Iatropedia

Ο ΠΟΥ συστήνει ενδοφλέβια θεραπεία σε νοσοκομειακό περιβάλλον για τα βρέφη με λοιμώξεις

O Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ) έδωσε στην δημοσιότητα νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία βρεφών με σοβαρές λοιμώξεις.Ο ΠΟΥ συνιστά τα βρέφη μέχρι 2 μηνών με πιθανή σοβαρή βακτηριακή λοίμωξη να παραμένουν στο νοσοκομείο και να υποβάλλονται σε θεραπεία με δύο ενέσιμα αντιβιοτικά, πενικιλλίνη ή αμπικιλλίνη συν γενταμυκίνη για τουλάχιστον 7 ημέρες.

της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη

Σε χώρες με περιορισμένους οικονομικούς πόρους, έως και το 60% των βρεφών με σημάδια σοβαρής βακτηριακής λοίμωξης δεν υποβάλλονται στην συνιστώμενη ενδονοσοκομειακή θεραπεία.

Σε περιπτώσεις όπου το νεαρό βρέφος δεν μπορεί να παραμείνει στο νοσοκομείο, ο Π.Ο.Υ έχει αναπτύξει νέα κατευθυντήρια οδηγία για εκπαιδευμένους επαγγελματίες υγείας ώστε να παράσχουν αποτελεσματική θεραπεία στα εξωτερικά ιατρεία.

Η νέα κατευθυντήρια οδηγία περιλαμβάνει προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των λοιμώξεων στα βρέφη με ένα συνδυασμό ημερησίως ενδομυϊκής γενταμυκίνης (για 2 ή 7 ημέρες) και από του στόματος αμοξικιλλίνης (7 ημέρες).Τα βρέφη με γρήγορη αναπνοή (ηπιότερη ασθένεια) μπορούν να υποβληθούν σε θεραπεία με αμοξυκιλλίνη.

Το ιατρικό προσωπικό πρέπει να εκπαιδευτεί κατάλληλα και τα πρώτης γραμμής κέντρα θεραπείας πρέπει να είναι προσβάσιμα για τις οικογένειες.