Θάνατοι από Η1Ν1 στην Ιταλία: Ο ιός δεν είναι πια ο ίδιος
Η διάμεση πνευμονία είναι και πάλι εδώ, αλλά η Covid δεν έχει καμία σχέση με αυτήν. Ο υπεύθυνος είναι η γρίπη H1N1, η οποία, όμως, δεν είναι πλέον αυτό που ονομάζαμε «γρίπη των χοίρων».
Το τρέχον γονιδίωμα της γρίπης έχει στοιχεία από τον ιό της γρίπης των πτηνών, εκείνης των χοίρων και του ανθρώπου. Πρόκειται για ένα νέο και άγνωστο στέλεχος που προκαλεί μεν διάμεση πνευμονία, όπως αυτή που προκαλεί και η Covid, αλλά διαφορετική στις ακτινογραφίες. Και η έκκληση των ειδικών είναι: εμβολιάστε τα ευάλωτα άτομα, τα μέλη των οικογενειών τους και τους φροντιστές τους. Και να εμβολιαστούν όλοι άνω των 65 ετών.
Αυτό που έχει ήδη ρίξει στο κρεβάτι περίπου ένα εκατομμύριο Ιταλούς –και οδήγησε στον θάνατο 2 ανθρώπων 47 και 55 ετών στη Βιτσέντσα, στη βόρεια Ιταλία- δεν είναι η γρίπη των χοίρων Η1Ν1 που αντιμετωπίσαμε το 2009 και η οποία προκάλεσε περίπου 400.000 θανάτους παγκοσμίως. Ή μάλλον, ο ιός εξακολουθεί να ονομάζεται έτσι, αλλά δεν είναι πια ο ίδιος. Έχει ένα μείγμα διαφορετικών γονιδιωμάτων, τα οποία δεν γνωρίζουμε ακόμη λεπτομερώς και τα οποία έχει αρχίσει να μελετά μία ομάδα στο Bio-Medico Campus του Πανεπιστημίου της Ρώμης, για να κατανοήσει τις διαφορές μεταξύ του Η1Ν1 του 2009 και αυτού που κυκλοφορεί σήμερα.
Κάνουμε λάθος όταν θεωρούμε πως η σημερινή γρίπη H1N1 είναι ίδια με εκείνη του 2009, λέει ο Massimo Ciccozzi, διευθυντής της Μονάδας Μοριακής Στατιστικής και Επιδημιολογίας στο Campus Bio-Medico που εκπονεί τη μελέτη.
«Κάνουμε λάθος γιατί είναι διαφορετική. Η γρίπη των χοίρων συνδέθηκε με τη μετάδοση του ιού από τους χοίρους στους αγρότες, οι οποίοι δούλευαν σε στενή επαφή με τα ζώα. Αυτό το σημερινό στέλεχος μοιάζει με εκείνο του 2009, αλλά είναι όμως ένας νέος υποτύπος της γρίπης του 2009 επειδή είναι ένα γονιδίωμα που δεν έχει παρατηρηθεί ποτέ πουθενά στον κόσμο», εξηγεί, μιλώντας στην ιταλική Repubblica.
Έχει αλλάξει, λοιπόν, ο ιός;
«Ναι, έχει μια γενετική σύνθεση που προκύπτει από την ανακατανομή γονιδίων από ιούς των πτηνών, των χοίρων και του ανθρώπου. Οι ιοί της γρίπης περιλαμβάνουν μονόκλωνα τμήματα, τα οποία μπορούν να συνδυαστούν μεταξύ τους με διάφορους τρόπους. Πρέπει να μελετήσουμε τον σημερινό συνδυασμό για να καταλάβουμε περισσότερα», λέει.
Αν ο ιός, όμως, είναι τόσο διαφορετικός, το εμβόλιο εξακολουθεί να προστατεύει;
«Προστατεύει επειδή εξακολουθεί να περιέχει το στέλεχος του ιού H1N1 και πράγματι πρέπει να γίνει γρήγορα, εάν δεν το έχετε ήδη περάσει. Και οι θάνατοι στη Βιτσέντσα δεν είναι είναι καλό σημάδι», λέει.
Αναφερόμενος, μάλιστα, στους δύο θανάτους, σε μικρές σχετικά ηλικίες, 47 και 55 ετών, για τις οποίες δεν συνίσταται ο εμβολιασμός, λέει ότι τουλάχιστον η μία περίπτωση ανήκε σε ευάλωτη ομάδα, με συνοδές παθολογικές καταστάσεις, που έπρεπε, ούτως ή άλλως, να έχει εμβολιαστεί.
«Υπάρχουν και ασθενείς που νοσηλεύονται σε άλλα νοσοκομεία, στην εντατική, με διάμεση πνευμονία, η οποία όμως δεν είναι από Covid, σύμφωνα με την ακτινογραφία. Γενικά, οι νοσηλείες για πνευμονία από τον ιό της γρίπης οφείλονται σε βακτηριακές πνευμονίες, οι οποίες ευτυχώς δεν συμβαίνουν συχνά, αλλά όχι σε διάμεση πνευμονία, η οποία είναι χαρακτηριστικό των ιών. Αυτό είναι κάτι καινούργιο, έχουν εμφανιστεί μερικές περιπτώσεις, αλλά εδώ φαίνεται να υπάρχει μεγαλύτερη συχνότητα. Εάν αυτός ο νέος ιός μπορεί να προκαλέσει αυτού του είδους τις πνευμονίες, τα πράγματα αλλάζουν», τονίζει.
Και εξηγεί: «Οι βακτηριακές πνευμονίες αντιμετωπίζονται με αντιβίωση. Οι διάμεσες πνευμονίες είναι πολύ πιο σοβαρές και οι ασθενείς συχνά χρειάζονται αναπνευστική υποστήριξη».
Φωτογραφία: iStock
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Γιατί επιμένει ο βήχας μετά από μία λοίμωξη του αναπνευστικού
Ιταλία: Νεκροί από την γρίπη H1N1 δύο ασθενείς 47 και 55 ετών