Ο διπλασιασμός της εβδομαδιαίας άσκησης περιορίζει τον κίνδυνο καρκίνου του στήθος μετά την εμμηνόπαυση
Η φυσική άσκηση είναι μια φθηνή, μη επεμβατική στρατηγική αποτροπής ασθενειών επισημαίνουν οι ειδικοί. Ειδικά η μείωση του λίπους στις παχύσαρκες γυναίκες μέσω της αύξησης της συνιστώμενης εβδομαδιαίας φυσικής δραστηριότητας, δύναται να συμβάλλει παράλληλα και στην μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του στήθους που απειλεί τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση και έχει συνδεθεί από τους επιστήμονες με το αυξημένο σωματικό λίπος.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική επιθεώρηση JAMA Oncology, οι ειδικοί συνιστούν για καλή υγεία να ασκούμεθα τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα με δραστηριότητες μέτριας έντασης ή 60-75 λεπτά ζωηρής άσκησης. Όπως ανακάλυψαν όμως Καναδοί ερευνητές των Υπηρεσιών Υγείας στο Έντμοντον της Αλμπέρτα, ο διπλασιασμός του εβδομαδιαίου χρόνου άσκησης από 150 σε 300 λεπτά ζωηρής αεροβικής δραστηριότητας απεδείχθη ανώτερος σε κλινικές δοκιμές διάρκειας ενός έτους που έγιναν με την συμμετοχή 400 γυναικών μετά την εμμηνόπαυση οι οποίες δεν ασκούντο καθόλου.
Χωρίς να αλλάξουν την συνήθη διατροφή τους, απλώς κάνοντας οποιαδήποτε αεροβική δραστηριότητα ανέβαζε τον καρδιακό τους ρυθμό –διάδρομο, στατικό ποδήλατο κ.ά.– και ακολουθώντας έναν οδηγό συγκεκριμένων ασκήσεων με τεχνικές και παραδείγματα για την εκτέλεσή τους στο σπίτι, η απώλεια λίπους ήταν κατά 1 κg μεγαλύτερη στην ομάδα που διπλασίασε τον χρόνο άσκησης απ’ ότι στην αντίστοιχη των 150΄ εβδομαδιαίως. Επίσης μείωση παρατηρήθηκε στο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς, στην περιφέρεια της μέσης, στην αναλογία μέσης-γοφών καθώς και μείωση του δείκτη σωματικής μάζας (ΒΜΙ) και δη στις παχύσαρκες που είχαν δείκτη 30 και άνω.