Ο κόσμος δεν είναι προετοιμασμένος για την επόμενη πανδημία, προειδοποιεί συμβούλιο του ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
πανδημία
Τι αναφέρει το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας (GPMB) του ΠΟΥ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η παγκόσμια κοινότητα παραμένει ανεπαρκώς προετοιμασμένη για μια νέα υγειονομική κρίση ή πανδημία, σύμφωνα με νέα ανάλυση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την ανάλυση πραγματοποίησε το Συμβούλιο Παρακολούθησης Παγκόσμιας Ετοιμότητας (Global Preparedness Monitoring Board – GPMB). Πρόκειται για ομάδα ειδικών που συνέστησαν το 2018 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) και η Παγκόσμια Τράπεζα, στον απόηχο της επιδημίας του ιού Έμπολα στην Δυτική Αφρική. Το Συμβούλιο έχει ως έργο του:

  • Να αναλύει το επίπεδο προετοιμασίας έναντι των υγειονομικών κρίσεων ανά τον κόσμο
  • Να προχωρά σε συστάσεις

Στη νέα έκθεσή του προειδοποιεί ότι «παραμένει ανεπαρκής» η παγκόσμια ικανότητα αντιμετώπισης ενδεχόμενης νέας πανδημίας. Όπως επισημαίνει, έχει γίνει κάποιο έργο στον απόηχο της COVID-19. Εν τούτοις, μερικές χώρες έχουν μειώσει τις προετοιμασίες άμεσης ανταπόκρισης. Σε άλλες, η πρόοδος που έχει επιτευχθεί είναι πολύ μικρή.

Το GPMB έχει κάνει πολλές συστάσεις για να βελτιωθεί η παγκόσμια ετοιμότητα για την επόμενη πανδημία.  Μεταξύ άλλων προτείνει:

  • Να ενισχύσουν οι χώρες τους μηχανισμούς παρακολούθησης, για να μπορούν να εντοπίζουν νέες ασθένειες σε αρχικό στάδιο
  • Να βελτιωθεί η συλλογή δεδομένων και η δυνατότητα ανάλυσής τους
  • Να ενισχυθούν οικονομικά οι φτωχότερες χώρες και να ανασταλεί η αποπληρωμή χρέους, ώστε να μπορούν να διαθέσουν πόρους στην προετοιμασία για ενδεχόμενη νέα πανδημία

Εμπόδιο η έλλειψη εμπιστοσύνης

Το GPMB προτείνει την επείγουσα εκταμίευση του προγραμματισμένου πακέτου ύψους 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προετοιμασία και την πρόληψη πανδημιών.

Συνιστά επίσης να επικεντρώνεται η έρευνα και η ανάπτυξη νέων φαρμάκων σε μερικές χώρες, όπως συνέβη με την πανδημία του κορωνοϊού. Τέλος, αναφέρει πως η κοινωνία των πολιτών πρέπει να εμπλακεί με καλύτερο τρόπο σε όλες τις προετοιμασίες.

«Είναι σαφές ότι αποτελεί σημαντικό εμπόδιο στην ετοιμότητα η έλλειψη εμπιστοσύνης σε κάθε επίπεδο, τόσο μεταξύ των κρατών όσο και στο εσωτερικό τους», δήλωσε η συμπροεδρεύουσα του GPMB, κυρία Kolinda Grabar-Kitarović,  πρώην πρόεδρος της Κροατίας.

«Κάνουμε έκκληση προς τους ηγέτες να ξεπεράσουν όσα τους χωρίζουν και να χαράξουν μία νέα διαδρομή, βασισμένη στην κοινή παραδοχή ότι η μελλοντική ασφάλειά μας εξαρτάται από την ουσιαστική μεταρρύθμιση και το υψηλότερο δυνατό επίπεδο πολιτικής δέσμευσης στην προετοιμασία έναντι των υγειονομικών κρίσεων», πρόσθεσε.

Φωτογραφία: iStock