Το πρώτο αξιοθέατο στα ταξίδια σε εξωτικές, συχνά γραφικές όσον αφορά τις συνθήκες υγιεινής, χώρες είναι η… διάρροια. Ωστόσο, μια νέα μελέτη υποστηρίζει ότι οι ταξιδιώτες που συνηθίζουν να παίρνουν αντιβίωση χωρίς να την χρειάζονται πραγματικά –οι περισσότερες περιπτώσεις διάρροιας είναι σχετικά ήπιας μορφής και περνούν γρήγορα– όχι μόνο ρισκάρουν να κολλήσουν κάποιον ανθεκτικό στα αντιβιοτικά ιό, αλλά και να τον μεταδώσουν με την επιστροφή τους στην πατρίδα.
Σύμφωνα με έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) η διάρροια είναι η συνηθέστερη ασθένεια των τουριστών την πρώτη εβδομάδα του ταξιδιού τους, πλήττοντας 10 εκατομμύρια ανθρώπους, εκ των οποίων ένα 20-50% βρίσκεται εκτός των συνόρων της χώρας του. Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρόνο κάπου 300 εκατομμύρια τουρίστες επισκέπτονται χώρες όπου κυριαρχούν ιοί που παρουσιάζουν αντοχή στα αντιβιοτικά και πάνω από το 20% εξ αυτών επιστρέφει έχοντας μέσα του… εξωτικά βακτήρια ως σουβενίρ.
Ορισμένα εντεροβακτηριδιακά μικρόβια παράγουν ένα ένζυμο, γνωστό ως ΕSBL, το οποίο ανθίσταται στην δράση αρκετών αντιβιοτικών, είναι εξαιρετικά δύσκολο να ανιχνευθεί καθώς αντιδρά διαφορετικά σε κάθε φάρμακο και προκαλεί σοβαρές κι επικίνδυνες λοιμώξεις. Οι ερευνητές διεπίστωσαν ότι το 21% των συμμετεχόντων κόλλησε μικρόβια που παρήγαγαν το συγκεκριμένο ένζυμο κατά την διάρκεια του ταξιδιού, ένα 37% που πήρε αντιβίωση για την διάρροια επέστρεψε με αποικισμό μικροβίων στα έντερά του ενώ από αυτούς που είχαν ταξιδέψει στην νότιο Ασία (αν ο όρος «Delhi belly» δεν σας λέει τίποτα είστε πολύ τυχεροί) το 80% που κατέφυγε σε αντιβιοτικά κόλλησε βακτήρια με ESBL.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι η καλύτερη στρατηγική για την αποφυγή του αποικισμού πολυανθεκτικών μικροβίων είναι η αποτροπή των πιθανοτήτων διάρροιας και ο περιορισμός της χρήσης αντιβιοτικών για την καταπολέμησή της. «Αν οι ταξιδιώτες είναι πιο προσεκτικοί όσον αφορά την χρήση τους, ο αριθμός όσων επιστρέφουν με αποικισμό (μικροβίων) θα μειωθεί δραματικά» υποστηρίζουν.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: