Ο FDA εγκρίνει θεραπεία με καρκινικά κύτταρα και για το ωοθυλακικό λέμφωμα

  • Iatropedia newsroom
άντρας κρατά τα χέρια ασθενούς
Η θεραπεία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστές ως θεραπείες με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου (CAR) Τ-κυττάρων

«Πράσινο φως» για επέκταση της χρήσης της νέας θεραπείας για τον καρκίνο με καρκινικά κύτταρα Breyanzi της Bristol Myers Squibb και για τη θεραπεία ενηλίκων με ωοθυλακικό λέμφωμα, σε περίπτωση υποτροπής ή μη ανταπόκρισης σε δύο ή περισσότερες προηγούμενες θεραπείες, έδωσε ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA).

Είναι η τέταρτη έγκριση που παίρνει η θεραπεία Breyanzi από τον FDA.

Το Breyanzi εγκρίθηκε για πρώτη φορά στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2021 ως θεραπεία τρίτης γραμμής για έναν τύπο αιματολογικού καρκίνου που είναι γνωστός ως μεγάλο λέμφωμα Β-κυττάρων.

Η θεραπεία ανήκει σε μια κατηγορία φαρμάκων που είναι γνωστές ως θεραπείες με χιμαιρικούς υποδοχείς αντιγόνου (CAR) Τ-κυττάρων, οι οποίες λειτουργούν τροποποιώντας τα λευκά αιμοσφαίρια, γνωστά ως Τ-κύτταρα, για να επιτεθούν στον καρκίνο.

Το ωοθυλακικό λέμφωμα είναι ένας κοινός τύπος λεμφώματος non-Hodgkin όπου σχηματίζονται κακοήθη καρκινικά κύτταρα στο λεμφικό σύστημα.

Οι περισσότεροι ασθενείς με ωοθυλακικό λέμφωμα είναι ηλικίας 50 ετών και άνω όταν διαγιγνώσκονται.

Το ποσοστό νέων περιπτώσεων λεμφώματος non-Hodgkin στις ΗΠΑ είναι 18,6 ανά 100.000 άνδρες και γυναίκες ετησίως, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Οι ασθενείς με αυτόν τον αργά εξελισσόμενο τύπο καρκίνου βιώνουν επίσης περιόδους ύφεσης και υποτροπής – με την ασθένεια να γίνεται πιο δύσκολη στη θεραπεία σε κάθε υποτροπή.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Με 7 νέα ασθενοφόρα εξοπλίζονται τα Κέντρα Υγείας Βορείου και Νοτίου Αιγαίου

FDA: Πράσινο φως σε τεστ για τον καρκίνο της μήτρας που κάνουν μόνες τους οι γυναίκες

Κάπνισμα: Γιατί μπορεί να πάρουμε κιλά όταν «κόψουμε» το τσιγάρο