Γυναικολόγος-ογκολόγος παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης, κατηγορούμενος ότι αξίωνε και εισέπραττε «φακελάκι» από ασθενείς σε δημόσιο νοσοκομείο, προκειμένου να παρακάμψει τη λίστα αναμονής στα χειρουργεία.
Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του αρμόδιου Δικαστικού Συμβουλίου, διώκεται για δωροληψία υπαλλήλου κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Όταν, δε, άρχισε η έρευνα εις βάρος του από τους «αδιάφθορους» της ΕΛΑΣ, φέρεται να απειλούσε και να εκφόβιζε τούς μάρτυρες-ασθενείς και συγγενείς τους, ώστε να μην καταθέσουν εναντίον του.
Το κατηγορητήριο περιλαμβάνει 16 καταγγελίες χρηματισμού, οι περισσότερες εκ των οποίων τετελεσμένες. Διεξήχθησαν κατά το διάστημα από τον Ιανουάριο του 2018 έως τον ίδιο μήνα του επόμενου έτους.
Τα ποσά που ζητούσε ο ογκολόγος, κατά τη δικογραφία, κυμαινόταν αναλόγως με την περίπτωση από 800 έως 1.600 ευρώ. Τα εισέπραττε άλλοτε εν’ όψει του χειρουργικών επεμβάσεων και άλλοτε μετά τη διενέργειά τους.
Στις περιπτώσεις οικονομικής αδυναμίας των ασθενών, συμβιβαζόταν και με λιγότερα χρήματα, σύμφωνα με τις καταγγελίες.
Ο 60χρονος ογκολόγος ήταν κατά το επίδικο διάστημα προσωρινός διευθυντής σε κλινική δημοσίου νοσοκομείου. Όπως καταγγέλθηκε, επικαλούμενος τον επείγοντα χαρακτήρα των χειρουργείων που είχαν ανάγκη οι ασθενείς, ζητούσε από τους ίδιους ή τους συνοδούς τους, χρηματικά ποσά για να παρακάμψει υπέρ τους τη λίστα αναμονής που, όπως φέρεται να διατεινόταν, ήταν αρκετοί μήνες.
Ο ογκολόγος είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2019, κατόπιν καταγγελίας ασθενούς του στην Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων Βορείου Ελλάδος της ΕΛ.ΑΣ. Στην κατοχή του είχαν βρεθεί προσημειωμένα χαρτονομίσματα των 1.000 ευρώ που του είχε παραδώσει η καταγγέλλουσα.
Αρνείται τις κατηγορίες
Στην απολογία του στην ανακρίτρια είχε αρνηθεί την κατηγορία. Υποστήριξε ότι δεν γνώριζε το περιεχόμενο του φακέλου κι ότι ήταν σε ένδειξη ευχαριστίας από την ασθενή του. Είχε αφεθεί ελεύθερος με περιοριστικό όρο και χρηματική εγγυοδοσία 10.000 ευρώ.
Κατά την έρευνα που διενήργησαν στο γραφείο του οι «αδιάφθοροι» της ΕΛ.ΑΣ. κατασχέθηκαν δύο ατζέντες με ονόματα ασθενών. Με βάση τις ατζέντες αυτές η ανακρίτρια που ανέλαβε να διενεργήσει την υπόθεση ζήτησε από την Υποδιεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων να εξετάσει τυχόν άλλες περιπτώσεις χρηματισμού. Έτσι προσήλθαν κι οι άλλοι ασθενείς ή συγγενικά πρόσωπα αυτών που περιλαμβάνονται στο κατηγορητήριο.
Μάλιστα, ο γιατρός κατηγορείται ότι απηύθυνε απειλές σε κάποιους μάρτυρες προσπαθώντας να τους επηρεάσει ώστε να μην καταθέσουν εις βάρος του. «Θα βρεις τον μπελά σου και συ κι εγώ», φέρεται να έλεγε μεταξύ άλλων. Για αυτό το λόγο αντιμετωπίζει – επιπλέον – κατηγορία που συνδέεται με απειλή και εκφοβισμό επί σκοπώ τον επηρεασμό της κατάθεσης των μαρτύρων και την παρεμπόδιση της απονομής της δικαιοσύνης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφία: iStock