Ο ιός της γρίπης των πτηνών πέρασε στα λιοντάρια και τις τίγρεις

  • Ρούλα Τσουλέα
γρίπη των πτηνών
Πέθανε πάνω από το 11% των τίγρεων που ζούσαν σε αιχμαλωσία στο Βιετνάμ. Δεν υπάρχουν πια άγριες τίγρεις στη χώρα.

Δεκάδες τίγρεις και λιοντάρια σε αιχμαλωσία πέθαναν τον περασμένο μήνα στο νότιο Βιετνάμ, με τις εξετάσεις να αποκαλύπτουν ότι ήταν θετικά στη γρίπη των πτηνών, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας της χώρας.

Δύο δείγματα από νεκρές τίγρεις στο καταφύγιο Mango Garden Resort της επαρχίας Dong Nai ήταν θετικά στο ιδιαίτερα παθογόνο στέλεχος H5N1 του ιού. Στο συγκεκριμένο καταφύγιο έχουν πεθάνει 20 τίγρεις από τις αρχές του περασμένου μήνα.

Η εξάπλωση του ιδιαίτερα παθογόνου στελέχους της γρίπης των πτηνών (HPAI) σε ολοένα περισσότερα θηλαστικά, εντείνει την ανησυχία για τον κίνδυνο να αρχίσει να μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων. Ο ιός Η5Ν1 έχει ήδη μολύνει αγελάδες, γάτες, σκύλους, ακόμα και πιγκουΐνους και δελφίνια σε όλο τον κόσμο.

Στις ΗΠΑ, η γρίπη των πτηνών έχει μολύνει εφέτος και 14 ανθρώπους. Οι 13 από αυτούς είχαν έρθει σε επαφή με άρρωστα πτηνά ή θηλαστικά στον χώρο εργασίας τους. Ειδικότερα, οι εννέα εργάζονταν σε πτηνοτροφικές μονάδες. Άλλοι τέσσερις εργάζονταν σε κτηνοτροφικές μονάδες με γαλακτοπαραγωγικές αγελάδες.

Ο 14ος ασθενής δεν κατέστη δυνατόν να βρεθεί πώς μολύνθηκε. Ελέγχονται όμως πέντε επαφές του που εκδήλωσαν ύποπτα συμπτώματα την ίδια περίοδο με εκείνον.

Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, στην επαρχία Long An του Βιετνάμ πέθαναν από τις 6 έως τις 18 Σεπτεμβρίου τρία λιοντάρια και 27 τίγρεις. Όλα ζούσαν στο πάρκο My Quynh Safari.

Είχαν ταϊστεί με κοτόπουλο

Στο Βιετνάμ οι τίγρεις έχουν πάψει να ζουν ελεύθερες εδώ και 30 χρόνια, σύμφωνα με το WWF. Μετά την εξάλειψη των άγριων τίγρεων, είχαν απομείνει σχεδόν 400 ζώα που ζούσαν σε αιχμαλωσία. Τώρα τις αποδεκατίζει η γρίπη των πτηνών.

Όπως έγινε γνωστό, οι τίγρεις στο Mango Garden Resort είχαν ταϊστεί με κοτόπουλο πριν πεθάνουν. «Είναι πιθανό οι τίγρεις να μολύνθηκαν από άρρωστο κοτόπουλο. Οι Αρχές ανιχνεύουν την πηγή του κοτόπουλου για να προσδιορίσουν την αιτία», δήλωσε ο κ. Phan Van Phuc, αξιωματούχος του Κέντρου Ελέγχου Ασθενειών της επαρχίας Dong Nai.

Στον ιστότοπό του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί κατά της κατανάλωσης ωμών ή μισομαγειρεμένων κρεάτων και αυγών από περιφέρειες όπου έχουν σημειωθεί κρούσματα γρίπης των πτηνών, λόγω του υψηλού κινδύνου μόλυνσης.

Φωτογραφία: iStock