Ο Άδωνις Γεωργιάδης σηκώνει μανίκια: “Έχουμε μείνει πίσω στον εμβολιασμό” – Οι δύο αιχμές του
Η αλλαγή σκυτάλης στο υπουργείο Υγείας έγινε στη μέση μιας μεγάλης υγειονομικής πρόκλησης -της έξαρσης των ιώσεων και του κορονοϊού που γεμίζει δραματικά τα νοσοκομεία. Έτσι, ο νέος υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του έθεσε τον πρώτο του στόχο: να προωθήσει αποτελεσματικά τα θέματα της προστασίας της δημόσιας Υγείας.
Κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής στο Υπουργείο Υγείας το απόγευμα της Πέμπτης (04.01.24), ο κ. Γεωργιάδης υπογράμμισε ουσιαστικά το γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζει χαμηλά εμβολιαστικά ποσοστά και ότι θα πρέπει να γίνει εμβολιαστική εκστρατεία, ώστε να προσέλθουν στον εμβολιασμό περισσότεροι πολίτες.
“Πρέπει να εντείνουμε την προσπάθειά μας για τον εμβολιασμό. Έχουμε μείνει λίγο πίσω”, ανέφερε συγκεκριμένα και πρόσθεσε: “Κάπως ξεχάσαμε ως κοινωνία την πανδημία αλλά η πανδημία είναι παρούσα”.
Επιστρέφοντας στο Υπουργείο Υγείας μετά από 10 χρόνια, με “μεγάλο κέφι”, όπως επισήμανε ο ίδιος και σαν να γυρίζει στον φυσικό του χώρο υπό μία έννοια, όπως ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης δεν παρέλειψε να τονίσει πως θα πρέπει να τρέξουν όλες οι μεταρρυθμίσεις που έχουν ήδη ξεκινήσει στην υγεία, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, η δουλειά ξεκινάει από αύριο”.
Α. Γεωργιάδης: Έπιασε την “καυτή πατάτα” του clawback και rebate
Εντύπωση προκάλεσε η κίνηση του νέου υπουργού Υγείας να θίξει από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ένα θέμα που αποτελεί “καυτή πατάτα” για όλους τους υπουργούς Υγείας της τελευταίας δεκαετίας.
Το θέμα του clawback και rebate. Των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών υπέρογκων ποσών από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το κράτος, κάτι που αποτελεί “άδικο” -όπως έχουν παραδεχθεί όλοι οι προκάτοχοί του- μνημονιακό μέτρο, το οποίο όμως συντηρούν όλες οι κυβερνήσεις.
“Θέλω να ξέρετε ότι έχω συνείδηση των προβλημάτων”, ξεκίνησε λέγοντας ο Άδωνις Γεωργιάδης και εξήγησε: “Έχουμε να πάρουμε και δύσκολες αποφάσεις, δεν είναι όλα ευχάριστα. Αποφάσεις που έχουν να κάνουν με το clawback και με το rebate, με τον τρόπο που θα εφαρμόσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους αυτούς τους χώρους όπου οι αποφάσεις δεν είναι πάντα ευχάριστες”, ανέφερε χωρίς να επεκταθεί περισσότερο.
Δείτε επίσης: Άδωνις Γεωργιάδης: Οι προκλήσεις και τα “αγκάθια” για τον νέο υπουργό Υγείας
Τόνισε δε πως η πόρτα του γραφείου του θα είναι πάντα ανοιχτή και είναι έτοιμος να κάνει το καθήκον του.
“Δεν θα φεισθούμε χρόνου και κόπου για να κάνουμε το καθήκον μας. Μας το ανέθεσε ο Πρωθυπουργός, κύριος Κυριάκος Μητσοτάκης, και θεωρώ ότι είναι πολύ μεγάλη και η τιμή αλλά και η ευθύνη να αναλαμβάνεις την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας”, τόνισε.
Υπόθεση Novartis
Ένα τρίτο σημείο “αιχμής” στην ομιλία του κ. Γεωργιάδη ήταν η αναφορά του στην υπόθεση Novartis, για την οποία βρέθηκε κατηγορούμενος για το διάστημα της προηγούμενης θητείας του το 2012 στο Υπουργείο Υγείας.
Παρά το γεγονός ότι δήλωσε «χαρούμενος και κεφάτος» για την επιστροφή του στο ίδιο υπουργείο, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι έφυγε με πικρία.
Δείτε επίσης – Άδωνις Γεωργιάδης: «Δεν έχω φοβηθεί δύσκολες αποστολές στη ζωή μου»
Ευχαρίστησε μάλιστα την οικογένειά και τη σύζυγό του Ευγενία Μανωλίδου, που ήταν παρούσα στην τελετή, γιατί η οικογένειά τους -όπως είπε- πέρασε μια μεγάλη περιπέτεια.
“Θέλω να ευχαριστήσω την οικογένειά μου και την Ευγενία Μανωλίδου που είναι εδώ. Και θα σας πω και το γιατί. Όταν έφυγα από το Υπουργείο Υγείας, όμως δεν θέλω να ξύσω πληγές και να πω πολλά πράγματα, αλλά περάσαμε μια μεγάλη περιπέτεια. Περίπου μας κατηγορήσανε ως κλέφτες. Εσείς που με ζήσατε στο Υπουργείο Υγείας ξέρετε πολύ καλά πόσο κωμικά ήταν όλα αυτά αλλά όμως για την οικογένειά μου ήταν μια πολύ μεγάλη περιπέτεια και τους ζητώ συγγνώμη για αυτό. Περάσανε δύσκολα για τη δική μου αγάπη με την πολιτική”, ανέφερε ο Άδωνις Γεωργιάδης.
Ωστόσο, τόνισε πως προσδοκά πλέον σε μεγαλύτερη ηρεμία:
“Πιστεύω ότι τώρα θα είναι πιο ήρεμα τα πράγματα και θα μπορέσουμε αντί να χάνουμε χρόνο οι πολιτικοί σε συκοφαντίες να αναλωθούμε στα πραγματικά σπουδαία ζητήματα που είναι να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων. Γιατί εδώ τελικά είμαστε για να κάνουμε μια δουλειά, να λύσουμε τα προβλήματα των ανθρώπων και αυτό θα κάνουμε από αύριο”, κατέληξε.