ΟΕΝΓΕ: Φόβοι για άσκηση αμυντικής Ιατρικής εξαιτίας της εγκυκλίου Χουλιαράκη για τα ιατρικά λάθη
Ο νέος θεσμός φιλοδοξεί να γλυτώσει από πολυετείς δικαστικές διαμάχες γιατρούς και νοσηλευτές, ενώ παράλληλα θα δίνει γρήγορα τις αναγκαίες απαντήσεις στους ασθενείς και τους συγγενείς τους που αναζητούν δικαίωση.
Το θέμα του μηχανισμού προδικαστικής εκτίμησης τέθηκε μεταξύ άλλων την περασμένη εβδομάδα στον υπουργό Υγείας, κατά τη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΕΝΓΕ. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο κ. Ξανθός ότι δεν έχει ακόμα σχεδιαστεί ο μηχανισμός αλλά στην πρόσφατη εγκύκλιο του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γιώργου Χουλιαράκη, έγινε ένα καλό πρώτο βήμα.
Τι προβλέπει
Σύμφωνα με αυτή, η επιδικασμένη αστική αγωγή αποζημίωσης σε βάρος δημόσιου νοσοκομείου από ασθενή με το σκεπτικό “βαριάς αμέλειας”, θα καταλογίζεται στον γιατρό από το Ελεγκτικό Συνέδριο και τις αρμόδιες οικονομικές υπηρεσίες. Μάλιστα ο ΥΥΚΑ διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη εγκύκλιος δεν αφορά, μέχρι στιγμής, περιπτώσεις ιατρικών συμβαμάτων, αλλά μόνο περιπτώσεις δόλου.
Από την πλευρά τους οι νοσοκομειακοί γιατροί θεωρούν ότι η εγκύκλιος Χουλιαράκη αναμένεται να ανοίξει τον ασκό του Αιόλου, οδηγώντας στη Δικαιοσύνη εκατοντάδες ανθρώπους οι οποίς θα έχουν πίσω τους δικηγορικά γραφεία με εξειδίκευση στο θέμα. Το θέμα των προσφυγών για ιατρικά λάθη έχει πάρει διαστάσεις “επιδημίας” μετά τις ΗΠΑ και στην Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Και δεν βγαινει σε καλό των ασθενών καθώς υποχρεώνει τους νοσοκομειακούς γιατρούς να ασκούν «αμυντική ιατρική», από το φόβο παράλυσης η λάθους.
Μελέτες δείχνουν πως ένας στους δέκα ασθενείς υφίσταται κάποια βλάβη στην υγεία του κατά τη διάρκεια της παροχής νοσηλευτικής φροντίδας. Το κόστος των ιατρικών λαθών στην Ελλάδα εκτιμάται ότι ανέρχεται ετησίως στα 675 εκατ. ευρώ!