Iatropedia

Ο ύπνος συμβάλλει στην ανάρρωση μετά από διάσειση!

Παρά τα προβλήματα που ακολουθούν μια ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση όπως η διάσειση, ο ύπνος ωφελεί σημαντικά την μνήμη και τις γνωστικές λειτουργίες του εγκεφάλου που επηρεάσθηκαν, ανακάλυψαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης.

Ο ύπνος είναι γιατρικό και θα πρέπει να τον εκμεταλλευόμαστε, υποστηρίζουν τα ευρήματα επιστημόνων του University of Massachusetts στο Amherst. Μια διάσειση μπορεί να αφήσει για αρκετό καιρό –ή και χρόνια– προβλήματα όπως διαταραχές ύπνου, έλλειμα μνήμης και άλλες γνωστικές δυσλειτουργίες, όμως ο ύπνος φαίνεται ότι βοηθά όσο τίποτα στην ανάρρωση, με αποτελέσματα αντίστοιχα με αυτά που θα χαρακτήριζαν άτομα που δεν είχαν πάθει ποτέ διάσειση!

Οι ερευνητές Rebecca Spencer, Janna Mantua, Keenan Mahan και Owen Henry βρήκαν ότι τα άτομα που είχαν υποστεί διάσειση πριν έναν και πλέον χρόνο, εμφάνιζαν μεγαλύτερες δυνατότητες επαναφοράς στην μνήμη λέξεων κατά την διάρκεια τεστ απομνημόνευσης αν είχαν κοιμηθεί πρώτα παρά αν η ίδια δοκιμασία ελάμβανε χώρα μετά από μια αντίστοιχη περίοδο αφύπνισης. Στην πρώτη έρευνα που εξετάζει την εξάρτηση της μνήμης από τον ύπνο σε άτομα με ιστορικό ήπιας κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αλλαγές στην δομή του ύπνου που παρατηρήθηκαν (πιο βαθύς ύπνος) είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

Στην συγκεκριμένη κατάσταση ύπνου, οι αναμνήσεις ανακαλούνται και «καταχωρούνται» για μακροχρόνια αποθήκευση, εξηγούν. Μάλιστα η μνήμη και η ικανότητα ανάκλησης αναμνήσεων δεν διέφερε σημαντικά από τις αντίστοιχες δυνατότητες ατόμων που δεν είχαν χτυπήσει ποτέ στο κεφάλι ενώ η μεταβληθείσα σύνθεση του ύπνου μετά από μια ήπια κρανιοεγκεφαλική κάκωση διαπιστώθηκε ότι δεν επηρεάζει την εξαρτώμενη από τον ύπνο παγίωση της μνήμης.