Οδηγίες του ΚΕΕΛΠΝΟ για τον ιό Ζίκα – Τι πρέπει να γνωρίζουν όλοι
Έτσι το ΚΕΕΛΠΝΟ προχώρησε στην δημοσίευση μιας ανακοίνωσης, με την οποία ενημερώνει του πολίτες για τον ιό Ζίκα και παραθέτει στοιχεία και οδηγίες για την προστασία και πρόληψη από αυτόν.
Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:
«Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ λαμβάνοντας υπ’ όψιν πρωτίστως την ασφάλεια των πολιτών- ταξιδιωτών και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σχετικά με την επιδημία απο τον ιό Ζίκα που από το 2014 βρίσκεται σε εξέλιξη στην τροπική ζώνη της Αφρικής, της Νοτιοανατολικής Ασίας και των νησιών του Ειρηνικού Ωκεανού, αλλά προσφάτως και στην κεντρική και νότιο Αμερική, ανακοινώνει σχετική ταξιδιωτική οδηγία προφύλαξης, μαζί με σύντομο ιστορικό, για κάθε ενδιαφερόμενο.
- Οι ταξιδιώτες, που επισκέπτονται περιοχές με τρέχουσα τοπική μετάδοση της λοίμωξης (χάρτης*), συνιστάται να λαμβάνουν συνεχή μέτρα αποφυγής των δηγμάτων από κουνούπια, καθώς το κουνούπι, που μεταδίδει τη νόσο, τσιμπά κατά τη διάρκεια ημέρας και νύχτας, σε εξωτερικούς και σε εσωτερικούς χώρους, καθώς και στις αστικές περιοχές.
- Ιδιαιτέρως, όσον αφορά νήπια, ηλικιωμένους, εγκύους και άτομα με σοβαρές χρόνιες νόσους ή ανοσοκαταστολή, συνιστάται συνεκτίμηση του κινδύνου νόσησης και των συνιστώμενων μέτρων προφύλαξης πριν από το ταξίδι σε ενδημικές περιοχές. Ιδιαίτερα στις εγκύους συνιστάται αυξημένη προστασία κατά των δηγμάτων από κουνούπια στις ενδημικές περιοχές.
Ο ταξιδιώτης συνιστάται:
- Να φορά φαρδιά ελαφρά ρούχα με μακριά μανίκια, μακριά παντελόνια, ψηλές κάλτσες, και, επιπλέον, σε εξωτερικούς χώρους, κλειστά παπούτσια και καπέλο.
- Να χρησιμοποιεί στο ακάλυπτο δέρμα εντομοαπωθητικά, όπως DEET (N-diethyl-m-toluamide) σε συγκέντρωση 30-50%. Για τον ψεκασμό των ρούχων του (όχι απευθείας στο δέρμα) να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα, όπως περμεθρίνη,τετραμεθρίνη,αλλεθρίνη κ.α.
- Να χρησιμοποιεί εντομοκτόνα σκευάσματα (σπρέι, φιδάκια, ταμπλέτες) στους χώρους που πρόκειται να καταλύσει.
- Να χρησιμοποιεί κουνουπιέρα κατά τις ώρες του ύπνου. Συστήνεται η κουνουπιέρα να ψεκάζεται με εντομοκτόνο.
Μετά την επιστροφή από περιοχή με κρούσματα από ιό, ο ταξιδιώτης συνιστάται να παρακολουθεί την υγεία του ταξιδιώτη για 12 ημέρες. Αν κατά τη διάρκεια αυτών των ημερών παρουσιαστεί πυρετός, πονοκέφαλος, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες, συνιστάται ο ταξιδιώτης να αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να ενημερώσει τον ιατρό για το ταξιδιωτικό του ιστορικό.
Σύντομο ιστορικό
- Ο ιός Ζίκα μοιάζει με τον ιό που προκαλεί το δάγκειο πυρετό, και μεταδίδεται, όπως και ο δάγκειος πυρετός, με δήγμα μολυσμένου κουνουπιού.
- Τα συμπτώματα της νόσου περιλαμβάνουν πυρετό, πονοκέφαλο, ερυθρότητα στα μάτια, εξάνθημα, μυαλγίες και αρθραλγίες.
- Ο χρόνος επώασης της νόσου κυμαίνεται από 2 ως 7 ημέρες.
- Η νόσος είναι συνήθως ήπια και διαρκεί 4-7 ημέρες.
- Η συσχέτιση του ιού Ζίκα με την εμφάνιση περιστατικών μικροκεφαλίας στη Βραζιλία και περιπτώσεων Guillain Barré στη Γαλλική Πολυνησία βρίσκεται υπό διερεύνηση.
- Δεν υπάρχει εμβόλιο ή φαρμακευτική αγωγή για την προφύλαξη από τη νόσο.
Χάρτης κατανομής (κρούσματα) του ιού Ζίκα
Κατανομή του ιού Ζίκα, Δεκέμβριος 2015. Με συμπαγή μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές με τοπική μετάδοση της λοίμωξης, ενώ με στικτό μωβ χρωματισμό σημειώνονται οι περιοχές, για τις οποίες υπάρχουν μόνο ορολογικά δεδομένα παρουσίας του ιού (Πηγή: CDC)».
Διαβάστε επίσης:
Πέρασε και στην Ευρώπη ο ιός Ζίκα – Κρούσμα στη Δανία
Ζίκα: Τι είναι ο ιός που “θερίζει” τη Βραζιλία – Συμπτώματα και αντιμετώπιση