Iatropedia

Ο στρεπτόκοκκος του “πήρε” χέρια και πόδια! Εικόνες ΣΟΚ – Τα συμπτώματα της νόσου

Ένας άνδρας από το Μίσιγκαν των ΗΠΑ παραλίγο να πεθάνει όταν ένα ισχυρό στέλεχος στρεπτόκοκκου εξαπλώθηκε από τον λαιμό στο στομάχι του.

Τελικά ο στρεπτόκοκκος του κόστισε και τα δύο χέρια και τα πόδια του, αφού οι γιατροί αναγκάζονται να τον ακρωτηριάσουν για να σώσουν την ζωή του.

Σύμφωνα με τα σχετικά δημοσιεύματα, ο 44χρονος Kevin Breen είναι ένας από τους μόλις 32 ανθρώπους που έχουν παρουσιάσει μια τόσο σοβαρή επιπλοκή του στρεπτόκοκκου, ώστε ο ιός να φτάσει στο στομάχι τους.

Τι έπαθε ο άτυχος 44χρονος

Λίγες ημέρες μετά τα Χριστούγεννα, ο Breen μπήκε εσπευσμένα στα Επείγοντα νοσοκομείου με αφόρητους πόνους στο στομάχι. Οι αξονικές τομογραφίες έδειξαν ότι το στομάχι του ήταν γεμάτο με πύον και οι γιατροί δεν μπορούσαν να καταλάβουν το γιατί. Εκτός από τα προβλήματα με το στομάχι του, τα κύρια όργανα του άρχισαν να καταρρέουν. Σε μια προσπάθεια να σώσει τα όργανά του, το ίδιο το σώμα του Breen ανακατεύθυνε το αίμα προς τα όργανα και μακριά από τα χέρια και τα πόδια του του, κάτι που έκανε τα άκρα του 44χρονου να μαυρίσουν και να καταστραφούν. Οι εξετάσεις έδειξαν ότι τελικά ο Breen είχε κολλήσει ένα πολύ ισχυρό στέλεχος στρεπτόκοκκου στον λαιμό, το οποίο είχε κάνει μετάσταση από τον λαιμό στο στομάχι του.

Ευτυχώς, οι γιατροί κατάφεραν να σώσουν τη ζωή του Breen, αλλά όχι τα χέρια και τα πόδια του. Τα άκρα του 44χρονου είχαν γίνει εντελώς μαύρα, λόγω της μόλυνσης, και δεν μπορεί να τα κινήσει σχεδόν καθόλου. Έτσι θα υποβληθεί στον πρώτο ακρωτηριασμό του αυτή την εβδομάδα.

Οι γιατροί δεν είναι σίγουροι για το πώς ο Breen κόλλησε ένα τόσο επικίνδυνο στέλεχος στρεπτόκοκκου στον λαιμό, ή γιατί μια σχετικά κοινή λοίμωξη κόντεψε να τον σκοτώσει. Υπάρχουν μόνο άλλες 32 καταγεγραμμένες περιπτώσεις ασθενών με στρεπτόκοκκο που έχει φτάσει μέχρι το στομάχι. Από τις περιπτώσεις αυτές, οι 30 αφορούσαν γυναίκες των οποίων οι λοιμώξεις εξαπλώθηκαν μέσω του ουροποιητικού τους συστήματος.

Αν και στις περισσότερες περιπτώσεις ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό μπορεί να αντιμετωπιστεί με φαρμακευτική αγωγή, σε σπάνιες περιπτώσεις, η μόλυνση είναι γνωστό ότι προκαλεί πιο σοβαρές επιπλοκές. Για παράδειγμα, ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό μπορεί να οδηγήσει σε μετα-στρεπτοκοκκική σπειραματονεφρίτιδα (μια φλεγμονή των νεφρών), οστρακιά και ψωρίαση.

14 Μαρτίου 2017 – Ο 44χρονος Kevin Breen κάθεται σε πολυθρόνα στο σπίτι του στην πόλη Alto

http://www.medicaldaily.com

Στρεπτόκοκκος: Τα σημάδια που δείχνουν ότι έχετε μολυνθεί

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να κάνει το λαιμό σας να σας πονάει και να τον νιώθετε πιο “τραχύ”. Είναι γενικά μια σχετικά σπάνια αιτία πονόλαιμου, αφού τα εμβόλια που γίνονται από παιδική ηλικία είναι αρκετά αποτελεσματικά.

Εάν δεν αντιμετωπιστεί εγκαίρως, ο στρεπτόκοκκος μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές, όπως φλεγμονή των νεφρών ή ρευματικό πυρετό. Ο ρευματικός πυρετός μπορεί να οδηγήσει σε πόνους και φλεγμονή των αρθρώσεων, ένα συγκεκριμένο τύπο εξανθήματος, ή βλάβη στην καρδιακή βαλβίδα.

