Iatropedia

Ο καρκίνος του προστάτη έχει γενετική ρίζα

Διεθνής επιστημονική ομάδα αποκάλυψε την γενετική ρίζα του καρκίνου του προστάτη μεταξύ μεμονωμένων ατόμων, αποδεικνύοντας ότι οι όγκοι μοιράζονται κοινά γονιδιακά σφάλματα τα οποία αποτελούν δυνητικούς νέους στόχους θεραπείας.

Όπως αναφέρουν στο περιοδικό Nature, η ανάλυση δειγμάτων όγκου ανδρών με καρκίνο του προστάτη επέτρεψε στους ερευνητές να σχεδιάσουν το «γενεαλογικό δένδρο» των αλλαγών που συντελούνται σε γενετικό επίπεδο καθώς εξελίσσεται ο καρκίνος. Χρησιμοποιώντας τις πλέον εξελιγμένες τεχνικές ανάλυσης γονιδιακής αλληλουχίας που υπάρχουν προκειμένου να μάθουν περισσότερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο η νόσος εξαπλώνεται στο σώμα δημιουργώντας νέους όγκους, ανακάλυψαν ότι η πρώτη ομάδα καρκινικών κυττάρων που ξεκινά από τον προστάτη συνεχίζει την πορεία της στο σώμα αφήνοντας στο πέρασμά της νέους όγκους.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ros Eeles του Institute of Cancer Research στο Λονδίνο, τα κύτταρα αυτά μοιράζονται έναν κοινό «πρόγονο» στον προστάτη. Αν και είναι γνωστό ότι καρκινικά κύτταρα από διάφορα σημεία του προστάτη μπορεί να διαφέρουν γενετικώς, η νέα μελέτη βρήκε ότι τα κύτταρα που απομακρύνονται χαρακτηρίζονται από γενετικά σφάλματα τα οποία σχετίζονται αποκλειστικά με το γονιδίωμα του εκάστοτε ασθενούς. Τα καρκινικά κύτταρα συνεχίζουν να εξελίσσονται γενετικώς κατά την μετάσταση της νόσου και αυτό καθιστά την επιλογή της κατάλληλης θεραπείας πραγματική πρόκληση, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οι κοινές μεταλλάξεις όμως των καρκινογενών κυττάρων αποτελούν ενδεχομένως και την «Αχίλλειο πτέρνα» του συγκεκριμένου καρκίνου καθώς το «γενεαλογικό δένδρο» που έχουν πλέον στην διάθεσή τους οι επιστήμονες αναμένεται να βοηθήσει στην ανάπτυξη νέων τρόπων αντιμετώπισης της νόσου, συμβάλλοντας στην περαιτέρω κατανόηση του μηχανισμού μετάστασης της ασθένειας. Ο καρκίνος του προστάτη πλήττει 1 στους 7 άνδρες και αποτελεί την δεύτερη αιτία θανάτου από καρκίνο μετά αυτόν των πνευμόνων ενώ μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες οι σχετικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για περίπου 220.800 νέες περιπτώσεις μέσα στο τρέχον έτος.