Iatropedia

Θεμιστοκλέους σε Κασσελάκη: Θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τους καθηγητές που επικαλείστε να σας διδάξουν κοινωνική πολιτική

Απάντηση σε όσα ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για το δημόσιο σύστημα υγείας, έδωσε ο Μάριος Θεμιστοκλέους

Απάντηση σε όσα ανέφερε νωρίτερα σε ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Στέφανος Κασσελάκης, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, για το δημόσιο σύστημα υγείας, έδωσε ο υφυπουργός Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όλα ξεκίνησαν από τις δηλώσεις που έκανε ο υπουργός Υγείας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Καλύμνου, στο πλαίσιο της περιοδείας που κάνει στα νοσοκομεία των Δωδεκανήσων.

Σε δηλώσεις του, ο υπουργός Υγείας ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα. Το δημόσιο σύστημα είναι όλος ο ιατρικός κόσμος, δημόσιος και ιδιωτικός. Όλοι μαζί έχουμε ένα κοινό στόχο».

Η δήλωση αυτή προκάλεσε την αντίδραση του Στέφανου Κασσελάκη που με ανάρτησή του ανέφερε τα εξής:

«Ποιος υπουργός Υγείας θα μπορούσε να κάνει ποτέ αυτήν τη δήλωση: «Δημόσιο σύστημα υγείας δεν είναι μόνο το κρατικό σύστημα, είναι και το ιδιωτικό»;

Ποιος άλλος θα είχε τόση ανοσία στην αξιοπρέπεια, εκτός από τον Άδωνι Γεωργιάδη;

Πέρα από την αμορφωσιά που αναδεικνύεται από τη δήλωσή του (οι καθηγητές δημοσίου δικαίου σκίζουν σήμερα τα πτυχία τους), προκύπτουν βασικά ερωτήματα:

Οι Έλληνες πολίτες που έχουν μόνο δημόσια ασφάλιση, μπορούν στο εξής να επισκέπτονται ιδιωτικά νοσοκομεία και ιδιωτικές κλινικές χωρίς επιπλέον αμοιβή, αφού και αυτά -κατά Γεωργιάδη- ανήκουν στο δημόσιο σύστημα Υγείας;

Προσωπικά έχω επιλέξει να έχω ΜΟΝΟ δημόσια ασφάλιση στη χώρα μας, ως μία έμπρακτη εμπιστοσύνη και στήριξη στους γιατρούς μας, τους νοσηλευτές μας και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες που καταβάλλουν καθημερινά κόντρα στο σύστημα Γεωργιάδη-Μητσοτάκη για πλήρη απαξίωση και διάλυση της δημόσιας Υγείας.

Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Υγείας αλήθεια τι ασφάλιση έχουν επιλέξει;

Την πραγματική δημόσια ή την ιδιωτική που σήμερα βαφτίστηκε δημόσια από τον Υπουργό του παραλόγου;

Αν πιστεύουν στο δημόσιο σύστημα υγείας, ας ακολουθήσουν το παράδειγμά μου και ας ακυρώσουν όποια ιδιωτική ασφάλιση -που σίγουρα- έχουν.»

Για να απαντήσει από την πλευρά του ο Μάριος Θεμιστοκλέους:

«Μαθήματα Πολιτικής Υγείας. Μέρος Πρώτο

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι κατά βάση μικτό σύστημα, δηλαδή εφαρμόζεται και το σύστημα τύπου Μπέβεριτζ (παράδειγμα Αγγλικό NHS) όπου η χρηματοδότηση είναι από κρατικό προϋπολογισμό (Νοσοκομεία – Κέντρα Υγείας) και το σύστημα τύπου Μπίσμαρκ (παράδειγμα η Γερμανία) που οι υπηρεσίες υγείας πληρώνονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Στη χώρα μας δηλαδή εάν ο πολίτης επιλέξει να πάει σε κρατική δομή νοσοκομεία-κέντρο υγείας δεν έχει επιπλέον συμμετοχή ενώ εάν λάβει υπηρεσίες υγείας από ιδιωτική δομή το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης καλύπτεται από τον ασφαλιστικό του οργανισμό (ΕΟΠΥΥ) και συμμετέχει για παράδειγμα στις διαγνωστικές εξετάσεις σε ποσοστό 15%. Αρά το δημόσιο καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της δαπάνης σε κάθε περίπτωση των υπηρεσιών υγείας. Και στα φάρμακα πολλοί πολίτες που συμμετέχουν στην δαπάνη (π.χ 25%) σημαίνει ότι το δημόσιο δεν καλύπτει τη φαρμακευτική δαπάνη;

Η δήλωση αυτή έγινε για να τονίσει στους ιδιώτες παρόχους (εταιρίες, funds, επιχειρηματίες και λοιπούς ιδιώτες) πως έχουν υποχρεώσεις απέναντι στην πολιτεία από τη στιγμή που μέσω του ασφαλιστικού οργανισμού ΕΟΠΥΥ πραγματοποιούν το μεγαλύτερο κύκλο εργασιών τους. Αν διαφωνείτε θα σας πρότεινα να συμβουλευτείτε τους καθηγητές του δημοσίου δικαίου και πολιτικής υγείας που επικαλείστε να σας διδάξουν μαθήματα πρωτίστως κοινωνικής πολιτικής.»

Η ανάρτηση του κ. Θεμιστοκλέους