Ο εγκέφαλος «αποταμιεύει» μνήμες για αργότερα!
Η νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης δείχνει ότι η ανθρώπινη μνήμη διατηρεί ένα ειδικό αρχείο «δια παν ενδεχόμενον», βάζοντας στο… ψυγείο φαινομενικά ασήμαντους ήχους, εικόνες και παρατηρήσεις, ώστε να μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανασύρει και να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές εάν απαιτηθεί. Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι η ανθρώπινη μνήμη είναι μια προσαρμοστική διαδικασία η οποία αυτοανανεώνεται διαρκώς, αξιολογώντας ποιες γνώσεις ενδεχομένως να αποβούν σημαντικές στο μέλλον.
Αυτή η θαυμαστή ικανότητα του ανθρώπινου μυαλού είναι που κάνει τους ανακριτές της Αστυνομίας ή τους εμπειρογνώμονες διερεύνησης ατυχημάτων να παροτρύνουν αυτόπτες μάρτυρες να προσπαθήσουν να θυμηθούν διάφορα γεγονότα –στην ουσία να ανασύρουν από την μνήμη τους ήδη αποθηκευμένες πληροφορίες. Κατά την διάρκεια του πειράματος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ήπιο ηλεκτροσόκ για την δημιουργία ανησυχίας μετρώντας κατά πόσο το συναίσθημα επηρέασε την μνήμη παρελθόντων εικόνων, ωστόσο δεν ασχολήθηκαν με την επίδραση των τραυματικών εμπειριών που διαμορφώνουν με απρόβλεπτο τρόπο την μνήμη μας.
Προηγούμενες μελέτες είχαν αποδείξει την ύπαρξη της λεγομένης αναδρομικής εδραίωσης τόσο σε ανθρώπους όσο και σε ζώα. Σύμφωνα με τα πρόσφατα ευρήματα, η αναδρομική εδραίωση λειτουργεί επιλεκτικά σε συναφείς, σχετικές πληροφορίες. «Η νέα μελέτη παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία για ένα συγκεκριμένο είδος αναδρομικής ενίσχυσης» λέει ο καθηγητής Ψυχολογίας στο Χάρβαρντ Daniel L. Schacter, ο οποίος δεν συμμετείχε στην έρευνα. Μαζί με άλλους επιστήμονες όμως επισημαίνει ότι οι λεπτομέρειες της αναδρομικής εδραίωσης παραμένουν ασαφείς αφού οι μνήμες δεν είναι σταθερές όταν κωδικοποιούνται και ενδέχεται να ενδυναμωθούν ή να αποδυναμωθούν από μεταγενέστερα γεγονότα.
Τα ευρήματα της μελέτης που δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature εγείρουν νέα ερωτήματα, τουλάχιστον όσα κι αυτά στα οποία απαντούν. Για πόσο διάστημα «αποθηκεύονται» οι δυνητικά χρήσιμες μνήμες; Είναι κάποιες αρκετά αδύναμες για να εδραιωθούν; Άλλες, λιγότερο σχετικές, ενισχύονται ή αποδυναμώνονται; Αυτά ακριβώς θέλουν να μάθουν και οι επιστήμονες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: