Νόσος του Πάρκινσον: Δείτε τι ανακουφίζει τους ασθενείς!
Γράφει η συγγραφική ομάδα της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση
Π. Ζήκος, ειδικός νευρολόγος, Α. Λεμονή, Ψυχολόγος
Η ζωγραφική, η ενασχόληση με κάποιο μουσικό όργανο ή απλά ο χορός στο σαλόνι του σπιτιού είναι μερικοί από τους χαλαρωτικούς τρόπους έκφρασης του εαυτού. Για πολλούς ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον, οι παραπάνω δραστηριότητες αποτελούν σημαντικό παράγοντα στη διαχείριση ορισμένων συμπτωμάτων.
Οι ασθενείς ισχυρίζονται ότι οι αγαπημένες τους δραστηριότητες, από τις πιο απλές έως και τις πιο περίπλοκες, τους βοηθούν στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη συνολική αίσθηση της ευεξίας και της ευημερίας. Προγράμματα, όπως o Χορός (Dance for PD) για άτομα με τη νόσο του Πάρκινσον εκπαιδεύει τους ασθενείς για το πώς η τέχνη μπορεί να αποτελέσει «μέσο» προς τη βελτίωση των συμπτωμάτων. Από την άλλη πλευρά, όλα τα οφέλη του χορού μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ευχαρίστηση του κάθε ατόμου ξεχωριστά και όχι μόνο για τη βελτίωση της λειτουργικότητας.
Ο Rachel Dolhun, MD (εξειδικευμένος στις διαταραχές κίνησης – MJFF) συμβουλεύει «Γίνετε δημιουργικοί και προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε το Πάρκινσον, αντί να περιορίζεστε από αυτό». «Σε μία ασθενή μου άρεσε η φωτογραφία και αντί να σταματήσει το χόμπι της λόγω της αδυναμίας να κρατήσει σταθερά τα χέρια της, έμαθε να χρησιμοποιεί τον τρόμο προς όφελός της, φωτογραφίζοντας όμορφες σκιές και μοναδικές διαδρομές του φωτός που προκαλούνται από την ανακίνηση και το τρέμουλο».
1. Το τραγούδι έχει αποδειχθεί ότι βοηθάει τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον στη βελτίωση τόσο της αντοχής, όσο και της χροιάς της φωνής.
2. Η ζωγραφική, η εκμάθηση ενός μουσικού οργάνου αλλά και άλλες τέχνες προωθούν τη διατήρηση των κινητικών δεξιοτήτων.
(αρχική εικόνα SIGMUND SØRBY Ξεκίνησε να ζωγραφίζει το 2011, αφού του διέγνωσαν τη νόσο του Πάρκινσον .)
3. Οι τέχνες μπορούν να αποτελέσουν το μέσο προς την κατανόηση και την ευαισθητοποίηση των ατόμων του περιβάλλοντος σχετικά με τη νόσο. Τα άτομα με νόσο του Πάρκινσον, ζωγραφίζοντας μία αυτοπροσωπογραφία ή γράφοντας ένα ποίημα, αποτυπώνουν με τον καλύτερο τρόπο την εμπειρία τους.
4. Πολλοί ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον έχουν διαπιστώσει ότι ο χορός και ο ρυθμός της μουσικής τους βοηθάει στην ισορροπία και στη μείωση των επεισοδίων «παγώματος».
5. Η τέχνη δεν περιορίζεται μόνο στη ζωγραφική και στο σχέδιο. Τέχνη αποτελεί και η μαγειρική… αλλά και καθετί που βοηθάει στη διαχείριση των συμπτωμάτων και στη χαλάρωση.
6. Η παρακολούθηση δραστηριοτήτων συχνά δίνει την ευκαιρία στους ασθενείς να επικοινωνήσουν μεταξύ τους και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους, τις ανάγκες του και τα συναισθήματά τους.
7. Σε κάθε περίπτωση, η νόσος του Πάρκινσον δεν θα έπρεπε να είναι η αιτία αλλαγής χόμπι αλλά η αφορμή υιοθέτησης εναλλακτικού τρόπου προσέγγισης του ίδιου χόμπι.
Σχόλιο της συγγραφικής ομάδας
Η Τέχνη αποτελούσε και αποτελεί μέσο έκφρασης και δημιουργίας, δύο βασικές ανάγκες του ανθρώπου, πόσο μάλλον των ατόμων με τη ν. Πάρκινσον. Οι τελευταίοι έχουν να χειριστούν αλλαγές στον εαυτό τους και στους γύρω τους, στις οποίες, μέσω της Τέχνης, είναι πιθανόν να προσαρμοστούν πιο εύκολα. Η ζωγραφική, η μουσική, ο χορός, ακόμα και η μαγειρική ενώνουν ανάγκες, εμπειρίες και ανθρώπους… Μέσα από την Τέχνη, όλα φαίνονται λίγο πιο εύκολα!
Η συγγραφική ομάδα της ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ κίνηση
Π. Ζήκος, ειδικός νευρολόγος, Α. Λεμονή, Ψυχολόγος
Πηγή, MJFF
https://www.michaeljfox.org/foundation/news-detail.php?ways-the-arts-can-help-people-with-parkinson-disease
Περισσότερες Πληροφορίες
Email: info@parkinsonportal.gr