Ο Ανδρέας Ξανθός αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου
Ο υπουργός επεσήμανε ότι υπάρχει πλέον ζωτική ανάγκη αλλαγής κλίματος στην εφαρμογή του νόμου καθώς το κάπνισμα αποτελεί τον 1ο παράγοντα κινδύνου για την υγεία ενώ στην Ελλάδα καταγράφεται το μεγαλύτερο ποσοστό παθητικών καπνιστών. Ο κ. Ξανθός ανέφερε ότι το κάπνισμα στους κλειστούς δημόσιους χώρους αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και προσβάλλει τη χώρα διεθνώς και τόνισε ότι η εφαρμογή των αντικαπνιστικών μέτρων σε συνδυασμό με την έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας μέσω της ΠΦΥ είναι ζήτημα εθνικής προτεραιότητας που απαιτεί επιστημονική, κοινωνική και πολιτική συστράτευση.
Όσον αφορά τα πεπραγμένα της σημερινής πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, ο υπουργός αναφέρθηκε:
Στην ενσωμάτωση της Ευρωπαϊκής Οδηγίας 2014/40/ΕΕ για τον έλεγχο των καπνικών προϊόντων και την αυστηροποίηση του πλαισίου.
Στο προς κύρωση Ειδικό Πρωτόκολλο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για το λαθρεμπόριο προϊόντων καπνού (έχει σταλεί για συνυπογραφή στα συναρμόδια υπουργεία).
Στην εγκύκλιο του υπουργείου Υγείας (13.02.2017) για την εφαρμογή του νόμου.
Στις εντολές εντατικοποίησης των ελέγχων στο ΣΕΥΥΠ.
Στην έμφαση στην πρόληψη και την αγωγή υγείας με τη μεταρρύθμιση στην ΠΦΥ.
Σχετικά με τον ισχυρισμό της αντιπολίτευσης ότι δεν λαμβάνονται μέτρα εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου επειδή η κυβέρνηση φοβάται το πολιτικό κόστος, ο υπουργός Υγείας απάντησε ότι δεν τίθεται τέτοιο θέμα καθώς οι έρευνες καταδεικνύουν ότι η συντριπτική πλειονότητα του πληθυσμού- ακόμα και οι καπνιστές- επιθυμούν την απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Επιπλέον, έχει αποδειχθεί από την εμπειρία άλλων χωρών ότι η καθολική απαγόρευση του καπνίσματος, χωρίς εξαιρέσεις, σε χώρους εστίασης και αναψυχής, δεν επηρεάζει την προσέλευση πελατών αλλά τροποποιεί τη συμπεριφορά τους.