Ο ναργιλές περνάει 25 φορές περισσότερη πίσσα από το τσιγάρο!
Συγκεκριμένα, ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου του Πίτσμπουργκ ανακάλυψαν ότι ο ναργιλές εκθέτει τον καπνιστή σε πολύ περισσότερη πίσσα, νικοτίνη και μονοξείδιο του άνθρακα από ό,τι το ένα τσιγάρο.
“Τα αποτελέσματά μας δείχνουν, ότι ο ναργιλές μπορεί να προκαλέσει σημαντικούς κινδύνους για την υγεία και ότι θα πρέπει οι φορείς Υγείας να μελετήσουν περισσότερο την επίδρασή του στον οργανισμό”, είπε ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ Brian A. Primack, αντιπρόεδρος της Σχολής Δημόσιας Υγείας Pitt του πανεπιστημίου.
Οι ερευνητές προχώρησαν σε μαθηματική ανάλυση που συνδύασε 17 επιμέρους έρευνες επάνω στο κάπνισμα. Διαπίστωσαν ότι, σε σύγκριση με το κάπνισμα ΕΝΟΣ τσιγάρου, ΜΙΑ συνεδρία ναργιλέ εκθέτει τον καπνιστή σε:
- 25 φορές περισσότερη πίσσα
- 125 φορές περισσότερο καπνό
- 2,5 φορές περισσότερη νικοτίνη και
- 10 φορές περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα
Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η σύγκριση μιας “συνεδρίας” ναργιλέ με το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου είναι πολύπλοκη. Λένε ότι ένας καπνιστής τσιγάρων μπορεί να καπνίζει επί παραδείγματι 20 τσιγάρα την ημέρα, ενώ ένας καπνιστής ναργιλέ να συμμετέχει μόνο σε λίγες “συνεδρίες” ναργιλέ κάθε μέρα.
Ο δρ Primack λέει επ’ αυτού: “Δεν είναι μια τέλεια σύγκριση, γιατί οι άνθρωποι που καπνίζουν τσιγάρα και εκείνοι που καπνίζουν ναργιλέ, το κάνουν με πολύ διαφορετικούς τρόπους. Αναγκαστήκαμε να κάνουμε την ανάλυση με αυτόν τον τρόπο, δηλαδή συγκρίνοντας μία μόνο συνεδρία ναργιλέ με το κάπνισμα ενός και μόνο τσιγάρου, επειδή αυτός είναι ο τρόπος που οι σχετικές μελέτες τείνουν να αναφέρουν τα ευρήματά τους. Έτσι, τα αποτελέσματα δεν μπορούν να μας πουν τι ακριβώς από τα δύο είναι ‘χειρότερο’. Αλλά αυτό που σίγουρα μπορούν να μας πουν είναι ότι ο ναργιλές εκθέτει τους καπνιστές πολύ περισσότερες τοξικές ουσίες από ό,τι ίσως συνειδητοποιούν. Αφότου καταλήξουμε και σε πιο λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τη συχνότητα και τις συνήθειες χρήσης του ναργιλέ, θα είμαστε σε θέση να συνδυάσουμε εκείνα τα δεδομένα με αυτά τα ευρήματα και να αποκτήσουμε μια καλύτερη αίσθηση του πραγματικού κινδύνου για τον οργανισμό από τις τοξικές ουσίες που έχει ο ναργιλές”.