Iatropedia

Ο νέος πρόεδρος του ΙΤΕ Νεκτάριος Ταβερναράκης δίνει διάλεξη για τα ερευνητικά προγράμματα και τη χρηματοδότησή τους

Η εξασφάλισης ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την πραγματοποίηση ενός ερευνητικού προγράμματος προϋποθέτει την προετοιμασία και την υποβολή ερευνητικής πρότασης σε χρηματοδοτικούς οργανισμούς εντός της χώρας και στο εξωτερικό. Οι προτάσεις αυτές στη συνέχεια αξιολογούνται από ειδικές επιτροπές κριτών και κατατάσσονται σε σειρά προτεραιότητας χρηματοδότησης. Το σκεπτικό για την προετοιμασία μιας ανταγωνιστικής ερευνητικής πρότασης, αλλά και τα στοιχεία που την ενισχύουν θα αναπτύξει κατά τη διάρκεια διάλεξή του στην Αθήνα, στις 24 Νοεμβρίου, ο νέος πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου και διευθυντής της Κεντρικής Διεύθυνσης του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), Νεκτάριος Ταβερναράκης.

Η εισήγηση του διακεκριμένου Έλληνα επιστήμονα που φέρει τον τίτλο: «Η σημασία της εξασφάλισης ανταγωνιστικής χρηματοδότησης για την έρευνα: προετοιμασία ερευνητικών προτάσεων» θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο διημερίδας με τίτλο: «Η βιβλιογραφία ως “πολυδύναμο εργαλείο” για την επιστήμη», που διοργανώνει η Ελληνική Φαρμακευτική Εταιρεία (ΕΦΕ), υπό την αιγίδα του Εθνικού & Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (ΕΙΕ).

Ο Νεκτάριος Ταβερναράκης που είναι Τακτικός Καθηγητής Μοριακής Βιολογίας Συστημάτων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστήμιου Κρήτης, Διευθυντής του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών στη ΒιοΠληροφορική της Ιατρικής Σχολής, και Διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ, όπου ηγείται του Εργαστηρίου Νευρογενετικής και Γήρανσης, κατά την εισήγησή του θα αναφερθεί στις διαθέσιμες επιλογές που αφορούν χρηματοδοτικούς οργανισμούς της Ελλάδας και του εξωτερικού, στις ιδιαίτερες πρακτικές χρηματοδότησης, καθώς και στις απαιτήσεις και τα σχετικά κριτήρια αξιολόγησης που ακολουθούνται. Τέλος θα παρουσιάσει πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την οικονομική υποστήριξη της έρευνας στην Ελλάδα και τις νέες δυνατότητες χρηματοδότησης.

Να σημειωθεί ότι ο καθηγητής Ταβερναράκης Είναι εκλεγμένο μέλος του Επιστημονικού Συμβούλιου του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Έρευνας (ERC), του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Μοριακής Βιολογίας (EMBO) και της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών (Academia Europaea). Έχει επίσης διατελέσει Διευθυντής του Ινστιτούτου Μοριακής Βιολογίας και Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ. Για το σύνολο της επιστημονικής του συνεισφοράς, έχει βραβευτεί με σημαντικές διεθνείς κι εθνικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων χρηματοδότηση από το ειδικό πρόγραμμα για την Προώθηση της Καινοτομίας και δυο επιχορηγήσεις (το 2009 και το 2016), για Καταξιωμένους Ερευνητές του ERC. Είναι δε από τους πρώτους στην Ευρώπη που έχουν πετύχει 2 επιχορηγήσεις από το εξαιρετικά ανταγωνιστικό αυτό πρόγραμμα, και ο μόνος μέχρι στιγμής στην Ελλάδα.

Στη διημερίδα, εκτός από τον Καθηγητή Ταβερναράκη, συμμετέχουν ως ομιλητές και άλλοι διακεκριμένοι Έλληνες ερευνητές, όπως οι Γιάννης Ιωαννίδης, Γεώργιος Χρούσος, Παναγιώτης Βλάμος, Ευστάθιος Γκόνος, Χρήστος Γιαπιτζάκης, Παναγιώτης Μπαμίδης, Σοφία Ριζοπούλου, Άννα Τσαντίλη, Ιωάννα Σαραντοπούλου, κ.ά.

Η είσοδος στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί χώρα στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών(ΕΙΕ) είναι ελεύθερη για το κοινό.