Πάντως στο θέμα τοποθετήθηκε και ο Υπουργός Υγείας. με μια συνέντευξη ποταμό, ο Ανδρέας Λοβέρδος, μιλάει για την κατάσταση όπως διαμορφώνεται λίγες ημέρες μετά το «μνημόνιο 2», ενώ δεν παραλείπει να κάνει την αυτοκριτική του ως Υπουργός στον ευαίσθητο τομέα της Υγείας.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος έκανε ένα συνολικό απολογισμό του έργου του, ως Υπουργός και αναφέρθηκε και στο θέμα των φαρμάκων. Μίλησε για «πόλεμο συμφερόντων για τα γενόσημα» και διευκρίνισε ότι «η υπερσυνταγογράφηση είναι παράβαση καθήκοντος». Στη σχετική ερώτηση της εφημερίδας γιατί ποτέ δεν έχει κατονομαστεί κανένας θύτης στο θέμα των φαρμάκων, παρά μόνο τα θύματα που είναι οι ασφαλισμένοι και τα ταμεία, ο Υπουργός απάντησε:
«Αρκούμαι να επικαλεστώ τους δεκάδες (θύτες) που έχουμ ήδη στείλει στον εισαγγελέα, που έχουμε απολύσει ή που έχουμε διώξει πειθαρχικά. Ενημερώνω απλώς, ότι βάσει του νόμου που ψηφίσαμε την Τετάρτη (29/2), ο γιατρός τη στιγμή που συνταγογραφεί, θεωρείται υπάλληλος κατά την έννοια του άρθρου 13 του Ποινικού μας Κώδικα. Η υπερσυνταγογράφηση λοιπόν, θα αποτελεί παράβαση καθήκοντος. Στην πολιτική αυτό που έχει σημασία είναι το πράττειν. Αυτό είναι το πρότυπο μου»
Ο Υπουργός Υγείας, μίλησε και για το έργο που θα αφήσει στο υπουργείο και έκανε την αυτοκριτική του λέγοντας ότι υπάρχουν πράγματα που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει. Ρωτήθηκε λοιπόν σε ποιους από τους στόχους που είχε αρχικά θέσει ως Υπουργός, θα έβαζε αρνητικό πρόσημο:
«Δεν πρόλαβα» είπε, «και δεν προλαβαίνω πλέον και λόγω των εκλογών, να αναμορφώσω τα τμήματα των επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων και την υποδοχή των ασθενών κατά τη διάρκεια των εφημεριών, στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Όμως έχω σκοπό να ενημερώσω τον επόμενο Υπουργό Υγείας, για τις απαραίτητες πολιτικές που πρέπει να εφαρμόσει στον τομέα αυτό»
Ο Υπουργός αναφέρθηκε φυσικά και στην πολιτική κατάσταση της χώρας, μίλησε για τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ενώ δεν απέκλεισε και «συγκυβέρνηση, αν χρειαστεί και μετά τις εκλογές»
Την ίδια στιγμή, φύλλο και φτερό κάνουν τις τελευταίες ημέρες το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης οι αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να εντοπίσουν τους γιατρούς που συνεχίζουν να γράφουν μεγάλες ποσότητες φαρμάκων οι οποίες δε δικαιολογούνται όμως σε καμία περίπτωση από τον αριθμό των ασθενών τους.
Ήδη έχουν εντοπισθεί περίπου 200 τέτοιες περιπτώσεις οι οποίες ελέγχονται σχολαστικά. Στις περιπτώσεις αυτές διαπιστώθηκε ότι οι συνταγές ξεπερνούσαν κατά πολύ το μέσο όρο της συνταγογράφησης για κάθε ειδικότητα φθάνοντας ακόμη και το 300%.
Ήδη πάντως έχουν κληθεί σε απολογία 11 γιατροί που υπερσυνταγογραφούσαν.