της Μαρίας Τσιλιμιγκάκη
Όπως αναφέρει ο ΙΙΣΑ, «το εν λόγω μέτρο δεν θα συμβάλλει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς πρόκειται για παροχή υπηρεσιών και όχι για προϊόν και δεν μπορεί κατ΄ αυτόν τον τρόπο να ελεγχθεί.
Αντιθέτως, θα αποτελέσει μια ακόμα σημαντική επιβάρυνση για τον επαγγελματία της υγείας που θα πρέπει να πληρώσει την προμήθεια του 2% στις τράπεζες καθώς και το κόστος αγοράς του μηχανήματος. Οι ιδιώτες γιατροί που έχουν εξαθλιωθεί οικονομικά θα πρέπει να υποστούν την επιβάρυνση ή θα εξαναγκαστούν να μετακυλήσουν το κόστος στον ασθενή.
Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι υπάρχει μια μεγάλη μερίδα ασθενών προχωρημένης ηλικίας που δεν έχει εξοικειωθεί με την συγκεκριμένη διαδικασία. Ο ΙΣΑ καλεί την κυβέρνηση να λάβει υπόψη τις ιδιαίτερες παραμέτρους του χώρου της υγείας και να επιδείξει την ανάλογη κοινωνική ευαισθησία».
Να θυμίσουμε ότι παρουσιάζοντας χθες τα σχέδια της κυβέρνησης για το αφορολόγητο και τις αποδείξεις, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Αλεξιάδης εξήγησε ότι για το 2015 θα ισχύσει η συλλογή αποδείξεων, αλλά το 2016 θα υπάρξουν αλλαγές με βασικότερη τον προσανατολισμό του ΥΠΟΙΚ για χτίσιμο του αφορολόγητου μόνο με χρήση πλαστικού χρήματος και συγκεκριμένα «ή μέσω χρεωστικής, πιστωτικής κάρτας ή μέσω τραπεζικών συναλλαγών».
Και διευκρίνισε ότι στις σκέψεις τη ηγεσίας του υπουργείου είναι με αυτόν τον τρόπο να αναγνωρίζονται κι άλλες δαπάνες, όπως είναι αυτές για ιατρικές επισκέψεις.
Πρόσθεσε δε ότι σε ορισμένες ειδικότητες γιατρών – χωρίς να διευκρινίσει σε ποιες – η χρήση πιστωτικών καρτών θα γίνει υποχρεωτική και σε άλλες προαιρετική. «Δεν νομίζω ότι οι γιατροί που ανταποκρίθηκαν στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση θα δυσκολευθούν με το μηχάνημα» σχολίασε χαρακτηριστικά μιλώντας στον ΑΝΤ1.