Iatropedia

«Όχι» και από την ΕΝΙΘ στο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση

Drug addiction and mental function with the use of alcohol prescription drugs as a psychiatric or psychiatry concept of the effects on the brain with recreational or medication with 3D illustration elements.

Την αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εκφράζει και η ΕΝΙΘ

Την αντίθεσή της στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση εκφράζει και η Ενωση Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), καταγγέλλοντας ότι «διαπνέεται από την κατεύθυνση ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες και αλκοόλ» και ότι καταργούνται τα δύο από τα τρία εναπομείναντα Ειδικά Ψυχιατρικά Νοσοκομεία (ΨΝΑ και ΨΝΘ), αφήνοντας, όπως αναφέρει, «ακόμα περισσότερο χώρο επένδυσης για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ».

Η ΕΝΙΘ ζητά να μην κατατεθεί το νομοσχέδιο στη Βουλή, να μη διαλυθούν και να μη κλείσουν οι δημόσιες υπηρεσίες στην Ψυχική Υγεία και την Απεξάρτηση, να μην καταργηθεί ο οργανισμός του ΨΝΘ, να ενισχυθούν τα στεγνά προγράμματα ως κύρια μορφή θεραπείας, να γίνουν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, να μονιμοποιηθούν οι συμβασιούχοι υγειονομικοί και να καταργηθεί κάθε μορφής επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας.

Η ΕΝΙΘ καλεί σε συμμετοχή στη πανελλαδική απεργία που κήρυξαν ΟΕΝΓΕ, ΠΟΕΔΗΝ και ΑΔΕΔΥ στις 16 Ιουλίου με κινητοποίηση στις 11:00 στο ΥΜΑΘ.

Την ίδια ημέρα θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη φορέων και σωματείων της πόλης με το σωματείο εργαζομένων του ΨΝΘ στις 19:00 στην ΕΔΟΘ.

Απόσυρση του σχεδίου ζητούν και οι ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ

Απόσυρση του σχεδίου νόμου του υπουργείου Υγείας για την ψυχική υγεία ζητούν επίσης και η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Αθήνας-Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), προαναγγέλλοντας απεργιακές κινητοποιήσεις.

Η ΕΙΝΑΠ υποστηρίζει ότι το υπουργείο Υγείας σχεδιάζει την κατάργηση των ψυχιατρικών νοσοκομείων Αττικής και Θεσσαλονίκης, ώστε «να δοθεί ακόμα περισσότερος χώρος στην ανάπτυξη ιδιωτικών κλινών, που ήδη αριθμούν 4.700, σε αντίθεση με τις 900 κλίνες στο ΕΣΥ», με ό,τι αυτό συνεπάγεται για ευάλωτες ομάδες και ανασφάλιστους.

Επιπλέον, αντιδρά στην δημιουργία ΝΠΙΔ για την απεξάρτηση κάνοντας λόγο για «κατάργηση προγραμμάτων με «δείγματα γραφής» στη θεραπεία και την επανένταξη, όπως το ΚΕΘΕΑ, το «18ΑΝΩ», το «ΑΡΓΩ», το «ΔΙΑΠΛΟΥΣ», το «ΙΑΝΟΣ», τα κέντρα πρόληψης».

«Τροχοπέδη του συστήματος δεν είναι το διοικητικό και οργανωτικό μοντέλο αλλά η εγκατάλειψη της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η υπολειτουργία των Μονάδων Ψυχικής Υγείας λόγω σοβαρών ελλείψεων προσωπικού και υποχρηματοδότησης. Το πρόβλημα στη ψυχική υγεία είναι λειτουργικό», αναφέρει η ΠΟΕΔΗΝ.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία, το νομοσχέδιο προβλέπει ότι οι ψυχιατρικοί τομείς των νοσοκομείων και τα ψυχιατρικά νοσοκομεία θα απωλέσουν τη σημερινή νομική μορφή και διοικητικά θα περάσουν στις ΥΠΕ.

«Τα ράντζα, η κατάρρευση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, η ανάθεση της αποασυλοποίησης στις ΜΚΟ που προσφέρουν υπηρεσίες αναντίστοιχες του πακτωλού χρημάτων που λαμβάνουν, οφείλονται στην έλλειψη δημόσιων μονάδων ζωτικής σημασίας στη λειτουργία του συστήματος, στην έλλειψη μέριμνας για ολοκλήρωση της αποασυλοποίησης και της κοινωνικής επανένταξης των ασθενών», σημειώνει η ΠΟΕΔΗΝ.

ΕΙΝΑΠ και ΠΟΕΔΗΝ ζητούν να αποσυρθεί το σχέδιο νόμου και στηρίζουν τις κινητοποιήσεις των σωματείων στα ψυχιατρικά νοσοκομεία. Συμμετέχουν σε κινητοποίηση στην πύλη του ΨΝΑ, την Παρασκευή 12 Ιουλίου, στις 08:00, με στάση εργασίας από τις 08:00 έως τις 12:00. Η ΕΙΝΑΠ προχωρά σε 24ωρη απεργία την Τρίτη 16 Ιουλίου, με κινητοποίηση, στις 11:00, στο υπουργείο Υγείας.

Η ΠΟΕΔΗΝ έχει εξαγγείλει την ημέρα κατάθεσης του σχεδίου νόμου στη Βουλή πανελλαδική στάση εργασίας, από τις 09:00 έως τις 15:00, για τα σωματεία-μέλη της που έχουν ανεπτυγμένες μονάδες και την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου στάση εργασίας στην Αττική, από τις 09:00 έως τις 15:00, 24ωρη απεργία στην περιφέρεια και πανελλαδική συγκέντρωση στη Βουλή, στις 12:00.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Η ΕΙΝΑΠ ζητά την απόσυρση του νομοσχεδίου για την ψυχική υγεία – 24ωρη απεργία στις 16 Ιουλίου

Ενυδάτωση στη ζέστη: Οι επαγγελματίες αθλητές μας δείχνουν τι να κάνουμε, λέει ο ΠΟΥ

Έντομα: Πώς να προστατευτείτε από τους ενοχλητικούς επισκέπτες του καλοκαιριού