Iatropedia

Ο Άδωνις Γεωργιάδης βλέπει λύση: «Οι γιατροί ανταποκρίθηκαν – Ίσως δεν χρειαστούν οι κυρώσεις»

Υπαναχωρεί το Υπουργείο Υγείας στην πρόθεσή του να προχωρήσει σε στέρηση του δικαιώματος συνταγογράφησης στους γιατρούς που δεν θα βάλουν "πλάτη" στο ΕΣΥ.

«Σήμερα για πρώτη φορά, έχουμε σοβαρή προσπάθεια από τους ιατρικούς συλλόγους που βρήκαν εθελοντές γιατρούς», σημείωσε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας το μεσημέρι σε εκπομπή του ΣΚΑΙ.

Όπως είπε συγκεκριμένα, επικοινώνησε με Ιατρικούς Συλλόγους σε Ξάνθη, Δράμα, Σπάρτη και άλλες περιοχές, και υπάρχει διάθεση από ιδιώτες γιατρούς να συμβάλλουν εθελοντικά στις εφημερίες. Οπότε πλέον εξετάζεται το σενάριο το «μπλόκο στη συνταγογράφηση των ιδιωτών γιατρών εάν δεν προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε δημόσια νοσοκομεία, να μην ισχύσει.
«Εάν υπάρξει συνέχεια, τότε είναι πιθανό να μην ενεργοποιήσουμε τις κυρώσεις εις βάρος γιατρών που θα αρνηθούν να εργαστούν στα νοσοκομεία», είπε ο υπουργός.

«Έχουμε νέα δεδομένα έχουμε σε περιοχές τους ιατρικούς συλλόγους που βρήκαν εθελοντές», πρόσθεσε. «Δεν θα εφαρμοστεί η διάταξη για επίταξη αν ανταποκριθούν οι γιατροί», ανέφερε.

Νωρίτερα, οι ιδιώτες γιατροί, πάροχοι του ΕΟΠΥΥ καθώς και ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) απείλησαν το Υπουργείο Υγείας με παύση της συνταγογράφησης και της εκτέλεσης συνταγών.

Δείτε επίσης: Βαθαίνει το ρήγμα μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ιδιωτών γιατρών: Απειλούν με αποχή από τη συνταγογράφηση

«Αδικείται η νομοθετική μας πρωτοβουλία»

«Έχει αδικηθεί η νομοθετική μας πρωτοβουλία γιατί επικεντρώνεται η κοινή γνώμη σε ένα άρθρο το οποίο είναι μια σειρά από προηγούμενα άρθρα στο ίδιο νομοσχέδιο. Δηλαδή στο ν/σ που ψηφίζουμε βάζουμε αύξηση του επιδόματος στα 2.100 ευρώ στο γιατρό που θα πάει από την ηπειρωτική χώρα σε κάποια απομακρυσμένη περιοχή μέσα στο καλοκαίρι έως τρεις μήνες», ανέφερε αρχικά ο υπουργός Yγείας.

 «Αυξάνουμε και τον αριθμό των άγονων περιοχών, αλλά και αυξάνουμε κατά πολύ τις οικονομικές απολαβές των γιατρών που υπηρετούν στα άγονα. Δηλαδή ένας γιατρός θα παιρνει 7.100 ευρώ παραπάνω το χρόνο με τον νέο νόμο», συμπλήρωσε.