Ο ιατρικός τουρισμός ειδικά σε θέματα υπογονιμότητας ως «όπλο» ανάπτυξης
της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Την ανάγκη στήριξης των κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης που δραστηριοποιούνται ή επιθυμούν στο άμεσο μέλλον να δραστηριοποιηθούν πιο οργανωμένα στον τομέα της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με την ολοκλήρωση ενός θεσμικού πλαισίου έχει κατ' επανάληψη ζητήσει ο ΙΣΑ, τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο ημερίδας που διοργάνωσε πρόσφατα το Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο.
Το θέμα της ημερίδας, στην οποία παρέστη και η ηγεσία του ΥΥΚΑ ήταν «η Εξωσωματική γονιμοποίηση και ο Ιατρικός τουρισμός στην Ελλάδα». Ο πρόεδρος του ΙΣΑ δήλωσε ότι η χώρα μας διαθέτει υψηλό επιστημονικό προσωπικό, με υψηλή εξειδίκευση στον τομέα που αποτελεί πόλο έλξης για ζευγάρια από όλο τον κόσμο.
«Η εξωσωματική γονιμοποίηση μπορεί να αποτελέσει σημαντικό μοχλό ανάπτυξης τους ιατρικού τουρισμού», τόνισε ο κ. Πατούλης και ζήτησε από τον υπουργό Υγείας Π. Κουρουμπλή να προχωρήσει στην υλοποίηση των νομοθετικών προβλέψεων και στην έκδοση των απαραίτητων διαταγμάτων, καθώς, όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΙΣΑ, οι προηγούμενες πολιτικές ηγεσίες του υπουργείου Υγείας δεν ανταποκρίθηκαν.
Από την πλευρά του, ο κ. Κουορυμπλής είχε αναφερθεί στην σχετική επιτροπή με επικεφαλής τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής καθ. Αρ. Αντσακλή και δεσμεύθηκε ότι θα προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη στήριξη του σημαντικού αυτού τομέα, ενώ παράλληλα θα βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τους Ιατρικούς Συλλόγους.
Η Ελλάδα διαθέτει υψηλού επιπέδου γιατρούς γυναικολόγους, εξειδικευμλενους σε θέματα εξωσωματικής, ενλω και οι τιμλες που προσφλερουν στα Κεντρα τους είναι σαφώς πιο συμφέρουσες από αυτές που συναντά κάποιος σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Δημοσίευμα της εφημερίδας Evesham Journal αναφέρει την ιστορία ενός ζευγαριού από το Χέρεφορντ της Αγγλίας, το οποίο μιλά ανοικτά για τις προσπάθειες εξωσωματικής και την απόφασή τους να έλθουν στην Ελλάδα, καθώς το κόστος στην χώρα μας είναι πολύ πιο χαμηλό.