Οι 696 από τις 750 ιαματικές πηγές της Ελλάδας, παραμένουν ανεκμετάλλευτες
Στις σημαντικές προοπτικές για τη χώρα μας, στην ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού που πρόκειται να αποτελέσει μέχρι το 2025, τη δεύτερη μεγαλύτερη βιομηχανία στον κόσμο -μετά την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη-, αναφέρθηκε ο Γ. Πατούλης ,πρόεδρος ΙΣΑ ,ΚΕΔΕ και ΕΛΙΤΟΥΡ,στο πλαίσιο του χαιρετισμού του, στο 4ο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής στα Καμένα Βούρλα.
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, τόνισε τα μοναδικά συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Ελλάδα, για την ανάπτυξη του Ιαματικού Τουρισμού και κάλεσε την επίσημη πολιτεία, σε συστράτευση με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, για την αξιοποίηση των 750 φυσικών μεταλλικών πηγών, με θεραπευτικές ιδιότητες. Ωστόσο σήμερα οι 696 από τις 750 πηγές της χώρας παραμένουν ανεκμετάλλευτες.
Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, ο Ιαματικός Τουρισμός αναβαθμίζει τις ελληνικές πόλεις και περιφέρειες, σε τόπους Υγείας και Ευεξίας, μοναδικούς για τους Ταξιδιώτες του κόσμου και η Ελλάδα σπεύδει να επιτύχει να κερδίσει το στοίχημα της παγκόσμιας έκρηξης των Τουριστών Υγείας, που στη χώρα μας ανακαλύπτουν εκ νέου τον πρώτο προορισμό Ιατρικού Τουρισμού της αρχαιότητας
«Αποσκοπούμε να καθιερώσουμε την Ελλάδα ως ένα από τα μεγαλύτερα θερμαλιστικά κέντρα της Ευρώπης. Θέλουμε να προσφέρουμε στην Αττική, τη δυνατότητα σε διεθνές επίπεδο να αποτελέσει το σημείο της γης που θα μπορεί να θεραπεύεται ο παγκόσμιος ασθενής», τόνισε ο πρόεδρος του ΙΣΑ.
Το συνέδριο
Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιαματικής Ιατρικής με θέμα την «Επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής υπό το πρίσμα της ολιστικής προσέγγισης», διεξάγεται με την συνδιοργάνωση της Ελληνικής Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής και της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, υπό την προεδρεία του καθηγητή Δερματολογίας και προέδρου της Ακαδημίας Ιαματικής Ιατρικής Κωνσταντίνου Κουσκούκη, και τη συμμετοχή διακεκριμένων Ελλήνων και ξένων επιστημόνων, εκπροσώπων ξένων πρεσβειών, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, και παραγόντων του επιχειρηματικού και επενδυτικού τομέα της χώρας.
Από την πλευρά του ο κ. Κουσκούκης, υπογράμμισε ότι «η επικαιροποίηση της Ιαματικής Ιατρικής επιβάλλεται στην Ελλάδα, πρώτον από την απαίτηση των ασθενών σε διεθνές επίπεδο, για εφαρμογή συμπληρωματικών θεραπειών, δεύτερον από την ένταξη των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και Κέντρων Θαλασσοθεραπείας στη Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας, καθώς και από την εφαρμογή των διατάξεων περί διακίνησης ασθενών και για ιαματική θεραπεία, εντός των χωρών της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης».
Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, συνεχάρη το Δήμαρχο Καμμένων Βούρλων- Μώλου -Αγ. Κωνσταντίνου Ιωάννη Συκιώτη ο οποίος, όπως τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, «δημιούργησε Σχολή Δημοτικής Ανάπτυξης στον Τομέα του Θερμαλισμού, και επέτυχε να αναδείξει τον ιαματικό πλούτο της περιοχής στη συνείδηση του ελληνικού και διεθνούς ταξιδιωτικού κοινού, ξεκινώντας από την αλλαγή της ονομασίας του Δήμου Μώλου- Αγίου Κωνσταντίνου, σε Δήμο Καμένων Βούρλων».
«Καλούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση να επιμείνει ώστε να μετατρέψουμε τις θερμαλιστικές περιοχές της χώρας και τις Ελληνικές Περιφέρειες σε μια αλυσίδα πιστοποιημένων σημείων Ιαματικού Τουρισμού, που θα παροτρύνουν τον Ταξιδιώτη να επαναλαμβάνει τις επισκέψεις στη χώρα μας για την αναζωογόνηση και την Υγεία του. Υποσχόμαστε η Αττική να μετατραπεί σε λίκνο Ιαματικού Τουρισμού και Τουρισμού Υγείας της 3ης χιλιετίας», κατέληξε ο κ. Πατούλης.
Οι εργασίες, ολοκληρώνονται σήμερα, Κυριακή 14 Οκτωβρίου, και τα συμπεράσματα του συνεδρίου, που τελεί υπό το την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού αναμένονται με ενδιαφέρον από την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα.