Iatropedia

ΟΕΝΓΕ για παραπεμπτικά προς ΚΕΠΑ: Οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ δεν είμαστε «παραπέμποντες» ούτε «εισηγούντες»

Όπως καταγγέλλουν από την ΟΕΝΓΕ, με εγκύκλιο Ξανθού πέφτει όλο το "βάρος" της ευθύνης για τα πιστοποιητικά των ασθενών που περνούν ΚΕΠΑ, στους νοσοκομειακούς γιατρούς. Και κάτι τέτοιο δεν συνάδει με το φόρτο εργασίας τους, τα μέσα που ...δεν διαθέτουν αλλά και τα όσα είχαν εισηγηθεί οι νοσοκομειακοί στον υπουργό Υγείας

Διαβάστε τι αναφέρουν από την ΟΕΝΓΕ:

Με προηγούμενες αποφάσεις και παρεμβάσεις μας είχαμε απαιτήσει να σταματήσει η απαράδεκτη πρακτική των αρμοδίων υπ. Υγείας, ΕΟΠΥΥ, ΗΔΙΚΑ, ΚΕΠΑ κλπ να αντιμετωπίζονται οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ σαν ιδιώτες, όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση αλλά και την παραπομπή ασθενών προς τα ΚΕΠΑ.

Συγκεκριμένα όσον αφορά τα πιστοποιητικά παραπομπής προς τα ΚΕΠΑ («εισηγητικούς φακέλους αναπηρίας») είχαμε τονίσει πως οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ δεν είμαστε «παραπέμποντες» ούτε «εισηγούντες», αλλά καταθέτουμε την ιατρική μας γνωμάτευση (όπως είναι καθήκον μας) κατόπιν αίτησης του ασθενούς προς τις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες των νοσοκομείων ή των ΥΠΕ αντίστοιχα εφ’ όσον ο ασθενής έχει νοσηλευθεί ή έχει εξεταστεί στα τακτικά ιατρεία ή στο ΤΕΠ, ελέγχοντας και υπογράφοντας αν στα αναγραφόμενα έχουν αποδοθεί σωστά τα τηρούμενα στα επίσημα αρχεία της μονάδας μας (φάκελο νοσηλείας, εξιτήριο, βιβλία τακτικών ιατρείων, βιβλία ΤΕΠ).

Εγκύκλιος Ξανθού

Με έκπληξη διαπιστώνουμε πως σε νέα εγκύκλιο με υπογραφή του υπ. Υγείας κ. Ξανθού (ΑΠ 4072, 2/10/18 και μάλιστα με ένδειξη «Εξαιρετικά Επείγον») οι παραπάνω αυτονόητες θέσεις μας όχι μόνο δεν λαμβάνονται καθόλου υπόψιν αλλά αντίθετα οι γιατροί των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ αντιμετωπίζονται ως ιδιώτες και όσον αφορά τον νέο (ηλεκτρονικό) τρόπο «υποβολής φακέλου αναπηρίας» μέσω ΟΠΕΚΑ προς τα ΚΕΠΑ.

Με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο, όλη η σχετική ευθύνη και ο φόρτος μεταφέρεται αποκλειστικά στους γιατρούς των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ. Σύμφωνα με την εγκύκλιο, ο κάθε γιατρός θα πρέπει ατομικά να «διαχειρίζεται» το αίτημα του ασθενούς όχι μόνο όσον αφορά το ιατρικό μέρος αλλά και όσον αφορά το σύνολο του διαδικαστικού μέρους.

