Ο σκύλος «μυρίζεται» τον καρκίνο!
Ο «καλύτερος φίλος του ανθρώπου» μπορεί να γίνει και ο καλύτερος βοηθός του… γιατρού: σε πειράματα που έγιναν, ο Φράνκυ, ένας γερμανικός ποιμενικός, απεδείχθη ότι μπορούσε να εντοπίζει ίχνη καρκίνου του θυρεοειδούς σε δείγματα ούρων και μάλιστα με ακρίβεια σχεδόν 90% αφού μάντεψε σωστά στα 30 από 34 δείγματα! Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Ιατρικών Επιστημών (UAMS) του Άρκανσω, ο Φράνκυ είναι ο πρώτος σκύλος που έχει εκπαιδευτεί να διακρίνει την καλοήθη νόσο του θυρεοειδούς από τον καρκίνο του θυρεοειδούς μυρίζοντας δείγματα ανθρώπινων ούρων.
Με περίπου 200 εκατομμύρια οσφρητικά κύτταρα έναντι σχεδόν 5 εκατομμυρίων που έχει ο άνθρωπος, οι σκύλοι έχουν σαφώς ανώτερη μύτη. Αυτή η ικανότητά τους, χίλιες φορές ισχυρότερη από την αντίστοιχη των ανθρώπων, είναι που κάνει τον Φράνκυ να γνωρίζει ακριβώς τι οσφραίνεται. Αν τα δείγματα ούρων αποκαλύπτουν καλοήθη κατάσταση, ξαπλώνει για να δώσει στον χειριστή του να καταλάβει κι αυτός. Σε περίπτωση θετικού δείγματος, έχοντας εντοπίσει ίχνη καρκίνου, περνά το μήνυμα κάνοντας στροφή και απομακρυνόμενος από το δείγμα.
Οι διαγνωστικές τεχνικές για τον συγκεκριμένο τύπο καρκίνου περιλαμβάνουν λήψη βιοψίας με λεπτή βελόνα η οποία εισάγεται στον θυρεοειδή αδένα του ασθενούς για την αναρρόφηση δείγματος ιστού. Ο Δρ. Ντόναλντ Μπόντενερ, επικεφαλής του Τμήματος Ενδοκρινολογικής Ογκολογίας στο UAMS υποστηρίζει ότι η διαγνωστική ακρίβεια της όσφρησης του σκύλου είναι εφάμιλλη με την μέθοδο της παρακέντησης αλλά θα μπορούσε να είναι μια φθηνή εναλλακτική λύση. Όπως επισημαίνει στην μελέτη που παρουσιάσθηκε στην 97η ετήσια σύνοδο της αμερικανικής Ενδοκρινολογικής Εταιρίας στο Σαν Ντιέγκο της Καλιφόρνια, οι εκπαιδευμένοι σκύλοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της παρουσίας καρκίνου του θυρεοειδούς σε πρώιμο στάδιο, αποφεύγοντας έτσι ο ασθενής μια περιττή χειρουργική επέμβαση.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Όταν ο καρκίνος δίνει σημάδια!
Καρκίνος Προστάτη: Σοβαρή Κακοήθεια ή ''Λιοντάρι Χωρίς Δόντια'';