Iatropedia

Οι εργαζόμενοι στα νοσοκομεία «γυρίζουν την πλάτη» στην αξιολόγηση

Το σημερινό παράδειγμα αφορά στον "Ευαγγελισμό". Πλην όμως στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας είναι γνωστό ότι επικρατεί αναταραχή και άρνηση να συμμετέχουν στις διαδικασίες αξιολόγησης. Μάλιστα κάποιοι διοικητές αναγκάζονται να λάβουν σοβαρά μέτρα μπλοκάροντας ως ...αντίποινα τις κρίσεις όσων δεν έχουν συμμετάσχει στην διαδικασία αξιολόγησης.

Όπως έγινε γνωστό χθες, το 98% των εργαζομένων του ΓΝΑ «Ευαγγελισμός» γύρισε την πλάτη στην αξιολόγηση και της σημερινής κυβέρνησης. Όπως σχολιάζουν από το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου, «»χάρις στη σοβαρή και διαρκή ενημέρωση απ το σωματείο, τις καθημερινές περιοδείες σε όλα τα τμήματα, οι συνάδελφοι πείστηκαν. Δεν θα γίνουμε «εκτελεστές» των εντολών κυβέρνησης ΔΝΤ και ΕΕ που τσακίζουν τη δημόσια υγεία με τους ελεεινός ματωμένους προϋπολογισμούς και προετοιμάζουν το έδαφος για εργαζόμενους δούλους…».

Για παράδειγμα, μια μέρα πριν την συγκέντρωση στον «Ευαγγελισμό», το με γάλο «όχι» είπαν οι εργαζόμενοι στο Γενικό Νοσοκομείο Άρτας. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους «η κυβέρνηση με αυτή την νομοθετική ρύθμιση καταργεί ουσιαστικά όλο το νομοθετικό πλαίσιο, παλιό και νέο, γύρω από το θέμα της αξιολόγησης και το αντικαθιστά από τιμωρητικές και διωκτικές διατάξεις ειδικά για τους προϊσταμένους-αξιολογητές, προσπαθώντας να δημιουργήσει εκφυλιστικές συνθήκες, να καλλιεργήσει μοιρολατρία και διχασμό ανάμεσα σε συναδέλφους, σε μια ακόμα απέλπιδα προσπάθεια να ικανοποιήσει ως “καλή μαθήτρια” τους δανειστές. Επιδιώκει να περάσει ό,τι δεν κατάφεραν οι προηγούμενες κυβερνήσεις: πετάει το μπαλάκι της “αξιολόγησης” στους προϊσταμένους και διευθυντές, επιδιώκει να τους χρησιμοποιήσει με ωμό εκβιασμό ως πολιορκητικό κριό, επιδιώκει να διαιρεθούν και να φαγωθούν μεταξύ τους οι δημόσιοι υπάλληλοι, τιμωρεί όσους υλοποιούν το συνδικαλιστικό τους δικαίωμα να συμμετέχουν στην “απεργία-αποχή από κάθε διαδικασία αξιολόγησης”, επιτίθεται στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και δικαιώματα.

Οι εργαζόμενοι στο Νοσοκομείο και στα ΚΥ Άρτας ομόφωνα, καταδικάζουμε απερίφραστα τον στυγνό εκβιασμό της κυβέρνησης και της κυρίας υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης απέναντι στους εργαζόμενους, καταδικάζουμε απερίφραστα την απεργοσπαστική νομοθετική ρύθμιση απέναντι σε μια νόμιμη απεργία και τονίζουμε ότι δεν πρόκειται ούτε να υποχωρήσουμε στους εκβιασμούς και τις απειλές, ούτε να γίνουμε απεργοσπάστες. Συνεχίζουμε την απεργία-αποχή από τις διαδικασίες της αξιολόγησης με μεγαλύτερη ένταση και καλούμε την κυβέρνηση να σεβαστεί τα συνταγματικά μας δικαιώματα…».

 

Είχε προηγηθεί αντίδραση της ΠΟΕΔΗΝ στα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε έλεγαν από την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία: «Με Φύλλα Αξιολόγησης, φωτοτυπίες, χωρίς να φέρουν τις υπογραφές των υπαλλήλων που απέχουν-απεργούν, η εν λόγω διαδικασία είναι νομοθετική ακροβασία. Η «αριστερή» κυβέρνηση υποτιμάει τη νοημοσύνη μας στο ζήτημα της αξιολόγησης… Βλέπετε είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση. Και η κυβέρνηση δεν παίζει με την αξιολόγηση. Αφού δεν έδιωξε την ΤΡΟΪΚΑ, δεν έσκισε τα Μνημόνια, είπε να αλλάξει τα ονόματα των μνημονιακών δεσμεύσεων. Τους έδωσε αριστερή ονοματολογία. Κατέθεσε τροπολογία προς ψήφιση στη Βουλή σε Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με τίτλο: Ευρωπαϊκή εντολή έρευνας στις ποινικές υποθέσεις εναρμόνιση της Νομοθεσίας με την Οδηγία 2014/41/ΕΕ με την οποία επιχειρεί να εκβιάσει τους Προϊσταμένους να αξιολογήσουν τους υπαλλήλους. Η τροπολογία προβλέπει ότι «οι αξιολογητές των υπαλλήλων εάν δεν εκπληρώνουν την υποχρέωση αξιολόγησης των υφισταμένων τους, δεν δύναται να συμμετέχουν σε διαδικασίες επιλογής και τοποθέτησης προϊσταμένων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 3528/2007 και του Ν. 3584/2007, σύμφωνα με άλλες γενικές ή ειδικές διατάξεις».