ΟΕΝΓΕ: Περικόπτουν την αμοιβή των γιατρών από δεδουλευμένες εφημερίες της 2ης ΥΠΕ

  • Iatropedia newsroom
Επιτροπή Ελέγχου ΣΗΠ
Την οργή των νοσοκομειακών γιατρών προκάλεσε η απόφαση της 2ης ΥΠΕ να περικόψει αμοιβές από δεδουλευμένες εφημερίες γιατρών.

Στην έγκριση της περικοπής του ποσού 11.866 ευρώ για δεδουλευμένες εφημερίες που πραγματοποίησαν γιατροί σε νοσοκομεία του Πειραιά και των νησιών του Αιγαίου τον μήνα Δεκέμβριο 2023, προχώρησε το Διοικητικό Συμβούλιο της 2ης Υγειονομικές Περιφέρειας Πειραιώς και Αιγαίου.

«Θερμά συγχαρητήρια στη διοίκηση της 2ης ΥΠΕ (σημειωτέων ότι στη 2η ΥΠΕ υπάγονται όχι μόνο νοσοκομεία της Αττικής αλλά και τα νοσοκομεία και οι μονάδες υγείας των νησιών του Αιγαίου) που από τη μια εξαναγκάζουν τους γιατρούς σε υπέρβαση εφημέρευσης για να μην διαλυθεί το σύστημα υγείας τελείως, για να μη μένουν ακάλυπτες εφημερίες και από την άλλη περικόπτουν το ποσό της αποζημίωσης των εφημεριών», ήταν η άμεση παρέμβαση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ).

Σύμφωνα με το έγγραφο που δίνει στη δημοσιότητα η ΟΕΓΝΕ και η οποία περιλαμβάνει την απόφαση του ΔΣ του Τζάνειου Νοσοκομείου, που εκδόθηκε λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις της 2ης ΔΥΠΕ:

  1. το εγκεκριμένο ποσό από την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου για τις υπερβαίνουσες (πρόσθετες) εφημερίες του ιατρικού προσωπικού για τον μήνα Δεκέμβριο 2023, ανήλθε σε 44.400 ευρώ
  2. το ποσό που προέκυψε από τις πραγματοποιησθείσες υπερβαίνουσες (πρόσθετες) εφημερίες του ιατρικού προσωπικού για τον μήνα Δεκέμβριο 2023 ήταν 56,102 ευρώ
  3. για να γίνει προσαρμογή στο εγκριθέν ποσό από την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου θα πρέπει να να γίνει περικοπή ποσού. Το ποσό που προέκυψε μετά από την επεξεργασία της περικοπής από το μηχανογραφικό σύστημα του Νοσοκομείου και το οποίο πρέπει να πληρωθεί είναι 44.235 ευρώ για τον μήνα Δεκέμβριο 2023

Μετά τα ανωτέρω προκειμένου να προχωρήσουμε στην ενταλματοποίηση των ανωτέρω εφημεριών παρακαλούμε:

  1. την έγκριση της περικοπής του ποσού 11.866 για τον μήνα Δεκμέμβριο και
  2. την πληρωμή χρηματικού ποσού 44.235 ευρώ κατόπιν περικοπής για τις υπερβαίνουσες εφημερίες για τον μήνα Δεκέμβριο 2023. Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Κατόπιν των ανωτέρω, το ΔΣ αποφασίζει ομόφωνα την έγκριση της Περικοπής στις υπερβαίνουσες (πρόσθετες) εφημερίες του ιατρικού προσωπικού μηνός Δεκεμβρίου 2023 κατόπιν έγκρισης μικρότερου ποσού από το πραγματοποιηθέν από την 2η ΔΥΠΕ Πειραιώς και Αιγαίου.

ΟΕΝΓΕ: «…μετά μας λένε οι γιατροί δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον για το ΕΣΥ…»

Άμεση ήταν η αντίδραση της ΟΕΝΓΕ:

«…Και έπειτα λένε με θράσος ότι δεν εκδηλώνουν ενδιαφέρον οι γιατροί όταν προκηρύσσουν θέσεις. Με τέτοια κίνητρα απορίας άξιον πως δεν βρίσκονται εθελοντές γιατροί, γιατί σε λίγο για εθελοντική εργασία θα μιλάμε… Υπάρχει κάποια απάντηση από τη 2η ΥΠΕ ή το Υπουργείο; Απαιτούμε να πληρωθούν άμεσα και στο ακέραιο το σύνολο των δεδουλευμένων εφημεριών. Δεν πρόκειται να δεχτούμε να εφημερεύουμε ούτε μια ώρα τζάμπα», καταλήγουν οι γιατροί.