαν σε πολλές εξετάσεις, μεταξύ των οποίων και για τη νόσο mpox. Η διάγνωσή του ανακοινώθηκε στις 30 Οκτωβρίου. Ο ασθενής νοσηλεύεται σε ειδική μονάδα του Νοσοκομείου Royal Free, στο βόρειο Λονδίνο.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα έγινε γνωστό ότι είχαν μολυνθεί και δύο άτομα από την οικογένειά του. Και χθες το βράδυ ανακοινώθηκε πως υπήρξε ακόμα ένα κρούσμα. Οι ασθενείς αυτοί νοσηλεύονται σε ειδική μονάδα του νοσηλευτικού ομίλου Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust.
Διαβάστε ακόμα Mpox: Ανιχνεύθηκαν ακόμα δύο κρούσματα από το νέο, επιθετικό στέλεχος στην Αγγλία
Η Dr. Susan Hopkins, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος της UKHSA τόνισε πως η διασπορά της mpox σε ένα νοικοκυριό είναι πολύ εύκολη. Επομένως μπορεί κάλλιστα να υπάρξουν και άλλα κρούσματα. Πόσο μάλλον που το νέος στέλεχος clade 1b είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα.
Η UKHSA επισημαίνει πως υπό παρακολούθηση βρίσκονται και άλλες επαφές των πρώτων ασθενών. Και αυτό διότι από τη στιγμή της έκθεσης έως την εκδήλωση των συμπτωμάτων (περίοδος επωάσεως) μπορεί να μεσολαβήσουν έως και 21 ημέρες.
Τα συμπτώματα συνήθως διαρκούν 2-4 εβδομάδες. Μπορεί όμως να διαρκέσουν περισσότερο σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό.
Συναγερμός από τον ΠΟΥ
Ο ΠΟΥ τονίζει πως προς το παρόν είναι χαμηλός ο κίνδυνος για την Ευρώπη από το νέο στέλεχος της mpox. Εν τούτοις, η ευρωπαϊκή περιφέρειά του καλεί τα κράτη-μέλη της να βρίσκονται σε επιφυλακή για λήψη άμεσων μέτρων.
«Παραμένει χαμηλός ο συνολικός κίνδυνος για τον γενικό πληθυσμό στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ευρύτερη περιοχή», δήλωσε ο Dr. Hans Henri P. Kluge, διευθυντής της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ. «Ωστόσο η τοπική μετάδοση της παραλλαγής clade 1b της mpox πρέπει να αποτελέσει κίνητρο για τα συστήματα Υγείας για να αυξήσουν τα μέτρα επιτήρησης».
Τα συστήματα Υγείας πρέπει επίσης να προετοιμαστούν για την ταχεία ιχνηλάτηση των ύποπτων και επιβεβαιωμένων κρουσμάτων, πρόσθεσε.
Ο Dr. Kluge συνέστησε επίσης να σπεύδουν να εξετάζονται προληπτικά όσοι υποψιάζονται ότι έχουν μολυνθεί. Και συνέστησε να λαμβάνουν μέτρα αποτροπής της περαιτέρω μετάδοσης του ιού.
Τα ύποπτα συμπτώματα
Όπως αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ), τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η mpox είναι:
- Πυρετός (πάνω από 38 βαθμοί Κελσίου)
- Κεφαλαλγία (πονοκέφαλος)
- Πόνος στους μυς (μυαλγία)
- Πόνος στην πλάτη (ραχιαλγία/οσφυαλγία)
- Διογκωμένοι λεμφαδένες (χαρακτηριστικό σύμπτωμα που ξεχωρίζει την mpox από την ευλογιά)
- Ρίγος
- Καταβολή δυνάμεων
- Εξάνθημα στο δέρμα (συνήθως παρουσιάζεται 1 έως 3 ημέρες μετά την εμφάνιση του πυρετού). Πριν από την εκδήλωσή του συχνά προηγούνται βλάβες στους βλεννογόνους (π.χ. στο στόμα).
Το εξάνθημα εντοπίζεται αρχικά στο κεφάλι και στο πρόσωπο. Στη συνέχεια επεκτείνεται σε άλλα σημεία του σώματος, όπως οι παλάμες, τα πέλματα και τα γεννητικά όργανα.
Οι δερματικές βλάβες που προκαλεί εμφανίζονται στην αρχή με τη μορφή κηλίδων (επίπεδες βλάβες). Αργότερα αλλάζουν σε βλατίδες (ανυψωμένες βλάβες) οι οποίες εξελίσσονται σε μικρές βλατίδες κυστίδια (φουσκάλες με υγρό), φλύκταινες (φουσκάλες με πύον ) και στη συνέχεια σε εσχάρες (κρούστες) που τελικά υποχωρούν μόνες τους. Το εξάνθημα αυτό μερικές φορές συγχέεται με το εξάνθημα της ανεμευλογιάς.
Φωτογραφία: iStock