Ο στρεπτόκοκκος στον λαιμό είναι πιο συχνός σε παιδιά, αλλά επηρεάζει ανθρώπους όλων των ηλικιών. Αν εσείς ή το παιδί σας έχει συμπτώματα της νόσου, επισκεφτείτε το γιατρό σας για άμεσες εξετάσεις και κατάλληλη θεραπεία.

Στεπτόκοκκος: Συμπτώματα

– Πόνος στο λαιμό που συνήθως εκδηλώνεται ξαφνικά

– Πόνος κατά την κατάποση

-Κόκκινες και πρησμένα αμυγδαλές, μερικές φορές με λευκές κηλίδες ή ραβδώσεις με πύον

– Μικροσκοπικές κόκκινες κηλίδες στην περιοχή στο πίσω μέρος της οροφής του στόματος (στην μαλακή, ή στην σκληρή υπερώα)

– Πρήξιμο και ευαισθησία των λεμφαδένων στον λαιμό σας

– Πυρετός

– Πονοκέφαλος

– Εξάνθημα

– Ναυτία ή εμετός, ειδικά σε μικρά παιδιά

– Γενικευμένοι πόνοι στο σώμα

Είναι πιθανό για σας, ή το παιδί σας, να έχετε πολλά από αυτά τα συμπτώματα, αλλά να μην έχετε στρεπτόκοκκο. Η αιτία τότε θα μπορούσε να είναι μια ιογενής λοίμωξη, ή κάποια άλλη ασθένεια. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο γιατρός σας θα πρέπει να σας κάνει εξειδικευμένες εξετάσεις για στρεπτόκοκκο στον λαιμό.

Είναι επίσης πιθανό να κολλήσετε από άτομο που έχει τη νόσο, αλλά δεν παρουσιάζει συμπτώματα.

Στεπτόκοκκος: Πότε πρέπει να δείτε ένα γιατρό

Καλέστε το γιατρό σας εάν εσείς ή το παιδί σας έχει οποιοδήποτε από τα ακόλουθα συμπτώματα:

– Πονόλαιμος μαζί με πρησμένους λεμφαδένες

– Πονόλαιμος που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες

– Υψηλός πυρετός (πάνω από 38,3°C) σε μεγαλύτερα παιδιά, ή πυρετός που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες

– Πονόλαιμος μαζί με εξάνθημα

– Προβλήματα στην αναπνοή ή στην κατάποση

Στεπτόκοκκος: Θεραπεία

Υπάρχουν φαρμακευτικές θεραπείες για τον στρεπτόκοκκο, την ανακούφιση των συμπτωμάτων, καθώς και για την πρόληψη των επιπλοκών και της εξάπλωσής του.

Στεπτόκοκκος: Αντιβιοτικά

Αν εσείς ή το παιδί σας έχει στρεπετόκοκκο, ο γιατρός σας πιθανόν να σας συνταγογραφήσει μια αντιβιοτικά χάπια. Εάν ξεκινήσετε την αγωγή εντός 48 ωρών από την έναρξη της νόσου, τα αντιβιοτικά μειώνουν τη διάρκεια και τη σοβαρότητα των συμπτωμάτων, καθώς επίσης και τον κίνδυνο επιπλοκών και την πιθανότητα ότι η μόλυνση θα εξαπλωθεί σε άλλους.

Με τη θεραπεία, εσείς ή το παιδί σας θα πρέπει να αρχίσετε να αισθάνεστε καλύτερα μέσα σε μια ή δύο μέρες. Καλέστε το γιατρό σας εάν δεν υπάρχει βελτίωση μετά τη λήψη αντιβιοτικών για 48 ώρες.

Βεβαιωθείτε ότι θα εξαντλήσετε όλη την φαρμακευτική αγωγή. Η διακοπή της αγωγής πριν ολοκληρωθεί μπορεί να οδηγήσει σε υποτροπές και σοβαρές επιπλοκές, όπως ρευματικό πυρετό, ή φλεγμονή των νεφρών.

Στεπτόκοκκος: Ανακούφιση των συμπτωμάτων

Για την ανακούφιση από τον πονόλαιμο και για να πέσει ο πυρετός, δοκιμάστε απλά αναλγητικά, όπως η ιβουπροφαίνη και η ακεταμινοφαίνη.

Να είστε προσεκτικοί όταν δίνετε ασπιρίνη σε παιδιά ή εφήβους. Αν και η ασπιρίνη έχει εγκριθεί για χρήση σε παιδιά ηλικίας άνω των 3 ετών, εντούτοις τα παιδιά και οι έφηβοι που αναρρώνουν από ανεμοβλογιά, ή συμπτώματα που μοιάζουν με εκείνα της γρίπης δεν πρέπει ποτέ να λαμβάνουν ασπιρίνη. Αυτό συμβαίνει επειδή η ασπιρίνη έχει συνδεθεί με το σύνδρομο Reye, μια σπάνια αλλά δυνητικά απειλητική για τη ζωή κατάσταση.

http://www.mayoclinic.org