Για όσους απλά περνούσαν δίπλα του καθημερινά, ο Stan φαινόταν σαν ένας απλός νεαρός ενήλικας με ένα σακίδιο στον ώμο. Αυτό που κανείς δεν γνώριζε ήταν ότι μέσα σε αυτό το σακίδιο ο 25χρονος μετέφερε μαζί του παντού, 24 ώρες το 24ωρο την… καρδιά του! Μέσα σε αυτή την τσάντα ήταν η πηγή ενέργειας για μια τεχνητή καρδιά που του είχε τοποθετηθεί στο στήθος, μέχρι να μπορέσει να βρει μόσχευμα και να αποκτήσει νέα, κανονική, ανθρώπινη καρδιά
Η δική του καρδιά του είχε αφαιρεθεί το Νοέμβριο του 2014. Αντικαταστάθηκε με μια συσκευή που επέτρεψε στον Larkin να μένει στο σπίτι του, περιμένοντας άλλη καρδιά για μεταμόσχευση, αντί να είναι στο νοσοκομείο.
Η νέα καρδιά βρέθηκε, επιτέλους, τον περασμένο Μάιο. Τώρα ο 25χρονος Stan Larkin αναρρώνει από την μεταμόσχευση στην οποία υποβλήθηκε στο Καρδιαγγειακό Κέντρο Frankel του πανεπιστημιακού νοσοκομείου του Michigan. Αναμένεται να επιστρέψει οριστικά στο σπίτι του, χωρίς κανένα άλλο πρόβλημα, το νωρίτερο την επόμενη εβδομάδα.
“Οι περισσότεροι άνθρωποι θα φοβόντουσαν να ζήσουν τόσο καιρό με μια τεχνητή καρδιά, αλλά θέλω μόνο να τους πω, ότι θα πρέπει να βιώσουν εν τέλει αυτόν το φόβο, επειδή θα τους βοηθήσει (…) Τώρα πάω σπίτι μου μετά την μεταμόσχευση, επειδή αυτό το πράγμα με βοήθησε να μείνω ζωντανός πριν από αυτήν”, είπε χαρακτηριστικά ο Stan.
Μερικοί ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια τελικού σταδίου μπορεί να περιμένουν μήνες, ή ακόμη και χρόνια, προτού υπάρξει διαθέσιμη μια νέα κατάλληλη καρδιά από κάποιον δότη. Πολλοί από αυτούς τους ασθενείς έχουν καρδιές, που είναι τόσο αδύναμες, ώστε τα νεφρά, το συκώτι και άλλα κρίσιμα όργανά του, καταρρέουν προτού βρεθεί κατάλληλο μόσχευμα.
Τι συνέβη ακριβώς στον Stan – Πώς ζούσε φορώντας την “καρδιά” του στο σακίδιο στην πλάτη του
Ο Larkin δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι η καρδιά του είχε τόσο σοβαρό πρόβλημα, μέχρι και πριν από εννέα χρόνια, όταν κατέρρευσε χωρίς καμία προειδοποίηση, ενώ έπαιζε μπάσκετ. Αποδείχθηκε ότι ο Stan είχε μια γενετική μορφή καρδιακής νόσου, που ονομάζεται οικογενής καρδιομυοπάθεια. Η πάθηση αυτή εκδηλώνεται όταν ο καρδιακό μυς εκτείνεται και διευρύνει την ανοιχτή περιοχή τουλάχιστον ενός καρδιακού θαλάμου, εμποδίζοντας την καρδιά να αντλήσει το αίμα αποτελεσματικά.
Ο τύπος της μυοκαρδιοπάθειας που διαγνώστηκε στον Stan ονομάζεται αρρυθμιογόνα δυσπλασία και προκαλεί αρρυθμίες και παύση λειτουργίας και στις δύο πλευρές της καρδιάς. Ο αδελφός του Stan, ο 24χρονος Dominique, διαγνώστηκε επίσης με την ίδια πάθηση λίγο αργότερα.
Και τα δύο αδέρφια τελικά ανέπτυξαν καρδιακή ανεπάρκεια και καρδιογενές σοκ, με αποτέλεσμα να τους γίνει αυτή η διαδικασία της τεχνητής καρδιάς στα τέλη του 2014. Ο Dominique έμεινε στο νοσοκομείο με τη συσκευή του για έξι εβδομάδες προτού βρεθεί γρήγορα ένα κατάλληλο μόσχευμα και του γίνει μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς. Ο μεγάλος του αδερφός δεν ήταν τόσο τυχερός και περίμενε 555 μέρες γι’ αυτό!
Δεν είναι η πρώτη φορά που ένας ασθενής ζει για μεγάλο χρονικό διάστημα με μια τεχνητή καρδιά, αλλά ο Stan έγινε ο πρώτος ασθενής στο Μίσιγκαν που πάει στο σπίτι με τη φορητή συσκευή.
Η συσκευή ονομάζεται SynCardia και αποτελείται από δύο μέρη: έναν μηχανισμό μέσα στο σώμα του ασθενούς και μια “μπαταρία” με σωλήνες και αντλίες έξω από το σώμα του. Η εξωτερική συσκευή έχει βάρος 6 κιλά και ονομάζεται Freedom Driver. Αυτή είναι που είχε τοποθετηθεί μέσα στο σακίδιο, το οποίο είχε συνέχεια μαζί του για 555 μέρες ο Stan με σωλήνες να εξέρχονται από αυτό, να διαπερνούν την αριστερή πλευρά του σώματος του Stan και να συνδέονται με τον μηχανισμό μέσα του.
“Είναι ακριβώς όπως μια πραγματική καρδιά (…) Είναι απλά μέσα σε μια τσάντα με σωλήνες που βγαίνουν από εσάς, αλλά πέρα από αυτό, την αισθάνεσαι σαν μια πραγματική καρδιά (…) Το ένιωθα σαν ένα σακίδιο με βιβλία, σαν να πήγαινα στο σχολείο”, ανέφερε ο 25χρονος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Μυοκαρδιοπάθεια: Τι είχε ακριβώς ο Π. Παντελίδης – Τι προκαλεί η ασθένεια
Ισχαιμική μυοκαρδιοπάθεια: Το ‘καμπανάκι’ αν έχετε πρήξιμο στα πόδια
Υπετροφική καρδιομυοπάθεια: Τι ισχύει όταν δεν υπάρχουν συμπτώματα