Ερευνητές από το Washington State University Spokane αμφισβητούν ανοιχτά την αυξανόμενη χρήση φαρμάκων όπως τα διεγερτικά και τα αντικαταθλιπτικά που διακόπτουν το πέμπτο στάδιο του ύπνου, επισημαίνοντας ότι ο ύπνος REM παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο στάδιο της ανάπτυξης του εγκεφάλου και τα φάρμακα αυτά «παρεμβαίνουν» στην διαδικασία της αλλαγής και ανασυνδυασμού των αναμνήσεων. Σύμφωνα με τα ευρήματα της νέας μελέτης που χρηματοδότησαν τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας των ΗΠΑ και δημοσιεύονται στην επιθεώρηση Science Advances, πειράματα που έγιναν σε ζώα έδειξαν ότι ο ύπνος REM είναι απαραίτητος για να καταγραφούν οι εμπειρίες που βίωσαν τα πειραματόζωα εξερευνώντας το περιβάλλον τους όσο ήταν ξύπνια.
«Η βιωματική εμπειρία είναι κάτι το εύθραυστο. Χωρίς τον ύπνο REM χάνεται και ο εγκέφαλος ξεχνά τι είδε», λέει χαρακτηριστικά ο Marcos Frank, καθηγητής Ιατρικών Επιστημών στο WSU Spokane. Αυτό άλλωστε είναι και ο λόγος που τα νεαρά ζώα κοιμούνται πολύ σε κατάσταση ύπνου REM. Για πρώτη φορά μάλιστα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι κατά τον ύπνο REM ο εγκέφαλος «ξαναζούσε» την εμπειρία του βαδίσματος, δηλαδή ο εγκέφαλος ουσιαστικά… ονειρευόταν αυτά που είχε βιώσει! Γι’ αυτό, επισημαίνει, η σημασία του ύπνου REM είναι σημαντική για την ανάπτυξη διαφόρων περιοχών του εγκεφάλου, με τα αποτελέσματα της ανάπτυξης αυτής να διαρκούν μια ζωή.
Ο ύπνος REM (Rapid Eye Movement) χαρακτηρίζεται από γρήγορες κινήσεις των ματιών, εγκεφαλικά κύματα που δείχνουν ενεργοποιημένα και μοιάζουν με πολύ ελαφρύ ύπνο ή με την εγρήγορση και από βαθιά χαλάρωση των μυών, όπως στον βαθύ ύπνο. Στους ενήλικες συνήθως καταλαμβάνει το 20% με 25% του συνολικού ύπνου και διαρκεί για 90-120 λεπτά. Κατά τη διάρκεια ενός φυσιολογικού ύπνου βιώνουμε 4 με 5 περιόδους ύπνου REM ενώ όσο προχωρά η νύκτα αυξάνεται η περίοδος των σταδίων REM και μειώνεται ο βαθύς ύπνος.