Ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι αποτελεί προσωπικό του στοίχημα για την επόμενη τετραετία η ανασυγκρότηση του ΕΣΥ και δήλωσε πώς σε κάθε περίπτωση δεν αποτελούν «ιδιωτικοποίηση» της υγείας, οι υπηρεσίες που παρέχονται στον πολίτη δωρεάν.
Συγκεκριμένα αναφέρθηκε στην εξάλειψη των ράντζων από τα νοσοκομεία της Αττικής, επισημαίνοντας ότι αυτή δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες χωρίς την παρέμβαση του ιδιωτικού τομέα.
«Όταν ο πολίτης αντί να νοσηλεύεται σε ράντζο μεταφέρεται σε ένα ιδιωτικό νοσοκομείο στο οποίο μπορεί να έχει αξιοπρεπή νοσηλεία, χωρίς να πληρώσει ούτε ένα ευρώ, αυτό σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχει «ιδιωτικοποίηση», τόνισε ο ίδιος.
Ερωτηθείς για τις προσλήψεις στο ΕΣΥ, εξήγησε ότι “σκοπός μας είναι σταδιακά να αυξάνουμε τον αριθμό εργαζόμενων στην Υγεία. Όλοι γνωρίζουν ότι πρέπει να γίνουν προσλήψεις. Έχουμε ελλείψεις ειδικά στο χώρο των νοσηλευτών. Μία βασική διαρθρωτική μεταρρύθμιση θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα γίνονται οι διαδικασίες πρόσληψης και θα είναι ταχύτερες. Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε και εργασιακή ασφάλεια και να ξέρουμε ότι προσλαμβάνουμε το σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ”.
Μητσοτάκης: «Θα επισπευσθούν οι προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ»
Πιο συγκεκριμένα για τις προσλήψεις 10.000 γιατρών και νοσηλευτών σημείωσε πως αυτές θα γίνουν σε ορίζοντα τετραετίας, ενώ απαντώντας στην κριτική ότι αυτός ο αριθμός δεν επαρκεί, καθώς θα υπάρξει αντίστοιχος αριθμός συνταξιοδοτήσεων, τόνισε για να μη συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να επισπευσθούν οι διαδικασίες προσλήψεων μέσω του ΑΣΕΠ.
«Έχουμε κάνει έναν προγραμματισμό προσλήψεων σε βάθος τριετίας και σταδιακά θα αυξήσουμε τον αριθμό των εργαζόμενων στην Υγεία. Δεν θέλουμε να ξεφύγουμε από τον κανόνα 1 προς 1, αλλά στην Υγεία όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να γίνουν παραπάνω προσλήψεις. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε έχουμε ανάγκη για προσλήψεις νοσηλευτών», σημείωσε.
Εξήγησε δε πως δεν θα υπάρξει παράκαμψη του ΑΣΕΠ, παρά μόνο πιο σύντομες διαδικασίες, ώστε να μην χρειάζεται να περάσουν δύο και τρία χρόνια για να τοποθετηθεί κάποιος κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής στη θέση του.
Εξήγησε δε πως δεν θα υπάρξει παράκαμψη του ΑΣΕΠ, παρά μόνο πιο σύντομες διαδικασίες, ώστε να μην χρειάζεται να περάσουν δύο και τρία χρόνια για να τοποθετηθεί κάποιος κάποιος γιατρός ή νοσηλευτής στη θέση του.
«Για μένα μια βασική διορθωτική μεταρρύθμιση για την επόμενη ή τον επόμενο υπουργό Εσωτερικών θα είναι ο τρόπος με τον οποίο θα μπορέσουμε να επιταχύνουμε τις διαδικασίες πρόσληψης μέσω ΑΣΕΠ. Έχουμε χαρτογραφήσει την διαδικασία και για πρώτη φορά κάνουμε και οριζόντιους διαγωνισμούς, αυτό που θα κάνουμε για τους διοικητικούς υπαλλήλου» , κατέληξε.