Καμία ευθύνη

Δεν υπάρχει καμιά πρόβλεψη για ευθύνη του φορέα (νοσοκομείου ή Κ.Υ) για να ελέγχεται και να πιστοποιείται αν ο ασθενής είχε εξεταστεί κατόπιν επίσημου ραντεβού και μάλιστα σε μια περίοδο που με αφορμή τη γνωστή υπόθεση Φλώρου το πόρισμα της ΕΔΕ (που η ίδια η κυβέρνηση παρήγγειλε) επισημαίνει μεταξύ άλλων ως κολάσιμη την παραπομπή ασθενούς προς τα ΚΕΠΑ από γιατρό δημόσιου νοσοκομείου χωρίς να υπάρχει επίσημο ραντεβού στα τακτικά ιατρεία. Άλλωστε για τον ίδιο λόγο αλλά και για μη ακριβή αναγραφή των στοιχείων ταυτότητας του ασθενούς έχουν ασκηθεί στο πρόσφατο παρελθόν διώξεις ενάντια σε γιατρούς ΕΣΥ που είχαν συντάξει πιστοποιητικά παραπομπής προς τα ΚΕΠΑ.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για γραμματειακή υποστήριξη από τις διοικητικές υπηρεσίες νοσοκομείων και ΥΠΕ:

από την υπουργική εγκύκλιο είναι σαφής η πρόθεση να μεταφορτωθεί στους γιατρούς και όλο το γραμματειακό έργο ηλεκτρονικής σύνταξης – υποβολής των πιστοποιητικών προς τα ΚΕΠΑ ενώ είναι γνωστός στην πολιτική ηγεσία ο φόρτος των γιατρών των δημόσιων νοσοκομείων και Κ.Υ λόγω των κύριων καθηκόντων τους με δεδομένες τις σοβαρότατες ελλείψεις ιατρικού προσωπικού.

Οι γιατροί των νοσοκομείων και Κ.Υ είμαστε δημόσιοι λειτουργοί δημόσιων μονάδων υγείας. Η υποχρέωσή μας πέραν της παροχής υπηρεσιών υγείας είναι η καταγραφή ιατρικής έκθεσης στα επίσημα έντυπα ή ηλεκτρονικά αρχεία της μονάδας όπου υπηρετούμε (ιατρικός φάκελος νοσηλευομένου, εξιτήριο, βιβλία τακτικών ιατρείων, βιβλία ΤΕΠ). Όταν ο ασθενής αιτείται οποιουδήποτε είδους πιστοποιητικό έντυπο ή ηλεκτρονικό προς τα ΚΕΠΑ ή προς οποιαδήποτε άλλη υπηρεσία, η υποχρέωσή μας είναι ο έλεγχος για το αν αποδίδονται σωστά τα αναγραφόμενα στα επίσημα αρχεία της μονάδας μας και η υπογραφή μας.

Δεν είναι ευθύνη μας η συνολική και αποκλειστική διαδικαστική «διαχείριση» του οποιουδήποτε αιτήματος για χορήγηση του οποιουδήποτε πιστοποιητικού χωρίς την απαραίτητη διοικητική και γραμματειακή κάλυψη και υποστήριξη. Ευθύνη μας είναι το καθαρά ιατρικό μέρος ελέγχου και πιστοποίησης του αν τα τηρούμενα στα επίσημα αρχεία του νοσοκομείου ή Κ.Υ έχουν αποδοθεί σωστά στο εκδιδόμενο έντυπο ή ηλεκτρονικό πιστοποιητικό.

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος από την μία προσθέτει μεγάλο φόρτο εργασίας στους χιλιάδες έντιμους και μαχόμενους γιατρούς των δημόσιων μονάδων περίθαλψης και από την άλλη δεν προβλέπει καμία ασφαλιστική δικλείδα ελέγχου και ευθύνης από τους διοικητικούς αρμόδιους μονάδων για να αποφεύγονται παρατυπίες, όπως π.χ. η χορήγηση ηλεκτρονικού πιστοποιητικού σε αιτούντες που δεν έχουν νοσηλευθεί ή δεν έχουν εξεταστεί καταγεγραμμένοι στα αρχεία της μονάδας.

Απαιτούμε την απόσυρση της εγκυκλίου και να πραγματοποιηθεί άμεσα συνάντηση αντιπροσωπείας μας με κυβερνητικούς αρμοδίους για το θέμα.