Iatropedia

Οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη βάζουν … «τρίποντο» για την εξάλειψη του στίγματος

Ενημερωτική εκστρατεία ευαισθητοποίησης σε σχολεία για την εξάλειψη του στίγματος που βασανίζει τα άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη, διοργανώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων - Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ)

Στίγμα και αποκλεισμό αντιμετωπίζουν στη χώρα μας εκατοντάδες χιλιάδες άτομα που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη.  Σύμφωνα με στοιχεία από την ΗΔΙΚΑ, τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα υπολογίζονται με στοιχεία του 2018 σε πάνω από 965 χιλιάδες. Ωστόσο, τα μεγάλα νούμερα των πασχόντων με διαβήτη, φαίνεται να μην έχουν οδηγήσει στην κοινωνία σε ανεκτικότητα και κατανόηση απέναντι στους ασθενείς. Έτσι, η ανάγκη για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την εξάλειψη του στίγματος, παραμένει επίκαιρη και επιτακτική.

Η εκπαίδευση ενάντια στο στίγμα, πρέπει να ξεκινά από την παιδική ηλικία, ανέφεραν τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, σε δημοσιογραφική συνάντηση, κατά την οποία ανακοίνωσαν τη νέα φιλόδοξη δράση τους, που απευθύνεται σε παιδιά, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Διαβήτη.

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» έχει ως στόχο να προσεγγίσει παιδιά σχολικής ηλικίας, να συνδυάσουν την ενημέρωση με το παιχνίδι και την ευαισθητοποίηση με την εκπαίδευση. Στο πλαίσιο του project πραγματοποιούνται ενημερωτικές ομιλίες σε σχολεία και αγώνες μπάσκετ μεταξύ παιδικών/εφηβικών ομάδων, σχολικών και μη.

«Μέσα από αυτό το project, στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή ευαισθητοποίηση και η καλύτερη δυνατή ενημέρωση ολόκληρης της οικογένειας και γι’ αυτό επιλέξαμε να προσεγγίσουμε το πιο δυναμικό της κομμάτι: τα παιδιά», τόνισε ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ, κ. Χρήστος Δαραμήλας, ο οποίος πρόσθεσε: «Μιλάμε για τον Σακχαρώδη Διαβήτη με απλά, κατανοητά λόγια. Αναλύουμε τον ρόλο και τη σημασία της διατροφής, δίνουμε έμφαση στις ευεργετικές συνέπειες της άσκησης και συζητάμε ανοιχτά για το κοινωνικό στίγμα που υπάρχει γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη και τους ανθρώπους που πάσχουν».

Στη φετινή δράση συμμετέχουν 7 ιδιωτικά σχολεία και 4 Αθλητικοί Σύλλογοι, ενώ η προσπάθεια των ιθυνόντων να προχωρήσουν το πρόγραμμα και στα δημόσια σχολεία, προσέκρουσε πάνω στη γραφειοκρατία του Υπουργείου Υγείας, όπως είπαν τα μέλη της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ. Οι ενημερωτικές ομιλίες έχουν ήδη ξεκινήσει και ολοκληρώνονται μέσα στον Νοέμβριο, ενώ το τελικό τουρνουά μπάσκετ θα πραγματοποιηθεί στις 23-24 Νοεμβρίου στο Eurohoops Dome.

«Η στόχευση της Ομοσπονδίας με το Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία είναι μακροπρόθεσμη», επισήμανε η Γενική Γραμματέας της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Μαρία Τριανταφύλλου και πρόσθεσε: «Φιλοδοξία μας είναι να γίνει θεσμός, να πραγματοποιείται κάθε χρόνο και να μεταδώσει το μήνυμα της ενημέρωσης και της ευαισθητοποίησης στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας».

Αφιερωμένη στην «Οικογένεια» η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη

Η Διεθνής Ομοσπονδία Διαβήτη, θέλει φέτος να αναδείξει τον καθοριστικό παράγοντα «οικογένεια» στη διαχείριση της νόσου και γι’αυτό το μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας έχει ως κεντρικό μήνυμα τη φράση «Οικογένεια και Διαβήτης».

«Ο ρόλος της οικογένειας στη διαχείριση, τη φροντίδα, την πρόληψη και την εκπαίδευση γύρω από τον Σακχαρώδη Διαβήτη είναι καίριος και καθοριστικής σημασίας. Παράλληλα, πολύ σημαντικός είναι και ο αντίκτυπος που έχει ο Διαβήτης στην ομαλή καθημερινότητα της οικογένειας» τόνισε η αντιπρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Γκόλφω Γεμιστού και πρόσθεσε: «Ο ερχομός του Σακχαρώδη Διαβήτη, ανεξαρτήτως τύπου, διαταράσσει την καθημερινότητα όλων των μελών της οικογένειας. Ειδικά, όταν αφορά τα παιδιά, η κατάσταση που διαμορφώνεται, μετά την εμφάνιση του Διαβήτη, είναι πολλές φορές εξαιρετικά δύσκολη, ενώ σημαντική είναι η αποδοχή του Διαβήτη και από τον άνθρωπο που πάσχει, αλλά και από το κοινωνικό του περιβάλλον, όπως είναι και το σχολείο».

Η πανδημία (σύμφωνα με τον ΠΟΥ) του Διαβήτη εξαπλώνεται ανησυχητικά σε όλο τον κόσμο. Στοιχεία από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη, αναφέρουν ότι σύμφωνα με στοιχεία του 2017, 425 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως  πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη. Το 1/3 εξ αυτών είναι άνω των 65 ετών. Ο αριθμός αυτός, αν δεν ληφθούν μέτρα, αναμένεται να έχει μία αύξηση του 48%, αγγίζοντας τα 629 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, 325 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μειωμένη ανοχή στη γλυκόζη και θεωρούνται υψηλού κινδύνου για εμφάνιση Σακχαρώδη Διαβήτη. Παγκοσμίως, υπολογίζεται ότι 4.000.000 θάνατοι οφείλονται στον Σακχαρώδη Διαβήτη και τις επιπλοκές του.

Από την πλευρά της, η κ. Έλενα Βακάλη, Ειδικευόμενη Ιατρός Παθολογίας, Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός – Κοργιαλένειο – Μπενάκειο, πάσχουσα και η ίδια από Σακχαρώδη Διαβήτη, επεσήμανε τη σημασία της διατροφής και της άσκησης στην αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω σοβαρών καταστάσεων, μεταξύ των οποίων και ο Σακχαρώδης Διαβήτης. «Ο υγιεινός τρόπος ζωής αφορά όλους μας, είτε έχουμε Σακχαρώδη Διαβήτη, είτε όχι» τόνισε η κ. Βακάλη και πρόσθεσε: «Ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής έχουμε τη δυνατότητα να αποφύγουμε την εμφάνιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά του τύπου 2, αλλά και ως ήδη πάσχοντες μπορούμε να πετύχουμε καλύτερη ρύθμιση απομακρύνοντας τις επώδυνες επιπλοκές του».

Το «Βάζουμε Τρίποντο στην Υγεία» υλοποιείται με την υποστήριξη χορηγών. Μέγας χορηγός είναι το ACCU-CHEK και Χρυσός χορηγός η Abbott Laboratories. Στους Αργυρούς χορηγούς περιλαμβάνονται η Ascencia Diabetes Care, η Medtronic και η Sanofi, ενώ Υποστηρικτές της ενέργειας είναι η ΒΙΑΝΕΞ, η ΦΑΡΜΑΣΕΡΒ ΛΙΛΛΥ και η Novo Nordisk.