Iatropedia

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο θανάτου και επιπλοκών για τους ασθενείς

Operating room corridor

Τι διαπιστώνει νέα μελέτη για τις επιπτώσεις της υποστελέχωσης των νοσοκομείων στα αποτελέσματα των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργικές επεμβάσεις

Οι ελλείψεις νοσηλευτικού προσωπικού αυξάνουν τον κίνδυνο ιατρικών προβλημάτων, αλλά και θανάτου για τους ασθενείς, διαπιστώνουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τη μελέτη, η υποστελέχωση σε επίπεδο νοσηλευτικού προσωπικού σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών στην περίπτωση χειρουργικών επεμβάσεων, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας λοιμώξεων και άλλων αρνητικών μετεγχειρητικών αποτελεσμάτων.

«Η ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση είναι υψίστης σημασίας και δικαίως δίνεται μεγάλη έμφαση στα κατάλληλα συστήματα, στις κατάλληλες πολιτικές και διαδικασίες», ανέφερε ο Paul Meredith, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και ανώτερος ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

Παράγοντας κινδύνου για τους ασθενείς και ο φόρτος εργασίας των εργαζομένων στα νοσοκομεία

«Η έρευνα αυτή αποτελεί μια έγκαιρη υπενθύμιση ότι ο φόρτος εργασίας αποτελεί και αυτός σημαντικό παράγοντα κινδύνου και ότι κίνδυνοι για τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση υπάρχουν και μετά το πέρας του χειρουργείου. Η επαρκής στελέχωση των θαλάμων με νοσηλευτικό προσωπικό είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλεια των ασθενών που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση και αναρρώνουν από αυτήν», τονίζει.

Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία για ασθενείς που υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις και το προσωπικό από σχεδόν 214.000 εισαγωγές σε νοσοκομεία τεσσάρων αγγλικών ιδρυμάτων του βρετανικού Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), από τον Απρίλιο του 2015 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2020.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στο επιστημονικό έντυπο British Journal of Surgery.

Στην Ευρώπη, οι απουσίες εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης αυξήθηκαν κατά 62% κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας της COVID-19, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Αναφέρθηκε επίσης ότι εννέα στους 10 νοσηλευτές εξέφρασαν την πρόθεση να εγκαταλείψουν τη δουλειά τους κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ενώ πάνω από το 80% αυτών ανέφεραν ψυχολογική δυσφορία.

Πέρα από την πανδημία, οι νοσηλευτές αντιμετώπισαν επίσης πολλές προκλήσεις στον ρόλο τους.

Έρευνα για την απασχόληση του 2021, που διεξήχθη από το Βασιλικό Κολέγιο Νοσηλευτικής, αποκάλυψε ότι το 56,8% των νοσηλευτών σκέφτονταν ή σχεδίαζαν να αφήσουν τη δουλειά τους.

Οι λόγοι ποικίλλουν, αλλά δύο από τους πιο συνηθισμένους είναι το αίσθημα υποτίμησης και την υπερβολική πίεση που βιώνουν.

Επιπλέον, έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδέσμων Νοσηλευτών (EFN) τόνιζε ότι οι μη ασφαλείς συνθήκες εργασίας έκαναν τους νοσηλευτές να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους.

Οι κίνδυνοι για την υγεία των ασθενών από τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό

Η μελέτη έδειξε ότι οι ελλείψεις σε νοσηλευτές και βοηθούς αυξάνουν τον κίνδυνο επανεισαγωγής στο νοσοκομείο κατά 2,3%, ενώ οι ελλείψεις σε βοηθούς νοσηλευτών και μόνο τον αυξάνουν κατά 1,4%.

Η υποστελέχωση συνδέθηκε επίσης με αύξηση κατά 4,8% της εν τω βάθει φλεβοθρόμβωσης (φλεβικής θρόμβωσης), αύξηση κατά 5,7% των περιπτώσεων πνευμονίας και αύξηση κατά 6,4% εκατό στα έλκη πίεσης (κατακλίσεις), οι οποίες είναι ιδιαίτερα συχνές για τους ασθενείς που υποβάλλονται σε χειρουργική επέμβαση.

Επιπλέον, ο κίνδυνος θνησιμότητας αυξανόταν κατά 9,2% για κάθε ημέρα που δεν υπήρχαν αρκετοί εγγεγραμμένοι νοσηλευτές και κατά 10,3% για κάθε ημέρα που δεν υπήρχαν επαρκείς βοηθοί νοσηλευτών.

Η βία ως αποτρεπτικός παράγοντας

Σύμφωνα με την έκθεση, οι νοσηλευτές στην Ευρώπη βίωσαν διάφορες μορφές βίας, συμπεριλαμβανομένων λεκτικών και σωματικών επιθέσεων, καθώς και σεξουαλικής παρενόχλησης.

Για παράδειγμα, έως και το 30% των νοσηλευτών σε χώρες όπως η Δανία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν ότι βίωσαν σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία τους.

Διαπιστώθηκε, μάλιστα, ότι η βία προερχόταν όχι μόνο από τους ασθενείς αλλά και από τις οικογένειες των ασθενών και άλλους επαγγελματίες υγείας, ενώ έως και το 41% των νοσηλευτών ανέφεραν κακοποίηση από συναδέλφους τους.

Η Ελλάδα στις χαμηλότερες σε ό,τι αφορά τους αριθμούς των νοσηλευτών

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ για τη διαθεσιμότητα νοσηλευτών στην Ευρώπη, το 2020 στις χώρες της ΕΕ υπήρχαν, κατά μέσον όρο, 8,3 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους. Μεταξύ των χωρών της ΕΕ, ο κατά κεφαλήν αριθμός νοσηλευτών ήταν ο υψηλότερος το 2020 στη Φινλανδία, την Ιρλανδία και τη Γερμανία. Εκτός ΕΕ, ο αριθμός ήταν υψηλότερος στη Νορβηγία, την Ελβετία και την Ισλανδία, αν και περίπου το 1/3 των νοσηλευτών σε αυτές τις δύο τελευταίες χώρες εκπαιδεύονται σε χαμηλότερο επίπεδο από τους γενικούς νοσηλευτές και δεν εκτελούν τα ίδια καθήκοντα. Η Ελλάδα έχει τον χαμηλότερο αριθμό κατά κεφαλήν νοσηλευτών μεταξύ των χωρών της ΕΕ, με 3,4 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους, αν και τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο τους νοσηλευτές που εργάζονται σε νοσοκομεία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ευρωπαϊκό σχέδιο 1,3 εκατ. ευρώ για τη διατήρηση και αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού στα νοσοκομεία

Εργαζόμενοι στο ΕΣΥ: Λιγότερο ικανοποιημένοι οι νοσηλευτές, σε σύγκριση με τους γιατρούς (μελέτη)

Αλκοόλ: Κι όμως, αν ξέραμε πόσες θερμίδες έχει κάθε ποτό, θα αλλάζαμε συνήθειες