Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη αυξάνει τον κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών στα παιδιά

Ο διαβήτης στην εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών προβλημάτων στα παιδιά, σύμφωνα με μία νέα, μεγάλη ανάλυση.
Τα ευρήματα αυτά προστίθενται σε εκείνα που τον συσχετίζουν με πλήθος επιπλοκών στη μητέρα και το μωρό της. Μολονότι δεν σημαίνουν ότι ο διαβήτης είναι η αιτία των νευροαναπτυξιακών προβλημάτων, υπογραμμίζουν την ανάγκη για έλεγχο και ρύθμιση του σακχάρου στην εγκυμοσύνη, λένε οι ειδικοί.
Ο διαβήτης της κυήσεως είναι μία συνηθισμένη επιπλοκής της εγκυμοσύνης. Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη (IDF) εκτιμά ότι παγκοσμίως περισσότερο από το 16% των γυναικών που αποκτούν μωρό, είχαν διαγνωστεί με αυτόν. Το ποσοστό παρουσιάζει διακύμανση από χώρα σε χώρα. Στην Ευρώπη υπολογίζεται ότι είναι 10,9%.
Ωστόσο σημαντικό ποσοστό γυναικών πάσχουν από διαβήτη πριν μείνουν έγκυοι. Όταν συνυπολογίζονται και αυτές, τότε διαβήτης διαγιγνώσκεται σε έως και μία στις τρεις εγκύους.
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Lancet Diabetes & Endocrinology. Βασίσθηκε στην συνδυασμένη ανάλυση (μετανάλυση) 202 προγενέστερων κλινικών μελετών. Σε αυτές είχαν ενταχθεί περισσότερα από 56 εκατομμύρια μητέρες με τα παιδιά τους.
Οι 110 από τις μελέτες είχαν εστιασθεί στον διαβήτη κυήσεως. Σε 80 είχε διερευνηθεί και ο διαβήτης τύπου 1 ή τύπου 2 που προϋπάρχει της εγκυμοσύνης. Οι 169 από τις μελέτες είχαν εστιασθεί αμιγώς σε παιδιά και εφήβους (ηλικίες έως 18 ετών).
Ο διαβήτης κυήσεως μαζί με τον τύπου 1 και τον τύπου 2 διαβήτη συλλογικά αποκαλούνται «διαβήτης στην εγκυμοσύνη».
Τα ευρήματα
Όπως έδειξαν τα στοιχεία, τα παιδιά που είχαν γεννηθεί από μητέρες με διαβήτη στην εγκυμοσύνη είχαν κατά μέσον όρο 28% περισσότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν κάποια νευροαναπτυξιακή διαταραχή, σε σύγκριση με όσα δεν είχαν διαβητικές μητέρες. Οι πιθανότητες αυτές ήταν αυξημένες κατά:
- 25% όσον αφορά τις διαταραχές του φάσματος του αυτισμού
- 30% όσον αφορά την διαταραχή ελλειμματικής προσοχής-υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)
- 32% όσον αφορά την νοητική υστέρηση
- 20% όσον αφορά τις διαταραχές επικοινωνίας
- 17% για τις κινητικές διαταραχές
- 16% για τις μαθησιακές δυσκολίες
Ο διαβήτης πριν από την εγκυμοσύνη φάνηκε να αυξάνει περισσότερο τους κινδύνους αυτούς απ’ ό,τι ο διαβήτης κυήσεως. Αυτό ίσχυε ανεξάρτητα από το αν ήταν τύπου 1 ή τύπου 2. Η αύξηση του κινδύνου ήταν:
- 39% με τον διαβήτη πριν την σύλληψη
- 18% με τον διαβήτη κυήσεως
Με αυξημένο κίνδυνο νευροαναπτυξιακών διαταραχών συσχετίσθηκαν επίσης:
- Η διάγνωση του διαβήτη κυήσεως νωρίς στην εγκυμοσύνη
- Η ανάπτυξη σοβαρού διαβήτη κυήσεως, που χρειαζόταν φάρμακα για να αντιμετωπιστεί
Οι ερευνητές τονίζουν στο άρθρο τους ότι είναι «επιτακτική» η ανάγκη επιμελούς παρακολούθησης των συγκεντρώσεων γλυκόζης (σακχάρου) στην εγκυμοσύνη. Τονίζουν, ωστόσο, ότι τα ευρήματά τους πρέπει να ερμηνευθούν με προσοχή διότι, όπως προαναφέρθηκε, δεν σημαίνουν ότι ο διαβήτης είναι η αιτία των νευροαναπτυξιακών προβλημάτων,
Φωτογραφία: iStock