Iatropedia

Νόσος των Λεγεωνάριων: Δεκάδες κρούσματα και ένας θάνατος στη Βικτώρια της Αυστραλίας

Blood sample positive with legionella

Τουλάχιστον 71 κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων καταγράφει αυτήν τη στιγμή η Βικτώρια της Αυστραλίας, ενώ ένα άτομο πέθανε από τη νόσο

Τουλάχιστον 71 κρούσματα της νόσου των λεγεωνάριων καταγράφει αυτήν τη στιγμή η Βικτώρια της Αυστραλίας, ενώ ένα άτομο πέθανε από τη νόσο, σε μία έξαρση που, σύμφωνα με τις Αρχές, περιορίζεται σε δύο προάστια στα δυτικά της Μελβούρνης.

Η επικεφαλής Υγείας της Βικτώρια, Dr Clare Looker, επιβεβαίωσε τον θάνατο μιας γυναίκας ηλικίας 90 ετών.

Σύμφωνα με τις υγειονομικές Αρχές της Βικτώριας, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 71, ενώ υπάρχουν κι άλλες επτά περιπτώσεις που εξετάζονται. Τα κρούσματα αφορούσαν κυρίως ενήλικες ηλικίας άνω των 40 ετών και όλοι είχαν επισκεφθεί ή ζούσαν στη μητροπολιτική Μελβούρνη.

Αρκετά άτομα νοσηλεύονται στην εντατική με σοβαρή πνευμονία.

Τι είναι η Λεγιονέλλωση ή Νόσος των Λεγεωναρίων

Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, η λεγεωνέλλωση είναι οξεία βακτηριακή λοίμωξη του αναπνευστικού που προκαλείται από τα βακτηρίδια του γένους Legionellae.

Υπάρχουν 50 διαφορετικά είδη λεγιονέλλας, από τα οποία τα 28 έχουν συσχετισθεί με νόσηση στον άνθρωπο με συχνότερο τη Legionella pneumophila (18 οροομάδες, πιο συχνά νόσησης από οροομάδα 1 και οροομάδα 6).

Αναλυτικότερα υπάρχουν δύο διαφορετικές κλινικές οντότητες της νόσου:

Συνοπτικά η λεγιονέλλα αποτελεί:

Περιβάλλοντα που ευνοούν την ανάπτυξης της λεγιονέλλας

Ιδανική θερμοκρασία νερού 20-45 βαθμούς Κελσίου.

Μετάδοση

Αερογενώς με εισπνοή του βακτηριδίου, όταν νερό που είναι μολυσμένο διασκορπίζεται στον αέρα υπό μορφή σταγονιδίων (αεροζόλ, ντους). ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Χρόνος επώασης:

Πιθανές πηγές μόλυνσης

Ομάδες υψηλού κινδύνου

Στις ομάδες υψηλού κινδύνου υπάγονται: Όλα τα άνω των 50 ετών άτομα, οι καπνιστές, όσοι ευρίσκονται υπό αγωγή με κορτικοστεροειδή, όσοι πάσχουν από χρόνιες πνευμονοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη, νεοπλασματικά νοσήματα και νεφρική ανεπάρκεια,όσοι έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση οργάνων, άτομα με εξασθενημένο και ευάλωτο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Σοκολάτα: Ποιοι κινδυνεύουν και πόσο από τα βαρέα μέταλλα που μπορεί να περιέχει

Αυξάνονται οι αυτοκτονίες μεταξύ παιδιών 8-12 ετών στις ΗΠΑ

Ισπανικό εργαστήριο στειρώνει χιλιάδες κουνούπια τίγρεις