Iatropedia

Ο καθηγητής Νίκος Παπαδόπουλος στο ΔΣ του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας

Είναι καθηγητής Αλλεργιολογίας-Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ).

Στο διοικητικό συμβούλιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Αλλεργιολογίας (WAO) εξελέγη ο Νίκος Παπαδόπουλος, καθηγητής Αλλεργιολογίας-Παιδιατρικής Αλλεργιολογίας στο ΕΚΠΑ. Ο κ. Παπαδόπουλος ανέλαβε επίσης επικεφαλής της Επιτροπής Παιδικού Άσθματος του διεθνούς Οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αλλεργιολογίας (World Allergy Organization) έχει ως μέλη 109 εθνικές και περιφερειακές Εταιρείες Αλλεργιολογίας και Κλινικής Ανοσολογίας από όλο τον κόσμο. Η εκλογή του κ. Παπαδόπουλου ως μέλους στο διοικητικό συμβούλιό του αποτελεί μεγάλη διάκριση για την ιατρική κοινότητα της Ελλάδας, αναφέρει το ΕΚΠΑ σε ανακοίνωσή του.

Ο Νίκος Παπαδόπουλος είναι υπεύθυνος της Μονάδας Αλλεργιολογίας της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι επίσης επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ και στο Ερευνητικό Ινστιτούτο OPRI της Σιγκαπούρης.

Κατά τη χρονική περίοδο 2013-2015 διετέλεσε πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Αλλεργιολογίας & Κλινικής Ανοσολογίας (EAACI). Πρόκειται για τον μεγαλύτερο στον κόσμο επιστημονικό οργανισμό στον τομέα της Αλλεργιολογίας.

Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε τις ιατρικές του σπουδές και την ειδικότητά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και μεταπτυχιακές σπουδές στη Μεγάλη Βρετανία. Έχει επιβλέψει περισσότερα από 20 διδακτορικά και έχει οργανώσει περισσότερες από 100 εκπαιδευτικές εκδηλώσεις. Έχει επίσης έχει εκπαιδεύσει δεκάδες γιατρούς και ερευνητές στην Κλινική και το Εργαστήριο.

Έχει επίσης λάβει πολλά διεθνή βραβεία. Μεταξύ άλλων, το Βραβείο EAACI Clemens von Pirquet (2019), το βραβείο PhARF (2010), το Διεθνές Βραβείο Klosterfrau (2003) και το Βραβείο ERS για την Παιδιατρική Αναπνευστική Έρευνα στην Ευρώπη (2004). Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 500 εργασίες, λαμβάνοντας περισσότερες από 50.000 αναφορές (citations) και δείκτη Η (H-index) πάνω από 100.

Το ερευνητικό του έργο είναι πολυσχιδές. Αυτό το διάστημα:

Ηγείται επίσης της Δεξαμενής Σκέψης PeARL (Παιδιατρικό Άσθμα στην Πραγματική Ζωή), που στοχεύει στη βελτιστοποίηση της διαχείρισης του παιδιατρικού άσθματος παγκοσμίως.