Iatropedia

Ο πόλεμος των συγχωνεύσεων και τα λανθασμένα στοιχεία! Αντιδράσεις για τα λουκέτα στην υγεία

Πως μπορεί ένα υπουργείο άραγε να προχωρήσει σε λουκέτα νοσοκομείων και οργανισμών όταν τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή του για την αποδοτικότητά τους αμφισβητούνται ευθέως; Ιδού το ερώτημα αλλά κατά την ελληνική τακτική πάντα, τίποτε δε γίνεται με σχέδιο, μελέτη ή προγραμματισμό. Στα όπλα και εργαζόμενοι στα νοσοκομεία που αμφισβητούν τα στοιχεία που διαρρέονται.

Στην περίπτωση του τομέα της υγείας η μάχη ξεκινά ήδη από τα παρασκήνια καθώς τα στοιχεία που φέρεται να έχει στη διάθεσή του ο Ανδρέας Λυκουρέντζος λίγο πριν ανακοινώσει τις περιβόητες συγχωνεύσεις και κλεισίματα νοσοκομείων, είναι …άγνωστο που βρέθηκαν και αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.

Από τη μία εργαζόμενοι στα νοσοκομεία διαψεύδουν πληροφορίες που διαρρέονται ότι διάφορα νοσοκομεία έχουν χαμηλή αποδοτικότητα και πληρότητα. Από την άλλη η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που στο παρελθόν είχε παραδώσει κάποιες μελέτες για την κατάσταση των νοσοκομείων, δηλώνει τώρα πως ουδεμία σχέση έχει με την υπόθεση…

Στη μέση φυσικά και πάλι οι ασθενείς που δεν ξέρουν αν αύριο θα βρούνε στη …θέση του, το νοσοκομείο που γνώριζαν και επισκέπτονταν.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Γενικού Νοσοκομείου Πατησίων για το οποίο των Σωματείο των Εργαζομένων δηλώνει για τις πληροφορίες που διαρρέονται περί χαμηλής πληρότητας: «Πληροφορούμε τους συμβούλους του Υπουργείου Υγείας των οποίων οι στατιστικές παρουσιάζονται στα ΜΜΕ, ότι η πληρότητα μας είναι 65% και όχι 44% και αυτό σε ένα Νοσοκομείο με τραγική υποστελέχωση κυρίως σε ιατρικό προσωπικό και κατάργηση των εφημεριών του από 01/04/2012 με ευθύνη της Διοίκησης του».

Μάλιστα οι εργαζόμενοι τονίζουν ότι προ μνημονίου, όταν οι συνθήκες ήταν σαφώς καλύτερες, η πληρότητα άγγιζε το 85% ενώ ακόμη και σήμερα ο αριθμός των χειρουργείων ξεπερνά κάθε προηγούμενο.

Από την άλλη η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας που φέρεται να έχει παράσχει στοιχεία στο υπουργείο Υγείας διαψεύδει ότι έδωσε τα …φώτα της καρφώνοντας μάλιστα το καθηγητή Λιαρόπουλο ότι είχε παραδώσει σχετική μελέτη στο παρελθόν. Όπως αναφέρεται από την Κοσμητεία της ΕΣΔΥ: «Η μόνη μελέτη η οποία έχει κατατεθεί στο Υπουργείο Υγείας και έχει δημοσιοποιηθεί και συζητηθεί έχει εκπονηθεί από το Τμήμα Νοσηλευτικής του Πανεπιστημίου Αθηνών υπό την

καθοδήγηση του διακεκριμένου Καθηγητή Κυρίου Λ. Λιαρόπουλου και επ’ αυτού ουδεμία εμπλοκή της ΕΣΔΥ υπάρχει.

Η έρευνα αποδοτικότητας των νοσηλευτικών ιδρυμάτων για το 2009, το 2010 και το 2011 έχει εκπονηθεί με βάση τα δεδομένα του www.esynet.gr υπό την εποπτεία του τέως Γενικού Γραμματέα Καθηγητή Κυρίου Ν. Πολύζου με την τεχνική συμβολή – ως ειδικού εμπειρογνώμονα

– του Καθηγητή Κυρίου Ν. Μανιαδάκη. Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής διαφοροποιούνται στο χρόνο και σε μερικές περιπτώσεις δίδουν αντικρουόμενα αποτελέσματα στην επίδοση των υπό συζήτησηνοσηλευτικών ιδρυμάτων.

Η ακρίβεια, η αξιοπιστία και η επεξεργασία των στοιχείων που παρέχεται στις έρευνες αυτές,

ελέγχεται με ευθύνη του Υπουργείου Υγείας και η Σχολή μας επίσης δεν έχει εμπλοκή».

Και μέσα σ αυτήν την αναστάτωση των ανακοινώσεων και των στοιχείων οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) μέσω του προέδρου τους Δημήτρη Βαρνάβα, προειδοποιούν ότι θα ακολουθήσει μάχη για να μην κλείσουν νοσοκομεία: «Αυτοί που προετοιμάζουν τις συγχωνεύσεις Νοσοκομείων προσπαθούν να προσδώσουν ένα επιστημονικοφανές άλλοθι στις ενέργειές τους, ισχυριζόμενοι ότι προχωρούν βάσει στοιχείων της ΕΣΔΥ, της Επιτροπής Λιαρόπουλου, της Επιτροπής Σοφών.

Όμως η σημερινή ανακοίνωση της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας είναι άκρως αποκαλυπτική. Η ΕΣΔΥ αποποιείται κάθε συμμετοχή στους σχεδιασμούς συγχωνεύσεων, ενώ ουσιαστικά αμφισβητεί την ακρίβεια και αξιοπιστία των στοιχείων.

Ας βγει ο κ. Λυκουρέντζος να δηλώσει ευθέως ότι τη λίστα με τα Νοσοκομεία που θα οδηγηθούν σε λουκέτο την κατάρτισε και του παρέδωσε προς διεκπεραίωση η Task Force κι ας αφήσει τα προσχήματα για δήθεν επιστημονική τεκμηρίωση.

Γιατροί και οι εργαζόμενοι στα Νοσοκομεία έχουν αντιληφθεί ότι απέναντί τους έχουν αδίστακτους λεγεωνάριους της τρόικας και ο αγώνας που πρέπει να δώσουν θα είναι σκληρός.

Θα τον δώσουν. Και θα νικήσουν».

Δήμητρα Ευθυμιάδου