Ο ΣΦΕΕ καλεί τους οικονομικούς φορείς της χώρας να μιλήσουν για το φάρμακο
Τα προβλήματα έχουν πια συσσωρευτεί στο χώρο του φαρμάκου καθώς η κρίση αντί να εκτονώνεται, βαθαίνει, και παρασύρει μαζί της το επιχειρείν και την απαραίτητη για αυτό προϋπόθεση, την κερδοφορία και την ρευστότητα. Οι πολυεθνικές φαρμακευτικές δεν περιμένουν βέβαια να στηριχτούν οικονομικά από την Ελλάδα, αλλά δεν επιθυμούν και να χάνουν χρήματα.
Το αβάσταχτο clawback, τα rebates, οι μειώσεις στις τιμές, η καθυστέρηση στις πληρωμές, δεν περνούν απαρατήρητα εδώ και 7 χρόνια από τις «μητρικές» εταιρίες και με την νέα πολιτική που πιθανότατα θα ακολουθεί στα νέα καινοτόμα φάρμακα, έφτασαν στα όριά τους. Μάλιστα στην αποψινή εκδήλωση για το ζήτημα αυτό θα τοποθετεί η πρόεδρος του Συλλόγου Ασθενών με Καρκίνο Μαστού Άλμα Ζωή, Κλεοπάτρα Γαβριηλίδου.
Για το clawback, ο ΣΕΒ, είχε αναφέρει ότι είναι «αποτυχία της πολιτικής φαρμάκου και αποτελεί άδικη μετακύλιση του κόστους της αποτυχίας της δημόσιας πολιτικής φαρμάκου στους παραγωγούς και εισαγωγείς, και μόνο, ενώ φαρμακεία και φαρμακαποθήκες συνεχίζουν να κερδίζουν από τις αποτυχίες αυτές».
Ειδικά το clawback, όπως εφαρμόζεται στην πράξη, αποκλείει σταδιακά από την αγορά τις νέες καινοτόμες θεραπείες καθώς και οικονομικά φάρμακα που χρησιμοποιούνται ευρέως. Ουσιαστικά το clawback αποτελεί μια οριζόντια μετακύλιση των υπερβάσεων της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε όσους παράγουν ή εισάγουν τα φάρμακα.